8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség

Jó időzítéssel és megosztással fokozható a tápanyagellátás hatékonysága a szabadföldi zöldségtermesztésben II.

Agrofórum Online

A zöldségtermesztésben a trágyázás hatékonysága jelentős mértékben javítható a megfelelő időben és elosztásban adott tápanyagokkal.

A trágyázást abban az esetben tudjuk teljes egészében a növény igényéhez igazítani, ha az egyes tápanyagokat folyamatosan, több adagban, akár napi gyakorisággal juttatjuk ki (tápoldatos termesztés). Ez még néhány évtizede realitás nélküli, elméleti megközelítésnek tűnt, viszont napjainkban, az intenzív szabadföldi kultúrák esetében a tápoldatozás és a csepegtető öntözés a mindennapi termesztési technológia részévé vált (pl. támrendszeres uborka és paradicsom, görögdinnye termesztés, lineál öntözőrendszer alatti csemegekukorica termesztés).

A tápoldatos termesztésben, nemcsak az egyszerre kiadható mennyiség, az oldat koncentrációja is fontos. A töménységére vonatkozó általános szabályként a 0,3-0,5%-os töménységet szokás megadni, a tápoldat töménységére érzékenyebb fajok esetében (pl. fehér termésű paprika, fejes saláta, uborka, dinnye, palánták) az alacsonyabb érték (~0,3%), a kevésbé érzékenyeknél (pl. káposztafélék – kivétel a karfiol és a brokkoli) a magasabb érték (~0,5%) alkalmazható.

Újabban az intenzív technológiáknál nem százalékban, hanem pontosabban, EC értékben adják meg a tápoldat töménységét, ami összegződik a víz minőségéből, mindenekelőtt a víz sótartalmából (EC érték), a műtrágya vagy több műtrágya használata esetén a műtrágyák sóindexéből és a tápoldat töménységéből. Sóérzékeny fajok esetében 2,5-3,0 mS/cm, sótűrőeknél ennél magasabb 3-3,5 mS/cm töménységű tápoldat még biztonságosan használható.

A fejtrágyázás ideje köthető naptári időpontokhoz (lásd szántóföldi növények), de sokkal pontosabb, ha technológiai folyamatokhoz (pl. ültetés, levelezés, szedés, stb.) vagy fenológiai fázishoz (pl. virágzás, terméskötés, stb.) társítjuk, ami fajonként, de fajtánként is nagyon eltérő lehet. Talán szabályként is elfogadható a zöldségtermesztésben, hogy az alaptrágyázást a naptári időhöz (ősz, tél eleje), a startert vagy indítótrágyát a technológiához (palántázás, magvetés), míg a fejtrágyázást a növény fenológiai fázisához kell kötni.

A paradicsomfélék és kabakos növények esetében a terméskötődés idejét szokás megjelölni az első fejtrágyázási időpontnak, a korábban adott, nagyobb adagú nitrogéntrágyázás erős vegetatív növekedést, és a gyakran kiváltott, vele járó terméselrúgást okozhatja.

A nitrogénigény káposztafélék és a fejes saláta esetében jelentősebb mértékben a fejesedés kezdetétől jelentkezik, az azt jóval megelőzően adott nagyadagú nitrogén laza fejeket, és a fejek repedését okozhatja.

A tárolási hagyma és a gyökérzöldségek esetében a fejtrágyázás kezdetének a ceruzavastagságú szár elérését, a hagymatest, illetve a gyökértermés fejlődésének kezdetét szokás megadni, amit a betakarítást megelőző 3-5 hétig be is kell fejezni. A később adott nitrogén drasztikus mértékben rontja a tárolhatóságukat.

A zöldségfélék esetében vannak fajok, amelyek folyamatosan virágoznak, folyamatosan fejlesztik termésüket, szemben a koncentrált érésű determinált, egyes zöldségfélék esetében csokrosnak nevezett típusokkal. A két növekedési típusnak eltérő a trágyázási üteme. A determinált (koncentráltan érő – pl. gépi szedésű paradicsom, csokros paprikák) néhány hét, míg a hosszú tenyészidejű növények (tárolási sárgarépa, ipari káposztafélék) és folytonos növésűek esetében (pl. támrendszeres paradicsom, támrendszeres uborka, paprika) több hónap is lehet a fejtrágyázás időtartama (1. kép).

1. kép: Támrendszer mellett, intenzív körülmények között, heti rendszerességgel tápoldatozott paprika

Gyakori kérdés: milyen legyen a megosztás, az arány az alap-, indító és fejtrágyázások között. A talaj és a termesztési technológia ismerete nélkül a kérdésre pontos választ nehéz adni, ezért általános szabályként, közepes tápanyag-ellátottságú talaj esetében, az 1. táblázatban feltüntetett arányszámokat javasoljuk alkalmazni.

Hosszú tenyészidejű fajok esetébenNPK
alaptrágya:80-90%50-60%
indítótrágya:10-30%10-20%20-25%
fejtrágya:70-90%0-10%20-25%
*Rövid tenyészidejű fajok esetébenNPK
alaptrágya:80-90%70-80%
indítótrágya:50-100%10-20%20-30%
fejtrágya:0-50%

(*Rövid tenyészidejű fajok: hónapos retek, fejes saláta, korai káposztafélék, korai gyökérzöldségek, spenót, borsó, bab, stb.)

A zöldségfélék szaporítási ideje tavasszal van, eltérően a legnagyobb felületen termesztett őszi kalászosoktól, ebből következően a műtrágyázás időzítése is más. A gyorsan kimosódó nitrogént csak kivételes esetben adjuk ősszel, elsősorban tavasszal és nyáron, az indító és a fejtrágyázások idején juttatjuk ki. Kivételes esetnek számít, ha ősszel nagymennyiségű növényszárat, lombot dolgozunk a talajba. Ebben az esetben, a gyorsabb bomlás érdekében, valamint a pentozán hatás elkerülése miatt célszerű kevés nitrogénműtrágyát is adni.

Más a foszfor esetében a műtrágyázási stratégia. Tekintettel arra, hogy talajok foszforlekötő képessége nagy, a kimosódás veszélye nem áll fenn, és csak az a foszfortrágya érvényesül, amely közvetlen a gyökérzet közelében van, a foszfort döntő mennyiségét az őszi talajművelés alkalmával a gyökérzónába kell forgatni. A fejtrágyázás formájában adott, a talaj felületére kiszórt foszfortrágya lassú mozgás miatt (évente maximálisan 5-10 cm-t halad lefelé a talajba) a vegetáció időtartama alatt nem éri el a gyökérzónát, így hatása elmarad. A helyrevetett növény vagy a palánta, amelyek foszforigénye a lombtömegükhöz képest nagy – hogy elegendő foszforhoz jusson – tanácsos megosztani a kiszórandó P-műtrágyát. 80–90 %-át ősszel az alaptrágyázás alkalmával adjuk, 10–20%-ot pedig indítótrágyaként, tavasszal a mag illetve a palánta gyökere közelébe juttassuk ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

Kísérleti projektben termesztenek friss zöldségeket télen

2022. december 25. 12:13

Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is.

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.