Zöldség

Jó időzítéssel és megosztással fokozható a tápanyagellátás hatékonysága a szabadföldi zöldségtermesztésben II.

Agrofórum Online

A zöldségtermesztésben a trágyázás hatékonysága jelentős mértékben javítható a megfelelő időben és elosztásban adott tápanyagokkal.

A trágyázást abban az esetben tudjuk teljes egészében a növény igényéhez igazítani, ha az egyes tápanyagokat folyamatosan, több adagban, akár napi gyakorisággal juttatjuk ki (tápoldatos termesztés). Ez még néhány évtizede realitás nélküli, elméleti megközelítésnek tűnt, viszont napjainkban, az intenzív szabadföldi kultúrák esetében a tápoldatozás és a csepegtető öntözés a mindennapi termesztési technológia részévé vált (pl. támrendszeres uborka és paradicsom, görögdinnye termesztés, lineál öntözőrendszer alatti csemegekukorica termesztés).

A tápoldatos termesztésben, nemcsak az egyszerre kiadható mennyiség, az oldat koncentrációja is fontos. A töménységére vonatkozó általános szabályként a 0,3-0,5%-os töménységet szokás megadni, a tápoldat töménységére érzékenyebb fajok esetében (pl. fehér termésű paprika, fejes saláta, uborka, dinnye, palánták) az alacsonyabb érték (~0,3%), a kevésbé érzékenyeknél (pl. káposztafélék – kivétel a karfiol és a brokkoli) a magasabb érték (~0,5%) alkalmazható.

Újabban az intenzív technológiáknál nem százalékban, hanem pontosabban, EC értékben adják meg a tápoldat töménységét, ami összegződik a víz minőségéből, mindenekelőtt a víz sótartalmából (EC érték), a műtrágya vagy több műtrágya használata esetén a műtrágyák sóindexéből és a tápoldat töménységéből. Sóérzékeny fajok esetében 2,5-3,0 mS/cm, sótűrőeknél ennél magasabb 3-3,5 mS/cm töménységű tápoldat még biztonságosan használható.

A fejtrágyázás ideje köthető naptári időpontokhoz (lásd szántóföldi növények), de sokkal pontosabb, ha technológiai folyamatokhoz (pl. ültetés, levelezés, szedés, stb.) vagy fenológiai fázishoz (pl. virágzás, terméskötés, stb.) társítjuk, ami fajonként, de fajtánként is nagyon eltérő lehet. Talán szabályként is elfogadható a zöldségtermesztésben, hogy az alaptrágyázást a naptári időhöz (ősz, tél eleje), a startert vagy indítótrágyát a technológiához (palántázás, magvetés), míg a fejtrágyázást a növény fenológiai fázisához kell kötni.

A paradicsomfélék és kabakos növények esetében a terméskötődés idejét szokás megjelölni az első fejtrágyázási időpontnak, a korábban adott, nagyobb adagú nitrogéntrágyázás erős vegetatív növekedést, és a gyakran kiváltott, vele járó terméselrúgást okozhatja.

A nitrogénigény káposztafélék és a fejes saláta esetében jelentősebb mértékben a fejesedés kezdetétől jelentkezik, az azt jóval megelőzően adott nagyadagú nitrogén laza fejeket, és a fejek repedését okozhatja.

A tárolási hagyma és a gyökérzöldségek esetében a fejtrágyázás kezdetének a ceruzavastagságú szár elérését, a hagymatest, illetve a gyökértermés fejlődésének kezdetét szokás megadni, amit a betakarítást megelőző 3-5 hétig be is kell fejezni. A később adott nitrogén drasztikus mértékben rontja a tárolhatóságukat.

A zöldségfélék esetében vannak fajok, amelyek folyamatosan virágoznak, folyamatosan fejlesztik termésüket, szemben a koncentrált érésű determinált, egyes zöldségfélék esetében csokrosnak nevezett típusokkal. A két növekedési típusnak eltérő a trágyázási üteme. A determinált (koncentráltan érő – pl. gépi szedésű paradicsom, csokros paprikák) néhány hét, míg a hosszú tenyészidejű növények (tárolási sárgarépa, ipari káposztafélék) és folytonos növésűek esetében (pl. támrendszeres paradicsom, támrendszeres uborka, paprika) több hónap is lehet a fejtrágyázás időtartama (1. kép).

1. kép: Támrendszer mellett, intenzív körülmények között, heti rendszerességgel tápoldatozott paprika

Gyakori kérdés: milyen legyen a megosztás, az arány az alap-, indító és fejtrágyázások között. A talaj és a termesztési technológia ismerete nélkül a kérdésre pontos választ nehéz adni, ezért általános szabályként, közepes tápanyag-ellátottságú talaj esetében, az 1. táblázatban feltüntetett arányszámokat javasoljuk alkalmazni.

Hosszú tenyészidejű fajok esetébenNPK
alaptrágya:80-90%50-60%
indítótrágya:10-30%10-20%20-25%
fejtrágya:70-90%0-10%20-25%
*Rövid tenyészidejű fajok esetébenNPK
alaptrágya:80-90%70-80%
indítótrágya:50-100%10-20%20-30%
fejtrágya:0-50%

(*Rövid tenyészidejű fajok: hónapos retek, fejes saláta, korai káposztafélék, korai gyökérzöldségek, spenót, borsó, bab, stb.)

A zöldségfélék szaporítási ideje tavasszal van, eltérően a legnagyobb felületen termesztett őszi kalászosoktól, ebből következően a műtrágyázás időzítése is más. A gyorsan kimosódó nitrogént csak kivételes esetben adjuk ősszel, elsősorban tavasszal és nyáron, az indító és a fejtrágyázások idején juttatjuk ki. Kivételes esetnek számít, ha ősszel nagymennyiségű növényszárat, lombot dolgozunk a talajba. Ebben az esetben, a gyorsabb bomlás érdekében, valamint a pentozán hatás elkerülése miatt célszerű kevés nitrogénműtrágyát is adni.

Más a foszfor esetében a műtrágyázási stratégia. Tekintettel arra, hogy talajok foszforlekötő képessége nagy, a kimosódás veszélye nem áll fenn, és csak az a foszfortrágya érvényesül, amely közvetlen a gyökérzet közelében van, a foszfort döntő mennyiségét az őszi talajművelés alkalmával a gyökérzónába kell forgatni. A fejtrágyázás formájában adott, a talaj felületére kiszórt foszfortrágya lassú mozgás miatt (évente maximálisan 5-10 cm-t halad lefelé a talajba) a vegetáció időtartama alatt nem éri el a gyökérzónát, így hatása elmarad. A helyrevetett növény vagy a palánta, amelyek foszforigénye a lombtömegükhöz képest nagy – hogy elegendő foszforhoz jusson – tanácsos megosztani a kiszórandó P-műtrágyát. 80–90 %-át ősszel az alaptrágyázás alkalmával adjuk, 10–20%-ot pedig indítótrágyaként, tavasszal a mag illetve a palánta gyökere közelébe juttassuk ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Lépéselőnyben lehetnek a magyar zöldségtermelők

2023. április 4. 13:54

Kitörési lehetőséget kapnak a magyar zöldségek az extrém időjárási körülmények, az energia- és az inputanyagárak emelkedése miatt átrendeződő piacon – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából.

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

2024. május 29. 16:10

Vajon pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a jelen és a jövő űrhajósai a Holdon vagy akár a Marson is friss zöldségeket tudjanak termeszteni?

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

2022. április 19. 12:22

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

2023. október 25. 08:10

A németországi Bietigheim-Bissingenben működő családi vállalkozás, a Kiemle zöldségfélék termesztésére specializálódott. A mintegy 35 hektáron elhelyezkedő telephelyen 7,5 hektárnyi üveg- és fóliaház, valamint körülbelül 25 hektárnyi szabadföldi termőföld található.