17℃ 8℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Zöldség

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

Agrofórum Online

Ne engedje, hogy burgonyája csírázzon, zöldüljön vagy megromoljon a kamrában! Fedezze fel, hogyan kerülheti el a leggyakoribb tárolási hibákat, és tartsa gumóit ízletesen, egészségesen hónapokon át!

A burgonya helytelen tárolása komoly problémákat okozhat. A fény, a túl magas hőmérséklet vagy a nedvesség hatására gyorsan csírázni kezd, zöld részek jelenhetnek meg. A gumók állaga is romlik, ráncosodnak, puhulnak vagy akár penészesednek. Miközben a tárolási hibák csökkentik az ízt és a tápértéket. Ezért érdemes mindig odafigyelni, annak érdekében hogy hosszú ideig friss és felhasználható maradjon!

Ideális hőmérséklet és környezet

Tárolja mindig hűvös, de nem túl hideg helyen, hogy megőrizze ízét és állagát! A túl alacsony hőmérséklet a keményítőt cukorrá alakítja, ami főzéskor nem kívánt édes ízt eredményez. Ügyeljen rá, hogy a hőmérséklet körülbelül 7-10 °C között maradjon! Így a gumók hosszabb ideig frissek és felhasználhatóak maradnak.

A környezet jól szellőző legyen, mert a levegő mozgása segít megelőzni a nedvesség okozta penészesedést és rothadást. Tartsa szem előtt, hogy a hőmérséklet ingadozása felgyorsíthatja a csírázást! Válasszon állandó hőmérsékletű helyet, például pincét vagy hűvös kamrát, ahol a gumók hónapokon át megtartják frissességüket!

A hőmérséklet ingadozása felgyorsíthatja a csírázást

Sötétben tárolás jelentősége

Figyeljen a megfelelő fényviszonyok biztosítására, ugyanis a fény hatására a gumók zöldülni kezdenek, és mérgező alkaloidok, például szolanin képződhetnek bennük, amelyek fogyasztás esetén egészségügyi kockázatot jelenthetnek!

Gondoskodjon róla, hogy a tárolóhely világításmentes legyen! Használjon légáteresztő, sötét papírzsákot vagy kosarat, amely megakadályozza a fény bejutását! Ellenőrizze rendszeresen a gumókat, és távolítsa el azokat, amelyek zöld részt vagy foltokat mutatnak! Így megelőzheti, hogy a tárolás során veszélyes anyagok halmozódjanak fel.

Légáteresztő tároló megoldások

Válasszon mindig légáteresztő tárolót, például papírzsákot, vászonzsákot, fonott kosarat vagy lyukacsos ládát, mert ezek lehetővé teszik a gumók természetes szellőzését, és megakadályozzák a nedvesség felhalmozódását, amely a penészedéshez és a gyors romláshoz vezethet! Kerülje a műanyag zacskók használatát, mert azokban a levegő nem tud keringeni, így a burgonya könnyen megpuhul, ráncosodik, vagy akár rothadásnak indulhat!

Nedvesség és szellőzés kezelése

Ügyeljen rá, hogy a burgonyát  ne túl nedves, de ne is túl száraz környezetben tárolja! A túl sok nedvesség gyors penészesedést okoz, míg a száraz levegő a gumók ráncosodásához és elvesztett frissességéhez vezet. Ezért fontos a megfelelő szellőzés, hogy a levegő folyamatosan mozogjon a tárolóban, így megelőzheti a rothadást és hosszabb ideig megőrizheti a burgonya állagát! Ellenőrizze rendszeresen a gumókat, és távolítsa el azokat, amelyek jeleznek bármilyen romlást, így biztosítva, hogy a készlet mindig friss és felhasználható marad!

Együtt tárolás más élelmiszerekkel

Ne tárolja a burgonyát hagymával, almával vagy más etiléngázt kibocsátó gyümölccsel, mert a gáz hatására a gumók gyorsabban csíráznak, romlanak és elveszítik frissességüket!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók

2021. március 23. 04:33

Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Csomagolt burgonyát gyűjtött be a Nébih az áruházláncok polcairól

2022. december 13. 09:34

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó