Zöldség

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

Agrofórum Online

A hagyma nélkülözhetetlen a magyar konyhában. Fontos, hogy a betakarítás után minél tovább eltartható legyen.

A jól tárolt hagyma akár tavaszig is friss maradhat – feltéve, hogy betartunk néhány alapvető szabályt. A megfelelő fajtaválasztás, a szárítás, a hőmérséklet és a páratartalom döntően befolyásolja, meddig használható fel a termésünk.

A tárolhatóság már a fajtaválasztással kezdődik

Nem minden hagymafajta viseli jól a hosszú tárolást. A sárga héjú, kemény húsú, késői érésű fajták, mint a Makói bronz vagy a Sturon, kifejezetten tárolásra valók. A vöröshagyma héja természetes védőrétegként funkcionál, míg a lilahagyma és a salottahagyma rövidebb ideig őrzi meg frissességét. Az apróbb, teljesen beérett, vastag nyakú hagymák jobban bírják a telet, mint a túl nagyra nőtt példányok.

A szárítás a hosszú élet kulcsa

A betakarítás után a hagymát 2-3 hétig szárítani kell, amíg a héj ropogóssá válik, a gyökérszálak elbarnulnak, és a nyak teljesen lezáródik. Ez megakadályozza a kórokozók bejutását. A legjobb, ha a hagymát árnyékos, száraz, szellős helyen terítjük szét vékony rétegben. A szárítási időt lerövidíthetjük, ha a hőmérséklet 25-30 °C körül van.

Ideális körülmények a tároláshoz

A hagyma 4-10 °C közötti hőmérsékleten és 65-75%-os relatív páratartalom mellett őrzi meg legjobban az állagát. Ennél melegebb helyen hamar kicsírázik, a túl nedves levegő pedig penészedéshez vezet. A kamra, pince vagy padlástér akkor megfelelő, ha jól szellőzik és nem fagyos. Ne tartsuk a hagymát hűtőszekrényben, mert a magas páratartalom felpuhítja, a hidegből kikerülve pedig gyorsan csírázni kezd!

Tárolási módszerek – hagyományosan és praktikusan

  • Hálós vagy papírzsákban: a levegő szabadon áramolhat, így a hagyma „lélegzik”. A műanyag zacskó viszont kizárt, mert befülled.
  • Fonott koszorúban: a népi hagyományból ismert tárolási mód nemcsak dekoratív, de funkcionális is. A szárakkal összefont hagymakoszorút száraz helyen, függesztve tartsuk!
  • Rekeszekben, ládákban: legfeljebb 30 cm vastagon rétegezzük, hogy a középső részek se melegedjenek fel!
A szárakkal összefont hagymákat száraz helyen, függesztve tarthatjuk

Fontos: a hagymát mindig külön tároljuk a burgonyától, mert a két növény által kibocsátott gázok kölcsönösen gyorsítják egymás romlását.

Rendszeres ellenőrzés nélkül nincs siker

Még a legkörültekintőbben tárolt hagymánál is előfordulhat, hogy néhány példány megpuhul vagy penészedni kezd. Érdemes havonta átválogatni a készletet, és a hibás darabokat azonnal eltávolítani. A rendszeres szellőztetés is segít megelőzni a rothadást.

Profi tippek

A hosszú távra tárolt hagyma héját érdemes vékony réteg hamuval vagy fűrészporral fedni – ezzel a módszerrel a nedvesség és a rovarok ellen is védhetjük. Az ipari termelők körében bevett gyakorlat a fúvott levegős tárolás, amely egyenletes hőmérsékletet és szellőzést biztosít nagy mennyiség esetén.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hogyan tároljuk helyesen a hagymát?

2024. november 5. 06:40

A hagymát nem elegendő bármilyen módon tárolni. Idővel büdösséget érezhetünk. A helyiség felforgatása után rájövünk, hogy a hagyma okozza azt.

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

A házikertekben is megjelenhet a hagymavész?

2020. július 13. 07:16

Évek óta nevelek hagymát családi fogyasztásra. Tavasszal a zöldhagymák levelein, később a fokhagyma leveleken is ugyanolyan apró vörösbarna foltok fejlődtek. Mik lehetnek ezek és hogyan lehet ellene védekezni?

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.