8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség

Ideális szántóföldi burgonyafajták

Fotó: burgonyakutatas.hu

Ahogyan az előző, burgonyával kapcsolatos írásomban említettem, a sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. A burgonyatermesztők nincsenek könnyű helyzetben, számtalan burgonyafajta közül kell kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbbet. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

A Balatoni rózsa fajtával biztosan már sok növénytermesztő találkozott a hazai szántóföldeken – továbbá a vásárlók is előszeretettel keresik ezt a fajtát. Ennek oka, hogy ez a fajta többféle célra is felhasználható a konyhában, egy igazi Jolly Joker. Nem csak felhasználói oldalon, hanem termelői oldalon is jó választásnak bizonyulhat, ugyanis rezisztens a burgonya Y vírusával, valamint a levélsodródás vírussal szemben is. További pozitív tulajdonsága, hogy a fonálférgek egyes rasszaival szemben is immunis. Ezek mellett bőtermő fajta, sötét rózsaszín héjú, nagyméretű gumóiból sokat nevel. Betakarításkor figyelni kell arra, hogy vékony héja miatt könnyen sérül, cserébe viszont jól tárolható.

Népszerű, fehér húsú burgonyafajta a Hópehely, amely a felhasználói oldalon szintén egy kitűnő választás, legyen szó sütésről vagy főzésről. Termelői oldalról is népszerű fajta, a levélsodródás vírus, valamint a burgonya Y vírussal szemben is teljesen rezisztens. A növény által nevelt gumók húsának színe hófehér, enyhén lisztes szerkezetű. Középkorai tenyészidejű, nagyméretű gumókat nevelő fajta, tárolása sem okoz különösebb nehézséget.

Közepes méretű, sárgás színű húsú gumókat nevel a Katica, amely kitűnő árufajta. Ennek oka, hogy a nevelt gumók jelentős százaléka egyforma méretű, ezért aki előre csomagolt „egységcsomagokban” akar burgonyát értékesíteni, jó eséllyel fog Katicát termeszteni. A fajta további előnye, hogy kifejezetten bőtermőnek számít, 14-16 darabos kötésszámmal terem. Közepesen fogékony a lombfitoftórával szemben, fonálféregre és burgonyarákra, valamint burgonya Y vírussal szemben rezisztens.

Végül kerüljön ide egy korai érésű, kiváló minőséget garantáló étkezési burgonya, a Bellarosa. Legfontosabb jellemzője, hogy igen korán terem és emellett rendkívül sok gumót nevel. A szárazságot jól tűri, így aszályosabb területeken is meg lehet próbálkozni a termesztésével. Gumói rózsaszín héjúak, héjára jellemző, hogy gyorsan megerősödik, így a betakarítás közbeni sérülésekre kevésbé fogékony. Rendkívül jól tárolható, a kereskedelemben ezt a fajtát lehet a legtöbb helyen megtalálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.