Zöldség

Fejes saláta hajtatásakor nincs idő a tévedések korrigálására

Agrofórum Online

A fejes salátának, mint a többi hidegtűrőnek nevezett zöldségféle (pl.: karalábé, fejes káposzta, kínai kel, hónapos retek, spenót) hajtatása kiszorult a korszerűbb, jól fűthető üvegházakból, fóliás hajtatóházakból és blokkok alól, termesztésük döntő mértékben a hideg vagy enyhén, 6-10 Δt°C hőlépcsővel rendelkező fóliasátrakba történik.

Itt is a termesztését a nagyobb jövedelmet jelentő, melegigényes paprikához vagy paradicsomhoz, mint főnövényekhez igazítják. A magasabb, üvegházi fűtési szintre (25-30 ∆t°C) méretezett fóliákban vagy üvegházakban a saláta hajtatása kevésbé kifizető.

Palánta nevelését és ültetését úgy kell programozni, hogy a paprika vagy a paradicsom kirakásáig a fejes saláta kikerüljön, és maradjon még egy-két nap a termesztő berendezés kitakarítására, a paprika vagy a paradicsom ültetésének előkészítésére. Ebben benne van január és február kedvezőtlen, borús időjárásának a kockázata, amikor 7-10 nappal is hosszabb lehet a fejes saláta palántanevelési ideje.

Február vége, március eleje nem éppen a legkedvezőbb időszak az ültetésre, még hideg van, alacsony a talaj hőmérséklete, magas a páratartalom és kevés a fény. Ugyanakkor adva van minden környezeti tényező a fejes saláta gombás betegségeinek fertőzéséhez, nem véletlen, hogy a  fajtamegválasztásnál döntő szempont a betegség ellenállóság és a tolerancia.

A kora tavasszal ültetésre kerülő fajtákkal szemben alapkövetelmény, hogy gyenge fényviszonyok mellet is jól fejesedjenek, kemény fejet képezzenek. A fogyasztók inkább a világosabb (szőke), vékony levelű fajtákat kedvelik, míg a kereskedők a vastagabb levelű, pulton tovább tarthatókat részesítik előnyben.

Fejnagyság vonatkozásában is egyre nagyobb tömegű salátát keresi a piac (250-400 g között). További elvárás a hazai piacon a fej zártsága és tömöttsége, de ezeknél a fajtáknál fokozott mértékű a különböző fiziológiai betegségekre való hajlam, az ilyen felépítésű növényen gyakrabban előfordul a belső levelek barnulása. (Külföldön a zárt fejű, de kevésbé szoros levél-átfedésű fajtákat termesztik.) A kissé felálló külső levelekkel rendelkező (felálló habitusúak) – mivel fonáki oldaluk nem vagy kevésbé érintkezik a talajjal – kevésbé fertőződnek a gombás betegségekkel.

A fejes saláta szedésének egy időben kell történnie, szaknyelven úgy mondják: tarra vágásra kell nevelni a salátát, ellenkező esetben nagy a törési és taposási kár. Az egyszerre érésnek, azaz fejesedésnek első számú feltétele az egyöntetű, azonos fejlettségű palánták ültetése (1. kép). Ez szükségessé teszi felszedéskor illetve ültetéskor a palánták fejlettségük szerinti átválogatását. 

1. kép: Ültetésre kész fejes saláta palánták

Enyhén, vészfűtési szinten (6-10 °C-os hőlépcső) fűtött fóliák alá február második felében-végén, a fűtetlenek alá március első napjaiban rakjuk ki a saláta palántákat. A 4×4 vagy 5×5 cm-es tápkockában előnevelt növényeket sekélyen – legfeljebb a tápkocka feléig süllyesztjük a talajba, mivel mélyültetésnél nagyobb a botrítisz fertőzés veszélye.

Jól bevált tenyészterület a ~ 400-750 cm2, azaz ~ 13–25 db/m2 növény, a nagyobb fejet képező fajták esetében 22,5×22,5 vagy 25×25 cm, a kisebb termést fejlesztőknél a 20×20 cm-es távolság. Sűrűbb ültetés esetén kisebb fejeket terem és csökken a koraiság is, nagyobb térállás esetén a jövedelmezőség romlik.

Az ültetéskor elkövetett hibák nem, vagy csak nehezen korrigálhatók. Egyébként is a rövid tenyészidő (5-6 hét), a főnövény szigorúan betartandó palántázási ideje nem nagyon ad időt a technológiai hibák kijavítására. Ilyen szempontból a fejes saláta hajtatása különösen, nehéz ebből adódóan az ültetéskor a következőkre különösen figyeljünk:

  • Ültetéskor mind a tápkocka, mind a talaj nedves legyen! Ettől függetlenül a jobb és gyorsabb gyökeresedés érdekében öntözzük is meg, iszapoljuk be a palántákat, hogy a tápkocka jól, üregmentesen illeszkedjen a talajhoz.
  • Az átválogatott növényeket azonos mélységre, de sekélyen ültessük a kiegyenlített állomány és egyszerre történő vágás érdekében!
  • Ültetést követő napon a gombás betegségek ellen permetezzünk!

Hajtatás sikerének feltétele, a fejes saláta környezeti igényének megfelelő klímaviszonyok megteremtése, mindenekelőtt a fény, a hőmérséklet és a páratartalom összehangolása.

Kicsit anakronisztikusnak tűnik a klimatikus tényezők összhangjának megteremtésére adott javaslat, tekintettel arra, hogy a fény adott, a hőmérsékletet fűtetlen körülmények között csak nagyon szűk határok között, a szellőzők és az ajtók nyitásával-zárásával lehetséges szabályozni, és hasonlóan szerény lehetőség nyílik a kertésznek a páratartalom csökkentésére is, tekintettel az ilyenkor gyakori párás és esős időjárásra. Az 1-es táblázatban feltüntetett értékek, mint optimális termesztési körülményekre tett javaslat lett jelezve, tudva azt, hogy a gyakorlatban nehezen megvalósíthatók.


Hónap
Napos idő eseténBorús idő esetén
nappaléjjelnappaléjjel
Január16 – 18  6 – 810 – 124 – 6
Február18 – 206 – 812 – 144 – 6
Március20 – 228 – 1014 – 165 – 8
Április22 – 258 – 1216 – 186 – 10
1. táblázat: Fényviszonyok függvényében szabályozott léghőmérséklet hajtatott fejes saláta esetén (°C)

Alacsony hőmérséklet esetén – amit mindig a növény magasságban kell mérni (!) – előfordulhat egyes fajtáknál a levélzet vörösödése, antociánosodása, ami a levél fonáki oldalán intenzívebb. Megnyugtatásként: csúnyább, mint amilyen veszélyes.

Gyakori velejárója a tavaszi hajtatásos termesztésnek, ami nemcsak fólia alatt, de a korai szabadföldi ültetéseknél is előfordul. A levegő és a talaj hőmérsékletének emelkedésével, fokozatosan visszazöldül a növény.  Hasonló tünetei vannak a foszforhiánynak is, ami gyenge fejlettségű gyökérzettel is szokott párosulni. Ebben az esetben, az amúgy is esedékes növényvédő permetezéssel foszfortartalmú lombtrágyát is használjunk.

A fejes saláta számára a 70-75% körüli légnedvesség mondható ideálisnak. A magas páratartalom kedvez a gombás és baktériumos betegségek fertőzésének, rontja a tápanyagok felvehetőségét. Az alacsony pára mellett lassabb a lombképződés, gyenge az asszimiláció.

A fényhiánnyal párosuló magas páratartalom jellegzetessége az említett fertőzések mellett a belső vagy lágy levélszél barnulás, a vízkórság (ödéma) és az üvegesedés, megelőzésük és gyógyításuk csak a páratartalom csökkentésével, intenzív szellőztetéssel lehetséges.

A légtér szén-dioxid koncentrációja az asszimiláción keresztül jelentős mértékben befolyásolja a fejek növekedését. Szellőztetés hiányában, a fólia sátorban az oxigén felgyülemlik, a széndioxid elfogy, amit pótolható a levegő cseréjével, azaz szellőztetés, de egyre többen használnak iparilag előállított, palackos szén-dioxidot ilyen célra. Ennek leghatékonyabb időszaka a fejképzés, de már a kiültetést követő első héttől is igen kedvezően reagál rá a növény.

A szén-dioxid trágyázás sikere a fényviszonyoktól is függ. Napos időben, a megnövelt CO2 hatására, az asszimiláció fokozódik, felgyorsul a biomassza képződés, ideális körülmények között, a tenyészidő végén, akár napi 10-15 grammot is képes a gyarapodni a lombtömeg.

A sekély gyökeresedés miatt vízpótlásra a 10-20 mm-es adagok elegendőek. Áprilistól a gyakori szellőztetések, és a napos, szeles időjárás miatt a vízpótló öntözésen túl szükség lehet a levegő páratartalmának növelésére, napjában 1–3 alkalommal adott, 1–2 mm-es párásító öntözéssel.

A fejesedés kezdetétől fokozódik a saláta tápanyagfelvétele, az ilyenkor 0,3-0,5%-os oldat formában adott fejtrágya /alkalmanként 5 gramm/m2 nitrogén (N) és 10 gramm/m2 kálium (K2O)/ kedvező hatású, a perzselés veszélye nélkül adható. 

Amint a fejek keménysége kézzel jól kitapinthatóvá válik megkezdhető a szedés. A téli, kora tavaszi időszakban már kisebb fej átlagsúlyú saláták is vághatók (250-300 gramm), de késő tavasszal a nagyobb fejeket igényli a piac (350 gramm). A kifejlett termések szedésével nem lehet sokat várni, mert a hosszú nappalok hatására gyorsan megindul a magszár képződés.

A levágott és a külső sárga, sérült levelektől megtisztított fejeket torzsával felfelé műanyag ládába szorosan egymás mellé rakjuk, és gyenge vízsugárral lemossuk, a levelekről a földet, valamint a torzsa vágási felületén megjelenő tejnedvet, ami egyébként az oxigén hatására gyorsan megfeketedne, és ezzel öreg, piszkos termés benyomását keltené.

(Vezérkép: outsideclick/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

2019. január 17. 05:36

Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.