Zöldség

Gyakran kis adaggal vagy ritkábban, de nagyobb dózissal öntözzük a zöldségeket?

Agrofórum Online

Az öntözési normát alapvetően az öntözés célja szabja meg, de kisebb-nagyobb mértékben módosítja a termesztett növényfaj, a termesztés módja, a talaj kötöttsége és humusztartalma is.

Az első öntözéssel célszerű kivárni, kicsit visszafogni a vizet, aminek hatására a gyökérzet a sekélyebb rétegből mélyebbre húzódik. Az így mélyebbre kényszerített gyökérzet nagyobb biztonságot jelent száraz időjárás esetén a növény vízutánpótlása szempontjából.

Az úgynevezett vízpótló öntözések – egy-két hetes fordulóval – 15 mm (pl. hagyma) és 35-40 mm (gyökérzöldségek) között változnak. Az 1-2 mm-es párásító (frissítő) öntözések gyakorisága légköri aszályos időben akár napi 3-4 alkalom is lehet.

A helyrevetett növények gyökérzete a fejlett főgyökér miatt lényegesen mélyebben helyezkedik el, mint a tűzdelt vagy palántázott növényeké (paprika, paradicsom), ebből adódóan a hatékony öntözési norma a szaporítás módjától függően eltérő.

Célszerű az öntözési normát úgy megválasztani, hogy a talajnedvesítése mindig azonos mélységbe történjen, a gyökérzetnek a különböző mélységű talajnedvesedés miatt ne kelljen átrendeződni – ami a növény oldaláról energiaveszteséggel jár.

Közismert, hogy „kicsit nem lehet a talajt nedvesíteni, csak 100%-os vízkapacitásig”. Ha kevés vizet adunk, az átnedvesedés csak sekélyen történik meg, de ott teljes mértékben. A gyakori, kisadagú öntözéssel – ami nem minden esetben cél (pl. homoktalajok) – feljebb „csalogatjuk” a gyökereket, ezzel pedig jelentősen befolyásoljuk a víz- és tápanyagfelvevő zóna elhelyezkedését.

A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet folyamatos öntözést igényel, egy-egy kimaradt öntözés végzetes lehet, szemben azokkal a növényekkel, amelyeknek mélyebben helyezkedik el a gyökérzete. Ahol nagy biztonsággal lehet a folyamatos öntözésre számítani, ott jó a gyökérzetet sekélyen tartani (pl. cseppenkénti és szivárogtató öntözés), de ott ahol különféle okok miatt kimaradhat vagy jelentősen csúszhat az öntözési forduló, ott ebből komoly gond adódhat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Szaporítási módok a szabadföldi zöldségtermesztésben

2025. június 27. 14:10

A zöldségpalánták szaporításának módja alapvetően meghatározza a termesztés sikerét – tudatos választással hozam is nyerhető.

Megkóstolták, megmérték – ez a retek lett a győztes

2025. június 26. 08:10

A Nébih kísérletében nemcsak vetőmagként, hanem konyhakertben és laborban is vizsgálták a hónapos retkeket – meglepő eredmények születtek.

Karó nélkül nem terem? A paradicsom titka

2025. június 24. 11:10

A karózott paradicsom nemcsak szebben terem, de ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Mutatjuk a legjobb támasztási módszereket és a leggyakoribb hibákat.

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.

Zöldségfélék alaptrágyázása során elkövetett néhány gyakori hiba

2020. október 29. 09:12

A szabadföldi zöldségfélék betakarítását követően, a termesztési szezont befejező munka az őszi szántás és a hozzá kapcsolódó alaptrágyázás.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.