Zöldség
Zöldség

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása I.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása I.

Agrofórum Online

A számítógépekkel szabályozott, modern hajtató-létesítmények mellett, a kevésbé korszerű fóliasátrakban is műszerekkel mérik, és ha nem is automatikusan, de kézi vezérléssel a mért adatok alapján próbálják a kertészek a levegő páratartalmát szabályozni, a zöldségfélék számára optimális szint közelében tartani.

Miért van szükség a páratartalom szabályozására?- vetődik fel a kérdés.

  • A páratartalom alapvetően befolyásolja a transzspirációt, a növények párologtatását. Magas páratartalom esetén nem tudnák párologtatással hűteni magukat, túlmelegednének, nagyon száraz levegőben kiszáradnának, leveleik megperzselődnének, terméseik kényszerérettekké válnának (1. kép).
1. kép: Száraz levegő következménye a paprika kényszerérése
  • A tápanyagok felvételére is hatással van a légtér párakoncentrációja. Magas páratartalom esetén nem párologtatnak a növények, nincs transzspiráció, nincs vízmozgás a növényben, aminek következtében a tápanyagok felvétele lelassul, sőt egy határon túl le is áll, például őszi-téli mészhiány-betegség uborkán (2. kép).
2. kép: Magas páratartalom következtében fellépő mészhiány-betegség tünete a hajtásvégek pusztulása és a hajtásvégen fejlődött levelek erős kanalasodása
  • Hatással van a páratartalom a virágzásra, a virágok és a termések kötődésére is. A túl száraz levegőben – szekrétum hiányában – nem tapad a bibéhez a virágpollen, míg magas páratartalom hatására megszívja magát nedvességgel, nehézzé válik a virágpor, nem repül, nehezen jut át a bibére.
  • A szélsőséges páratartalom növényvédelmi szempontból sem kedvező, az erősen párás levegő több gombás és baktériumos betegség szaporodását segíti, szárazságban a rovarok közül az atkák, gombás betegségek esetében a lisztharmat megjelenése és fertőzése jelenthet nagyobb gondot. 

Mi a páratartalom, mit értünk a relatív páratartalom fogalma alatt?

A páratartalom kapcsán beszélünk az abszolút és a relatív páratartalomról. Az abszolút páratartalom érték alatt a levegőben lévő nedvesség mennyiségét értjük, azaz 1 kg levegő hány gramm vizet tartalmaz.

A levegő vízfelvevő képessége hőmérsékletfüggő, a melegebb levegő több nedvességet tud felvenni, magában tárolni, vagyis a melegedéssel a légkör párakapacitása növekszik. Relatív páratartalom alatt azt a viszonyszámot értjük, ahogy az adott hőmérsékleten a levegő nedvességtartalma a lehetséges abszolút páratartalomhoz viszonyul. Vagyis adott hőmérsékleten a légkör maximális párakapacitásához képest hány százalék a levegő vízgőzmennyisége. A relatív páratartalom mindig egy viszonyított érték, amit százalékban adunk meg.

Melegedéssel a vízből egyre több vízgőz kerül a levegőbe, ami folyamatnak ellentétje a harmatképződés, azaz a párakicsapódás, Ha a hőmérséklet ugyanolyan víztartalom mellett csökken, úgy a relatív páratartalom nő. A levegő is csak korlátozott mennyiségben képes a vizet elnyelni, ebből adódóan a légkör hűlve vízgőzzel telítetté válik, azaz a páratartalma eléri a 100%-ot. Tovább hűlve a levegő, aminek következtében még több pára lesz a légkörben, mint amennyi a maximális vízgőzkapacitása, a föld felszínén dér vagy harmat formájában a pára kicsapódik, illetve a levegőben köd, vagy felhőzet képződik belőle. Ez utóbbi jelenséget – mivel egy hőtermelő folyamat – a fagy előrejelzésénél is használjuk a mezőgazdaságban.

A relatív páratartalom éves alakulására jellemzően, a legalacsonyabb értékek (40-50%) nyáron, júliusban vannak, míg a legmagasabb érték (90% felett) télen, december-februárban mérhető. Ettől jelentősen eltértek az idei rendkívüli szárazságból adódó tél végi – tavasz elejei páraviszonyok.

A nálunk termesztett zöldségfajok 9 géncentrumból származnak, vannak párás, szubmediterrán környezetből behozottak, és termesztünk szárazabb, közép-ázsiai eredetűeket. Ennek megfelelően – a hő- és fényigényükhöz hasonlóan – jelentősen eltér a páraigényük is. Az optimálisnak mondható légnedvesség tartalom nemcsak fajonként változik, ismert fajták, fajtatípusok esetében is különbség, sőt fenológiai fázisoktól, a növény korától függően is módosulhat. Vagyis a páratartalom is – mint más környezeti tényező – nem tekinthető növénytermesztési szempontból egy statikus értéknek, fajtól, és a klimatikus tényezőktől, mindenekelőtt a hőmérséklettől és a fényviszonyoktól függően változik.

Milyen hátrányokkal jár a növények esetében az optimumnál magasabb és alacsonyabb páratartalom? 

A páratartalom szabályozásával nemcsak a növényt érő káros hatások kerülhetők el, jó lehetőség is egyben a kertész kezében a fiziológiai és technológiai folyamatok irányítására, a vegyszertakarékos és vegyszermentes növényvédelem gyakorlati alkalmazására. A párás és a száraz, valamint az erősen ingadózó páratartalom zöldségnövényekre gyakorolt hatásait az alábbiakban lehet összefoglalni:

Magas (szélsőségesen magas) páratartalom hatásai:

  • intenzívebb vegetatív növekedés,
  • rosszabb termékenyülés,
  • elhúzódó tenyészidő,
  • lassúbb tápanyagfelvétel és csökkenő transzspiráció,
  • színanyagok lassúbb kialakulása, vagy a színesedés elmaradása,
  • rosszabb tárolhatóság és pulton-tarthatóság,
  • gombás és baktériumos eredetű betegségek fokozott mértékű fertőzése, és
  • élettani betegségek kialakulása, pl. vízkórság, szárrepedés, termésrepedés (3. kép).
3. A tartósan magas páratartalom nemcsak a gombás betegségek fertőzésének veszélyét növeli, okozhatja a termések repedését is

Alacsony (túl alacsony) páratartalom következményei:

  • vegetatív növekedés lassulása,
  • generatív jelleg kialakulása,
  • kisebb lombozat, apróbb levelek képződése,
  • kényszerérés,
  • fénytelen termések (pl. paprika, paradicsom, padlizsán),
  • sztómák záródása következtében lassúbb tápanyagfelvétel,
  • néhány kártevő (pl. atkák) és gombás betegség (pl. lisztharmat) fertőzésének fokozódása, illetve
  • szövetek gyorsabb elöregedése (fásodás, pudvásodás, rostosodás).

Erősen ingadózó páratartalomból adódó fejlődési zavarok:

  • káros stresszhatások bekövetkezése,
  • virág- és terméselrúgás,
  • csökkenő betegségekkel szembeni ellenállás, valamint
  • bogyók, termések repedése és deformációja.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

A várhatóan száraz amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

2023. augusztus 18. 11:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke növekedett.

Vízjogi engedély nélkül is díjmentesen lehet öntözni

2019. május 6. 09:17

Az intézkedést a szárazság miatt vezette be a kormány, a gazdák így külön engedély nélkül 1200 köbméternyi vizet használhatnak fel mintegy 100 hektárnyi területen legfeljebb egy hónapig, a tartósan vízhiányos időszakban.

AM: aszály veszélyhelyzeti operatív törzs alakul

2022. július 28. 10:08

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány.

Döbbenetes módon védekezik a paradicsom szárazság esetén

2024. január 23. 16:10

Egy kutatás szerint a paradicsom gyökerében lévő „vízálló” anyag védi a növényt aszály idején.