8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség

Itt a sütőtökszezon

Agrofórum Online

Az őszi-téli hónapokban kevés zöldségnek van szezonja, az egyik jeles csoport a téli tököké, melyek napjainkban már igen sok fajtával vannak jelen a hazai piacokon. A téli tökök jellegzetessége - a nyári tökökkel ellentétben-, hogy biológiai érettségben kerülnek betakarításra. A téli tökök közé soroljuk az étkezési céllal termesztett sütőtök fajtákat és a díszítő értékkel bíró, nem étkezésre felhasználható típusokat is. Hazánkban az elmúlt években mintegy 1500-1700 hektáron folyt télitök termesztés, a főbb termesztő körzete Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye, valamint Nagydobos környéke, innen is származik az egyik legkedveltebb fajtatípus, a Nagydobosi is.

A tökök népszerűsége finom ízükön vagy díszítő értékükön kívül kedvező élettani hatásuknak is köszönhető. Húsuk igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A terméshúson kívül a magja is igen jó hatással van egészségünkre, vértisztító hatása mellett serkenti az A-vitamin felszívódását.

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”. Ez a „csúszás” az árakon is észrevehető volt, hiszen a 38. hét környékén kezdett megjelenni a Budapesti Nagybani Piacon nagyobb mennyiségben a Kanadai típusú sütőtök, melynek termelői ára 200 Ft/kg környékén indult. A hirtelen megjelent nagy mennyiségű termés miatt a kezdeti magasabb, 300 Ft/kg vagy afeletti értékesítési ár idén nem volt jellemző. Jelenleg ezt a típusú tököt 120-140 Ft/kg-os termelői áron, a Nagydobosi típust 100 Ft/kg környékén lehet megvásárolni a Nagybani piacon. A Nagydobosi tökök jóval a Kanadai típus után jelentek meg a piacokon. A dísztökök szinte az egész szezonban tartják az árukat, 300-400 Ft/kg alatti termelői áron nem igazán lehet hozzájuk jutni. A Halloween tökök ára a legkedvezőbb, 100 Ft/kg-os áron adják a termesztők a piacon.

A legnépszerűbb sütőtök napjainkban is a Nagydobosi fajtatípus, mely lapított alakjáról és világosszürke héjszínéről könnyen felismerhető a piacokon. A termések 4-8, de akár 10 kilósak is lehetnek, húsuk narancssárga színű. Népszerűségét egyrészt jó tárolhatóságának köszönheti, mely termelői és vásárlói szempontból is pozitív tulajdonság, másrészt igen sokoldalúan felhasználható.

A sonkatök, orange tök vagy más néven kanadai sütőtök kisebb, 2-4 kg-os méretével és körte alakjával igen népszerű a vásárlók körében. Húsa és héja egyaránt narancssárga színű. Szintén jól tárolható fajta, levesek, saláták, ivólevek és főzelék is készíthető belőle, azonban íze nem olyan erőteljes, mint a Nagydobosi fajtáknak. (1.kép)

1. kép: sonkatök

A Kiszombori fajtatípus a harmadik legnépszerűbb sütőtök típus. Ízre és állagra a Nagydobosihoz hasonlít, de valamivel kisebb méretű, enyhén megnyúlt gömb alakú sütőtökök. A tenyészideje rövidebb a Nagydobosi fajtához képest. A feldolgozóipar is ezt a fajtatípust részesíti előnyben.

Az utóbbi években kezdett elterjedni a Hokkaido (Japán) típusú fajták termesztése, mellyel bővíthető a hazai termékpaletta. Piros, narancs és zöld héjszínűek is lehetnek a fajták, a hazai piacokon általában az élénk, pirosas héjú fajtaváltozat terjedt el leginkább. Ez a fajtatípus mindösszesen 3-5 kilósra nő meg, így azok számára is jó alternatíva, akik a kisebb méretű tököket részesítik előnyben. Karakteres, édes íz jellemzi, érdekessége, hogy a megsütött tök héja is ehető. Méreténél és alakjánál fogva leggyakrabban ezt a típust szokták megtölteni, illetve egyes éttermekben a belőle készült krémlevest a kivájt tökbe töltik vissza.

Hazánkban egyre nagyobb divattá válik a Halloween ünneplése, főleg kisgyermekes családok körében, így egyre nő a kereslet a Halloween típusú fajták iránt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a fajták emberi fogyasztásra nem alkalmasak, egyrészt ízük sem jó, másrészt különböző, súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhatnak. (2. kép)

2. kép: Halloween típusú fajta

A díszítő, dekorációs célt azonban jól elérhetjük velük, hiszen könnyen faraghatók ezek a fajták. Termesztői szemszögből azért rizikósabb ezen fajták termesztése, mivel Halloween (november 1.) után ezek iránt a kereslet szinte teljesen lecsökken, a termesztők nem tudnak mit kezdeni a megmaradt termésekkel, ilyenkor esetleg takarmányozási célra tudják továbbértékesíteni, jóval alacsonyabb áron. Ezzel szemben az emberi fogyasztásra alkalmas sütőtökök árusítása tél végéig kitart, kisebb az esélye a megmaradó terméseknek.

A Halloween tökök mellett egyre népszerűbbé váltak a különféle dekorációs célra felhasználható dísztökök. (3.kép) Ezek a többi, fent említett tökhöz képest jóval kisebb méretűek, áruk ehhez képest azonban jóval magasabb.

3. kép: dísztökök

Díszítőértéküket hosszú ideig megőrzik, ha megfelelően ki lettek szárítva előtte. Mintegy 3 hét jól szellőző, száraz helyen való tárolás elegendő nekik, hogy akár több hónapig díszíthessenek. A Halloween tökökhöz hasonlóan egyáltalán nem javasolt a fogyasztásuk, még erősebb, mérgezéses tüneteket okozhatnak, így főleg óvatosnak kell lennünk, ha gyerekek kezébe kerülnek.

Németh Dzsenifer
PhD hallgató
Szent István Egyetem
Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!