Zöldség

Gyakran kis adaggal vagy ritkábban, de nagyobb dózissal öntözzük a zöldségeket?

Agrofórum Online

Az öntözési normát alapvetően az öntözés célja szabja meg, de kisebb-nagyobb mértékben módosítja a termesztett növényfaj, a termesztés módja, a talaj kötöttsége és humusztartalma is.

Az első öntözéssel célszerű kivárni, kicsit visszafogni a vizet, aminek hatására a gyökérzet a sekélyebb rétegből mélyebbre húzódik. Az így mélyebbre kényszerített gyökérzet nagyobb biztonságot jelent száraz időjárás esetén a növény vízutánpótlása szempontjából.

Az úgynevezett vízpótló öntözések – egy-két hetes fordulóval – 15 mm (pl. hagyma) és 35-40 mm (gyökérzöldségek) között változnak. Az 1-2 mm-es párásító (frissítő) öntözések gyakorisága légköri aszályos időben akár napi 3-4 alkalom is lehet.

A helyrevetett növények gyökérzete a fejlett főgyökér miatt lényegesen mélyebben helyezkedik el, mint a tűzdelt vagy palántázott növényeké (paprika, paradicsom), ebből adódóan a hatékony öntözési norma a szaporítás módjától függően eltérő.

Célszerű az öntözési normát úgy megválasztani, hogy a talajnedvesítése mindig azonos mélységbe történjen, a gyökérzetnek a különböző mélységű talajnedvesedés miatt ne kelljen átrendeződni – ami a növény oldaláról energiaveszteséggel jár.

Közismert, hogy „kicsit nem lehet a talajt nedvesíteni, csak 100%-os vízkapacitásig”. Ha kevés vizet adunk, az átnedvesedés csak sekélyen történik meg, de ott teljes mértékben. A gyakori, kisadagú öntözéssel – ami nem minden esetben cél (pl. homoktalajok) – feljebb „csalogatjuk” a gyökereket, ezzel pedig jelentősen befolyásoljuk a víz- és tápanyagfelvevő zóna elhelyezkedését.

A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet folyamatos öntözést igényel, egy-egy kimaradt öntözés végzetes lehet, szemben azokkal a növényekkel, amelyeknek mélyebben helyezkedik el a gyökérzete. Ahol nagy biztonsággal lehet a folyamatos öntözésre számítani, ott jó a gyökérzetet sekélyen tartani (pl. cseppenkénti és szivárogtató öntözés), de ott ahol különféle okok miatt kimaradhat vagy jelentősen csúszhat az öntözési forduló, ott ebből komoly gond adódhat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.