8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

FruitVeB

Május végén az uborka (mind az üvegházi, mind a szabadföldi) ára folyamatosan csökkent Lengyelországban, és a nagybani ár elérte a 3,00-3,50 PLN/kg (270-320 Ft/kg) tartományt. Ám ez a tendencia június elejével megfordult.

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, de nagyon valószínű, hogy a drágulás itt még nem ért véget – olvasható a FruitVeB elemzésében.

A jelenség kiváltó oka az időjárás, pontosabban a csapadék alakulása: az esőzések jelentősen csökkentették az előző hetekben a szabadföldi uborka kínálatát, amelynek ára még az üvegházi uborkáénál is nagyobb mértékben, akár 40-45%-kal emelkedett. De a szabadföldi áru kínálatának beszűkülése az üvegházi tételek árát is megemelte.

Nem szabad elfelejteni, hogy az uborkapiacon az árhelyzet nagyon dinamikusan képes alakulni, és akár néhány nap alatt drámaian megváltozhat. A rövid távú előrejelzések szerint a csapadékkal járó hidegebb és felhős időjárás folytatódni fog, így

egyelőre az árak stabilizálódására, sőt, talán további emelkedésére kell számítani Lengyelországban.

Április végén már volt egy nagy „földindulás” a piacon, akkor rekordszintre ugrott a hajtatott uborka nagybani ára Lengyelországban. A megelőző hét hidegbetörése a hajtatott uborka kínálatára is hatással volt, emiatt következett be igen jelentős drágulás.

A hideg időjárás miatt ugyanis az állományok fejlődése lelassult, így a piacon kínálati hiány keletkezett. Ez azonnal felfelé mozdította el az uborka árát, ami nem meglepő, legfeljebb a drágulás üteme volt váratlan.

Április utolsó napjaiban a hajtatott uborka ára a 6-8 PLN/kg (545-725 Ft/kg) közötti sávban mozgott, ami 60%-kal haladta meg az utóbbi 5 év átlagát, egyben új rekordot jelentett.

Érdekes módon a kínálati hiány miatt kialakult áremelkedés nem akadályozta meg azt a folyamatot, hogy az import uborka kiszoruljon a lengyel piacról – erre az a magyarázat, hogy a behozott tételek is drágultak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Olcsóbban vehetünk magyar uborkát

2019. április 12. 12:03

A közösség belső piacán a legtöbb apró uborkát Csehország (6,7 ezer tonna), Románia (5,3 ezer tonna), valamint Magyarország (4,5 ezer tonna) értékesítette tavaly.

9 uborkakártevő, amikre figyelni kell

2023. augusztus 15. 10:40

Egyetlen nyár sem múlhat el a roppanós, édeskés uborka nélkül, amit ma már tucatnyi fogásként elkészíthetünk. Az uborka könnyen termeszthető növény, ezzel együtt azonban rá is leselkednek külső veszélyek, főként kártevők formájában, amelyekre nem árt, ha odafigyelünk, különben bottal üthetjük a friss, roppanós uborkánk nyomát!