Az őszi-téli hónapokban kevés zöldségnek van szezonja, az egyik jeles csoport a téli tököké, melyek napjainkban már igen sok fajtával vannak jelen a hazai piacokon. A téli tökök jellegzetessége - a nyári tökökkel ellentétben-, hogy biológiai érettségben kerülnek betakarításra. A téli tökök közé soroljuk az étkezési céllal termesztett sütőtök fajtákat és a díszítő értékkel bíró, nem étkezésre felhasználható típusokat is. Hazánkban az elmúlt években mintegy 1500-1700 hektáron folyt télitök termesztés, a főbb termesztő körzete Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye, valamint Nagydobos környéke, innen is származik az egyik legkedveltebb fajtatípus, a Nagydobosi is.
A tökök népszerűsége finom ízükön vagy díszítő értékükön kívül kedvező élettani hatásuknak is köszönhető. Húsuk igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A terméshúson kívül a magja is igen jó hatással van egészségünkre, vértisztító hatása mellett serkenti az A-vitamin felszívódását.
Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”. Ez a „csúszás” az árakon is észrevehető volt, hiszen a 38. hét környékén kezdett megjelenni a Budapesti Nagybani Piacon nagyobb mennyiségben a Kanadai típusú sütőtök, melynek termelői ára 200 Ft/kg környékén indult. A hirtelen megjelent nagy mennyiségű termés miatt a kezdeti magasabb, 300 Ft/kg vagy afeletti értékesítési ár idén nem volt jellemző. Jelenleg ezt a típusú tököt 120-140 Ft/kg-os termelői áron, a Nagydobosi típust 100 Ft/kg környékén lehet megvásárolni a Nagybani piacon. A Nagydobosi tökök jóval a Kanadai típus után jelentek meg a piacokon. A dísztökök szinte az egész szezonban tartják az árukat, 300-400 Ft/kg alatti termelői áron nem igazán lehet hozzájuk jutni. A Halloween tökök ára a legkedvezőbb, 100 Ft/kg-os áron adják a termesztők a piacon.
A legnépszerűbb sütőtök napjainkban is a Nagydobosi fajtatípus, mely lapított alakjáról és világosszürke héjszínéről könnyen felismerhető a piacokon. A termések 4-8, de akár 10 kilósak is lehetnek, húsuk narancssárga színű. Népszerűségét egyrészt jó tárolhatóságának köszönheti, mely termelői és vásárlói szempontból is pozitív tulajdonság, másrészt igen sokoldalúan felhasználható.
A sonkatök, orange tök vagy más néven kanadai sütőtök kisebb, 2-4 kg-os méretével és körte alakjával igen népszerű a vásárlók körében. Húsa és héja egyaránt narancssárga színű. Szintén jól tárolható fajta, levesek, saláták, ivólevek és főzelék is készíthető belőle, azonban íze nem olyan erőteljes, mint a Nagydobosi fajtáknak. (1.kép)
A Kiszombori fajtatípus a harmadik legnépszerűbb sütőtök típus. Ízre és állagra a Nagydobosihoz hasonlít, de valamivel kisebb méretű, enyhén megnyúlt gömb alakú sütőtökök. A tenyészideje rövidebb a Nagydobosi fajtához képest. A feldolgozóipar is ezt a fajtatípust részesíti előnyben.
Az utóbbi években kezdett elterjedni a Hokkaido (Japán) típusú fajták termesztése, mellyel bővíthető a hazai termékpaletta. Piros, narancs és zöld héjszínűek is lehetnek a fajták, a hazai piacokon általában az élénk, pirosas héjú fajtaváltozat terjedt el leginkább. Ez a fajtatípus mindösszesen 3-5 kilósra nő meg, így azok számára is jó alternatíva, akik a kisebb méretű tököket részesítik előnyben. Karakteres, édes íz jellemzi, érdekessége, hogy a megsütött tök héja is ehető. Méreténél és alakjánál fogva leggyakrabban ezt a típust szokták megtölteni, illetve egyes éttermekben a belőle készült krémlevest a kivájt tökbe töltik vissza.
Hazánkban egyre nagyobb divattá válik a Halloween ünneplése, főleg kisgyermekes családok körében, így egyre nő a kereslet a Halloween típusú fajták iránt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a fajták emberi fogyasztásra nem alkalmasak, egyrészt ízük sem jó, másrészt különböző, súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhatnak. (2. kép)
A díszítő, dekorációs célt azonban jól elérhetjük velük, hiszen könnyen faraghatók ezek a fajták. Termesztői szemszögből azért rizikósabb ezen fajták termesztése, mivel Halloween (november 1.) után ezek iránt a kereslet szinte teljesen lecsökken, a termesztők nem tudnak mit kezdeni a megmaradt termésekkel, ilyenkor esetleg takarmányozási célra tudják továbbértékesíteni, jóval alacsonyabb áron. Ezzel szemben az emberi fogyasztásra alkalmas sütőtökök árusítása tél végéig kitart, kisebb az esélye a megmaradó terméseknek.
A Halloween tökök mellett egyre népszerűbbé váltak a különféle dekorációs célra felhasználható dísztökök. (3.kép) Ezek a többi, fent említett tökhöz képest jóval kisebb méretűek, áruk ehhez képest azonban jóval magasabb.
Díszítőértéküket hosszú ideig megőrzik, ha megfelelően ki lettek szárítva előtte. Mintegy 3 hét jól szellőző, száraz helyen való tárolás elegendő nekik, hogy akár több hónapig díszíthessenek. A Halloween tökökhöz hasonlóan egyáltalán nem javasolt a fogyasztásuk, még erősebb, mérgezéses tüneteket okozhatnak, így főleg óvatosnak kell lennünk, ha gyerekek kezébe kerülnek.
Németh Dzsenifer
PhD hallgató
Szent István Egyetem
Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék