Zöldség

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

FruitVeB

Május végén az uborka (mind az üvegházi, mind a szabadföldi) ára folyamatosan csökkent Lengyelországban, és a nagybani ár elérte a 3,00-3,50 PLN/kg (270-320 Ft/kg) tartományt. Ám ez a tendencia június elejével megfordult.

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, de nagyon valószínű, hogy a drágulás itt még nem ért véget – olvasható a FruitVeB elemzésében.

A jelenség kiváltó oka az időjárás, pontosabban a csapadék alakulása: az esőzések jelentősen csökkentették az előző hetekben a szabadföldi uborka kínálatát, amelynek ára még az üvegházi uborkáénál is nagyobb mértékben, akár 40-45%-kal emelkedett. De a szabadföldi áru kínálatának beszűkülése az üvegházi tételek árát is megemelte.

Nem szabad elfelejteni, hogy az uborkapiacon az árhelyzet nagyon dinamikusan képes alakulni, és akár néhány nap alatt drámaian megváltozhat. A rövid távú előrejelzések szerint a csapadékkal járó hidegebb és felhős időjárás folytatódni fog, így

egyelőre az árak stabilizálódására, sőt, talán további emelkedésére kell számítani Lengyelországban.

Április végén már volt egy nagy „földindulás” a piacon, akkor rekordszintre ugrott a hajtatott uborka nagybani ára Lengyelországban. A megelőző hét hidegbetörése a hajtatott uborka kínálatára is hatással volt, emiatt következett be igen jelentős drágulás.

A hideg időjárás miatt ugyanis az állományok fejlődése lelassult, így a piacon kínálati hiány keletkezett. Ez azonnal felfelé mozdította el az uborka árát, ami nem meglepő, legfeljebb a drágulás üteme volt váratlan.

Április utolsó napjaiban a hajtatott uborka ára a 6-8 PLN/kg (545-725 Ft/kg) közötti sávban mozgott, ami 60%-kal haladta meg az utóbbi 5 év átlagát, egyben új rekordot jelentett.

Érdekes módon a kínálati hiány miatt kialakult áremelkedés nem akadályozta meg azt a folyamatot, hogy az import uborka kiszoruljon a lengyel piacról – erre az a magyarázat, hogy a behozott tételek is drágultak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Szaporítási módok a szabadföldi zöldségtermesztésben

2025. június 27. 14:10

A zöldségpalánták szaporításának módja alapvetően meghatározza a termesztés sikerét – tudatos választással hozam is nyerhető.

Megkóstolták, megmérték – ez a retek lett a győztes

2025. június 26. 08:10

A Nébih kísérletében nemcsak vetőmagként, hanem konyhakertben és laborban is vizsgálták a hónapos retkeket – meglepő eredmények születtek.

Karó nélkül nem terem? A paradicsom titka

2025. június 24. 11:10

A karózott paradicsom nemcsak szebben terem, de ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Mutatjuk a legjobb támasztási módszereket és a leggyakoribb hibákat.

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

2023. november 16. 07:10

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.