Zöldség

Jó időzítéssel és megosztással fokozható a tápanyagellátás hatékonysága a szabadföldi zöldségtermesztésben II.

Agrofórum Online

A zöldségtermesztésben a trágyázás hatékonysága jelentős mértékben javítható a megfelelő időben és elosztásban adott tápanyagokkal.

A trágyázást abban az esetben tudjuk teljes egészében a növény igényéhez igazítani, ha az egyes tápanyagokat folyamatosan, több adagban, akár napi gyakorisággal juttatjuk ki (tápoldatos termesztés). Ez még néhány évtizede realitás nélküli, elméleti megközelítésnek tűnt, viszont napjainkban, az intenzív szabadföldi kultúrák esetében a tápoldatozás és a csepegtető öntözés a mindennapi termesztési technológia részévé vált (pl. támrendszeres uborka és paradicsom, görögdinnye termesztés, lineál öntözőrendszer alatti csemegekukorica termesztés).

A tápoldatos termesztésben, nemcsak az egyszerre kiadható mennyiség, az oldat koncentrációja is fontos. A töménységére vonatkozó általános szabályként a 0,3-0,5%-os töménységet szokás megadni, a tápoldat töménységére érzékenyebb fajok esetében (pl. fehér termésű paprika, fejes saláta, uborka, dinnye, palánták) az alacsonyabb érték (~0,3%), a kevésbé érzékenyeknél (pl. káposztafélék – kivétel a karfiol és a brokkoli) a magasabb érték (~0,5%) alkalmazható.

Újabban az intenzív technológiáknál nem százalékban, hanem pontosabban, EC értékben adják meg a tápoldat töménységét, ami összegződik a víz minőségéből, mindenekelőtt a víz sótartalmából (EC érték), a műtrágya vagy több műtrágya használata esetén a műtrágyák sóindexéből és a tápoldat töménységéből. Sóérzékeny fajok esetében 2,5-3,0 mS/cm, sótűrőeknél ennél magasabb 3-3,5 mS/cm töménységű tápoldat még biztonságosan használható.

A fejtrágyázás ideje köthető naptári időpontokhoz (lásd szántóföldi növények), de sokkal pontosabb, ha technológiai folyamatokhoz (pl. ültetés, levelezés, szedés, stb.) vagy fenológiai fázishoz (pl. virágzás, terméskötés, stb.) társítjuk, ami fajonként, de fajtánként is nagyon eltérő lehet. Talán szabályként is elfogadható a zöldségtermesztésben, hogy az alaptrágyázást a naptári időhöz (ősz, tél eleje), a startert vagy indítótrágyát a technológiához (palántázás, magvetés), míg a fejtrágyázást a növény fenológiai fázisához kell kötni.

A paradicsomfélék és kabakos növények esetében a terméskötődés idejét szokás megjelölni az első fejtrágyázási időpontnak, a korábban adott, nagyobb adagú nitrogéntrágyázás erős vegetatív növekedést, és a gyakran kiváltott, vele járó terméselrúgást okozhatja.

A nitrogénigény káposztafélék és a fejes saláta esetében jelentősebb mértékben a fejesedés kezdetétől jelentkezik, az azt jóval megelőzően adott nagyadagú nitrogén laza fejeket, és a fejek repedését okozhatja.

A tárolási hagyma és a gyökérzöldségek esetében a fejtrágyázás kezdetének a ceruzavastagságú szár elérését, a hagymatest, illetve a gyökértermés fejlődésének kezdetét szokás megadni, amit a betakarítást megelőző 3-5 hétig be is kell fejezni. A később adott nitrogén drasztikus mértékben rontja a tárolhatóságukat.

A zöldségfélék esetében vannak fajok, amelyek folyamatosan virágoznak, folyamatosan fejlesztik termésüket, szemben a koncentrált érésű determinált, egyes zöldségfélék esetében csokrosnak nevezett típusokkal. A két növekedési típusnak eltérő a trágyázási üteme. A determinált (koncentráltan érő – pl. gépi szedésű paradicsom, csokros paprikák) néhány hét, míg a hosszú tenyészidejű növények (tárolási sárgarépa, ipari káposztafélék) és folytonos növésűek esetében (pl. támrendszeres paradicsom, támrendszeres uborka, paprika) több hónap is lehet a fejtrágyázás időtartama (1. kép).

1. kép: Támrendszer mellett, intenzív körülmények között, heti rendszerességgel tápoldatozott paprika

Gyakori kérdés: milyen legyen a megosztás, az arány az alap-, indító és fejtrágyázások között. A talaj és a termesztési technológia ismerete nélkül a kérdésre pontos választ nehéz adni, ezért általános szabályként, közepes tápanyag-ellátottságú talaj esetében, az 1. táblázatban feltüntetett arányszámokat javasoljuk alkalmazni.

Hosszú tenyészidejű fajok esetébenNPK
alaptrágya:80-90%50-60%
indítótrágya:10-30%10-20%20-25%
fejtrágya:70-90%0-10%20-25%
*Rövid tenyészidejű fajok esetébenNPK
alaptrágya:80-90%70-80%
indítótrágya:50-100%10-20%20-30%
fejtrágya:0-50%

(*Rövid tenyészidejű fajok: hónapos retek, fejes saláta, korai káposztafélék, korai gyökérzöldségek, spenót, borsó, bab, stb.)

A zöldségfélék szaporítási ideje tavasszal van, eltérően a legnagyobb felületen termesztett őszi kalászosoktól, ebből következően a műtrágyázás időzítése is más. A gyorsan kimosódó nitrogént csak kivételes esetben adjuk ősszel, elsősorban tavasszal és nyáron, az indító és a fejtrágyázások idején juttatjuk ki. Kivételes esetnek számít, ha ősszel nagymennyiségű növényszárat, lombot dolgozunk a talajba. Ebben az esetben, a gyorsabb bomlás érdekében, valamint a pentozán hatás elkerülése miatt célszerű kevés nitrogénműtrágyát is adni.

Más a foszfor esetében a műtrágyázási stratégia. Tekintettel arra, hogy talajok foszforlekötő képessége nagy, a kimosódás veszélye nem áll fenn, és csak az a foszfortrágya érvényesül, amely közvetlen a gyökérzet közelében van, a foszfort döntő mennyiségét az őszi talajművelés alkalmával a gyökérzónába kell forgatni. A fejtrágyázás formájában adott, a talaj felületére kiszórt foszfortrágya lassú mozgás miatt (évente maximálisan 5-10 cm-t halad lefelé a talajba) a vegetáció időtartama alatt nem éri el a gyökérzónát, így hatása elmarad. A helyrevetett növény vagy a palánta, amelyek foszforigénye a lombtömegükhöz képest nagy – hogy elegendő foszforhoz jusson – tanácsos megosztani a kiszórandó P-műtrágyát. 80–90 %-át ősszel az alaptrágyázás alkalmával adjuk, 10–20%-ot pedig indítótrágyaként, tavasszal a mag illetve a palánta gyökere közelébe juttassuk ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Növénytermesztés egész évben: így építsünk walipinit!

2024. december 11. 06:40

A hagyományos, felszín feletti üvegházakkal ellentétben a walipini üvegház a föld természetes szigetelését és a napenergiát használja.

16 zöldség, amit télen is termeszthetünk

2024. december 5. 06:40

A tartós hideg hatására a növények anyagcseréje lelassul, és a cukor, valamint más ízanyagok a levelekben, gyökerekben és gumókban halmozódnak fel.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, II. rész – Fóliatípusok, tartozékaik, építésük és üzemeltetésük

2024. december 4. 11:40

Építésnél ügyeljünk arra, hogy a széllel, viharokkal szembeni biztonságot csak a tökéletesen megfeszített fólia adja!

„Növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben”

2023. március 27. 09:37

Egy 11 hektáros speciális cseh üvegházban paradicsomot termesztenek annak érdekében, hogy a termésben lévő növényvédőszer-maradványokat nullára redukálják.

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

2022. április 19. 12:22

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.

Az oroszok gigantikus üvegházat építenek az Urál hegységben

2024. január 4. 13:40

A Tyumeni régió területén egy korszakalkotó üvegház-komplexum, a „TyumenAgro" építése zajlik, amely az Uráli Föderációs Körzet eddigi legnagyobb létesítménye lesz. A tyumeni vállalkozás célkitűzése az, hogy évente 8500 tonna zöldséget termeljen. Ezzel a beruházással az üvegházi termesztési terület közel 52 hektárra bővül.

Pünkösdirózsa- és zöldségtermesztés a Csizmadi Farmon – Jól tervezhető és irányítható öntözés Bauerrel

2024. április 29. 17:40

A 300 hektáron elterülő gazdaság területeiből 120 hektárt öntöznek, mely így 120 hektár intenzív zöldségtermesztést jelent.