Zöldség
Fizetett tartalom

Jó időzítéssel és megosztással fokozható a tápanyagellátás hatékonysága a szabadföldi zöldségtermesztésben I.

Agrofórum Online

A növénytermesztésben a tápanyag-utánpótlásnak négy eleme van, de szokás úgy is mondani, hogy négy alappillérre épül:

  • tápanyag minősége (hatóanyagok, halmazállapot, oldhatóság, stb.),
  • trágya mennyisége (t/ha),
  • trágya kijuttatás időpontja és megosztás, illetve
  • trágyázás módja (kijuttatás illetve bemunkálás módja).

A termesztés eredményessége szempontjából a négy tényező között fontossági sorrendet nehéz megállapítani, szoros összefüggésben vannak egymással, mégis a szakirodalom a tápanyag-utánpótlás időpontjával, illetve a trágyamegosztással kevesebbet foglalkozik, és a gazdák is e két tényezőnek a gyakorlatban lényegesen kisebb jelentőséget tulajdonítanak, mint a mennyiségnek és a minőségnek. A zöldségtermesztésben a trágyázás hatékonysága jelentős mértékben fokozható a megfelelő időben és elosztásban adott tápanyagokkal.

A szántóföldi növények esetében – például a kalászosoknál – a hasonló technológiákból adódóan viszonylag egyszerű a „képlet”: őszi trágyázás (alaptrágyázás) alkalmával, a három fő tápanyag közül a foszfort és a káliumot, illetve valamennyi nitrogént szórnak ki, és tavasszal fejtrágyaként nitrogént adnak. Ezzel szemben a zöldségtermesztésben növényenként, az alkalmazott technológiától, a termesztés intenzitásától (külterjes, intenzív, szuper intenzív technológiák), a talajtól és termesztési céloktól függően a trágyamegosztás, és a kijuttatás időzítése, akárcsak a kijuttatás és a bemunkálás módja, nagyon változó.

További részletért kattintson a képre!

A zöldségfélék tápanyag-utánpótlása kapcsán is meghatározó szempont a gazdaságosság kérdése, amit nagyban befolyásol a műtrágya ára és a kijuttatott mennyisége, igaz az időzítésnek és a megosztásnak kisebb a közvetlen anyagi vetülete, de a jó ütemezéssel is jelentős tápanyag-megtakarítás érhető el, a trágyázás hatékonysága jelentős mértékben fokozható.

A trágyázás ideje és a trágya megosztása szorosan összefügg, nehezen választható külön, számos környezeti tényező, technológiai elem és termesztési cél befolyásolja, ezek közül csak a fontosabbak:

  • termesztett növényfaj (esetleg fajtatípus, fajta) tápanyagigénye (mennyiség, arány, felvétel üteme), só-érzékenysége, toxikus-elemérzékenysége (pl. klór),
  • talaj minősége (humusztartalom, kötöttség, tápanyag-ellátottság, stb.),
  • gyökeresedés mélysége (oltott és nem oltott palánták, helyrevetés),
  • termesztési cél (frissáru, tárolás, konzervipari feldolgozás, magtermesztés),
  • esetleges szerves trágyázás,
  • a kijuttatandó műtrágya mennyisége,
  • a kijuttatandó műtrágya minősége és
  • a trágya kijuttatás módja (szilárd formában, tápoldatként csepegtetőn keresztül vagy szórófejjel).

A tápanyag-felvétel üteme, a felvett tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya a tenyészidő folyamán változik. „Ideális” esetről, azaz optimális időzítésről és megosztásról akkor beszélhetünk, ha a talajban mindig olyan arányban és mennyiségben állnak rendelkezésére a felvehető tápanyagok, mint ahogy azt a növény az adott időszakban igényli. Bizonyos határon belül a növény rendelkezik egy természetes „szelektáló” képességgel, azokat az elemeket hasznosítja, és olyan mértékben, amelyekre, illetve amennyire szüksége van. De természetes folyamatként teljes mértékben nem valósul meg, a mennyiséget, az arányokat mesterségesen mindig kell korrigálni, kiegészíteni, a növény igényéhez igazítani.

Tervezésekor mindig a zöldségfaj tápanyagigényéből indulunk ki, de figyelemmel kell lenni a fajtacsoport, esetleg a fajták speciális igényére is, tekintettel arra, hogy jelentős különbség lehet fajon belül az egyes fajták között is, ami sokszor a felvett tápanyagok mennyiségében is tükröződik. A korai fejes káposzta nitrogénigénye (N) 120-130 kg/ha, középhosszúé 180-200 kg/ha, míg a kései fajtáké eléri a 250-280 kg/ha N–t (1. kép). Különbség van a tápanyagfelvétel ütemében is. Vannak fajok, amelyek rövid idő alatt nagy zöldtömeg produktumra képesek (pl. kínai kel), ezek tápanyag-felvétele gyorsabb, ebből adódóan rövidebb idő alatt kell számukra nagyobb mennyiséget biztosítani. Közel azonos tenyészidő ellenére a fejes salátánál átlagos termés esetén 120-150 kg/ha nitrogénigénnyel (N) kell számolni, míg a kínai kel esetében – a nagyobb zöldtömegből adódóan – az említett értéknek közel másfélszeresével.

1. kép: Kéthetenként tápoldatozott fejes káposzta állomány

Az egyes növényi tápelemek felvételének aránya és üteme a fenológiai fázisoktól függően változik. A foszforfelvétel fiatal korban a lombtömeghez viszonyítva nagy, megahatározó szerepe van a gyökérképződésben, a generatív szervek kifejlődésében és tökéletes működésében, ebből adódóan a koraiságban és a magképzésben is. A nitrogénigény a zöldtömeg növekedésével és a termésképződéssel arányosan növekszik. A koncentrált érésű fajták esetében (pl. csokros paprikák, determinált növekedésű paradicsomok, bokorbab és örvös borsó) a tápanyagfelvétel rövidebb időre terjed ki, míg ugyan ezeknél a fajoknál, a folyton növő fajták esetében elnyúlik. A kálium felvétele is – a nitrogénhez hasonlóan – a tenyészidő során folyamatos, de a felvétel üteme fajonként jelentős mértékben eltérő. Helytelen gyakorlat az, amikor csak alaptrágyának adnak káliumot.

A talaj minősége elsősorban a humusztartalmon és a kötöttségen keresztül befolyásolja a tápanyagmegosztást és a trágyázás időzítését. Minél kisebb a talaj adszorpciós kapacitása, azaz minél kevésbé képes megkötni a vizet és a tápanyagokat a veszteségek csökkentése érdekében, annál kisebb adagokban, de gyakrabban kell trágyázni. Ez a szabály elsősorban a rövid idő alatt kimosódó nitrogénre vonatkozik, de a kén, a magnézium és a mikroelemek egy része is gyorsan távozik a humuszszegény homoktalajokból!

A gyökerezés mélységét illetően jelentős különbség van a zöldségfajok között. Maga a termesztési módszer is befolyásolja a gyökérzet elhelyezkedését, helyrevetés esetén mélyebb, palántázva általában sekélyebb. A 40-50 cm-re gyökeresedő tárolási sárgarépákkal szemben az étkezési vöröshagyma, vagy a palántázott saláta mindössze 10-20 cm mélységig fejleszt gyökereket. Ebből adódóan trágyázáskor ezeknél a növényeknél más arányban kell megosztani a talajhoz jobban és kevésbé kötődő tápelemeket. Egy elmaradt őszi foszfor-alaptrágyázást kötött, de még vályog talajon sem lehet pótolni fejtrágya formájában a talaj felületére szórva.

A termesztési cél főleg a tápanyagok termés minőségére, beltartalmi tulajdonságaira gyakorolt hatásán keresztül határozza meg a trágyázás idejét a tápanyagok megosztását. A friss fogyasztású zöldségek esetében (káposztafélék, gyökérzöldségek, hagyma), kevesebb káliumot használunk, míg a tárolási fajtáknál a nitrogénhez viszonyított kálium aránya nagyobb. A tárolhatóság, a szállíthatóság, továbbá a jobb szárítmány-kihozatal nemcsak a több, de a kiegyenlítettebb, azaz a későbbi időpontokban is adott K-fejtrágyázással, és a betakarítást megelőző nitrogéntrágyázás elhagyásával (csökkentésével) javítható. A „nitrát-veszélyes” fajoknál (pl. spenót, sárgarépa, stb.) a szedés időpontja szigorúan behatárolja a nitrogén-fejtrágya kijuttatásának idejét (pl. bébiételek).

A szerves trágya – mennyiségétől és minőségétől függően – lassúbb tápanyag-szolgáltatást biztosít, mint a műtrágya, ásványosodása (bomlása), ami alapvetően a hőmérséklettől és a csapadékviszonyoktól függ. Hasznosulását nemcsak a kijuttatandó műtrágya mennyiségénél kell figyelembe venni, a bomlásának üteme a műtrágya megosztását, időzítését is módosítja.

A műtrágyák adagolásának üteme, azaz az egyszerre kiszórható mennyiség, a műtrágyák só-stressz hatás miatt korlátozott, mennyiséghez kötött. Egyszerre (egy adagban) kiadható mennyiségre vonatkozóan – főleg a nitrogén, de a kálium esetében is – az alap- és fejtrágyára pontos határértékek vannak (1. táblázat).

A táblázatban feltűntetett értékek alacsony humusztartalmú, középkötött vályogtalajra vonatkoznak, amelyek magasabb humusztartalom esetén, illetve kötöttebb talajon 20-25 %-kal növelhetők, homokon 20-25 %-kal csökkentendők:

Tápelemeknitrogén (N) kg/hakálium (K2O) kg/ha
Trágyakijuttatás ideje:AlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágyaAlaptrágyaIndítótrágyaFejtrágya
Sóérzékeny fajok esetében:505050200100100
Kevésbé sóérzékenyek esetében:805050300150150

Az egyszerre kijuttatható műtrágya mennyiségét – a műtrágya minősége mellett – két tényező, a talaj tápanyagmegkötő-képessége és a termesztett növény só-érzékenysége szabja meg. Kötöttebb, magasabb a humusztartalmú, azaz jobb víz- és a tápanyagmegtartó képességű talajokon, ritkábban és nagyobb adagban juttathatók ki a tápanyagok. A só-stressztűrő képessége tekintetben kritikusan érzékeny fajnak számít az étkezési paprika, uborka, fejes saláta, sárgadinnye, sárgarépa petrezselyem, hónapos retek, spenót, illetve a palánták).

Egyszerre többet vagy többször kevesebb műtrágyát adjunk?

– vetődik fel a kérdés. Tápanyagban és humuszban szegény talajok esetében célszerű a műtrágyázások, azaz a fejtrágyázások számát növelni, és nem az egyszerre kijuttatott műtrágya mennyiségét emelni! A kijuttatás módja és gyakorisága költség kérdése is. Kérdés beruházási oldalról (tápoldat bekeverők, csepegtető rendszer, víztisztítók és szűrők), de kérdés a munkabér, az üzemanyag oldalról is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

Növénytermesztés az űrben

2023. január 2. 08:14

Ahogy a felfedezzük a világűrt, esztétikai és gyakorlati okokból egyaránt fontos lesz majd növényeket is feljuttatni oda. Úttörő űrhajósainktól már tudjuk, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a friss virágok és a kertek csodás hangulatot teremtenek, és lehetővé teszik, hogy utazásaink során magunkkal vigyünk egy kis darabot a Földből. Ezek jót tesznek a lelkiállapotunknak a Földön és az űrben egyaránt. A növények az űrhajósok egészségének megőrzésében is kulcsfontosságúak lesznek a hosszútávú küldetések során.

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

2023. május 12. 11:39

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája.

Hogyan termesszünk sárgarépát a magvetéstől a betakarításig?

2022. június 27. 16:34

Gyakorlati tippjeink segítségével megtanulhatja, hogyan termesszen és takarítson be sárgarépát

Kézimunkaerő-szükséglet csökkentésének lehetőségei a zöldségtermesztésben

2019. május 25. 04:02

Az elmúlt években a mezőgazdaságban jelentkező súlyos munkaerőhiány különösen érintette a nagyszámú szakképzett és megbízható munkást igénylő zöldségtermesztési ágazatot.