4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Zöldség

Kézimunkaerő-szükséglet csökkentésének lehetőségei a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A növénytermesztésen belül a zöldségtermesztési ágazat jelentős tőke-, speciális elméleti és gyakorlati szaktudás, valamint nagy munkaerőigényével kiemelkedik a többi ágazat közül, e három pillér elengedhetetlen eleme a sikeres termesztési tevékenységnek.

Az elmúlt években a mezőgazdaságban jelentkező súlyos munkaerőhiány, különösen érintette a nagyszámú szakképzett és megbízható munkást igénylő ágazatot.

A csaknem teljesen gépesíthető, ipari zöldségnövény fajok, mint például a zöldbab, zöldborsó, fejes káposzta és csemegekukorica munkaerőigénye 50-150 munkaóra közötti, amely főként a gépi munkákhoz kapcsolható (1. kép). A teljesen gépesített, szabadföldi friss piaci zöldségek esetében ez az érték elérheti az 500 munkaórát is, amely főként a gépi munkákat és az árukezeléshez, illetve az áru-előkészítéshez kapcsolódó élőmunkaerő-igényt jelenti, de a csak kézzel szedhető fajoknál (étkezési paprika, káposztafélék, dinnye) ez 500-4000 munkaóra/hektár közötti szükségletet is eléri. Pritamin- vagy fűszerpaprika kézi szedésénél kb. 3000-3600 munkaóra/ha munkaerőigénnyel kell számolni. Kiemelt kézimunkaerő-igénye van a támrendszeres konzervuborka termesztésének, ahol ez az érték elérheti akár a 10 000 munkaórát is.

1. kép Fejes káposzta gépesített szedése(Forrás: https://vanhoucke.engineering/en/cabbage-treatment/cabbage-harvester/)

Hajtatott termesztésben fajtól és termesztési módtól függően (fűtött vagy hideg fóliás hajtatás, illetve talajos vagy talaj nélküli termesztés) az összmunkaóra-szükséglet 10 000-13 000 óra/ha. Viszonylag kevés munkaerő-felhasználással megvalósítható a fejes saláta hajtatása, kifejezetten magas a hajtatott paradicsom termesztésének igénye. Üvegházi paradicsom esetében, ahol a termésmennyiség eléri az 50 kg/m2-t, a szükséges munkaórák száma akár 20 000 is lehet.

A zöldség-gyümölcs ágazat stratégiai tervében megfogalmazott cél a termelés jelentős bővítése, amely további munkaerő-szükségletet jelent, még a műveletek mechanizálása mellett is.

A zöldségtermesztésben (termelés és árukezelés) felhasznált munkaerő-mennyiség kb. 68 000 fő. Ennek biztosításánál egyre nagyobb gondokkal küzd az ágazat, mivel főként betanított munkásokat alkalmaznak a szakképzett munkaerő helyett. Ugyanakkor ismert tény, hogy e nagy inputanyag-igényű tevékenység egyre inkább megköveteli a jól képzett szakemberek jelenlétét és megbízható munkáját. Nemcsak az ültetés, növényápolás és szedés, de a jelentős költséggel előállított termény betakarítása és áru-előkészítése is szaktudást, fokozott figyelmet és lelkiismeretes munkát igényel. Jelenleg nem a bérezés mértéke a legnagyobb probléma, hanem a megfelelő dolgozó felvétele és megtartása. A nagyobb termőfelület kialakításában és a technológia fejlesztését célzó támogatások igénybevételénél ez komoly akadályt jelent.

A fajtamegválasztásnál előtérbe kerülő szempont lesz a gépesíthetőség. Olyan kertészeti fajoknál, ahol a betakarítás csak kézzel oldható meg (például káposztafélék) fontos szerepe van a hibridek alkalmazásának, ami az egyöntetű fejlődést, homogén állományt és egymenetben történő szedést teszi lehetővé. Már vannak gépesített betakarításra alkalmas genotípusok is, így pl. salátánál, fejes káposztánál. A szántóföldi étkezési paradicsom szedése is gépesíthetővé tehető, ha keményebb húsú, kisebb bogyójú (lucullus) fajtatípusokat nemesítenek, melyeknél az egyszerre érés és a keményebb bogyó elősegítené az egymenetes, azaz gépesített betakarítást (2. kép).

A kézi szedésű állományoknál (pl. egyes káposztafélék, síkművelésű uborka, csemegekukorica stb.) már alkalmazzák a félig gépesített szedést (3. kép), ez esetben gépi vontatású szállítószalagot alkalmaznak, ahová az árut helyezik. Így megoldható a kifejezetten fáradságos és jelentős kézimunkaerőt igénylő áruszállítás a földön és a földtől a manipuláló helyiségig. Ilyen formán nemcsak hatékonyabbá tehető, de jobban is szervezhető a betakarítás.

3. kép Csemegekukorica félig gépesített betakarítása(Forrás: https://vermontvalleyfarm.files.wordpress.com/2013/08/dsc06840.jpg)

Külföldön, bizonyos hajtatott növényeknél már megoldott a gépi betakarítás (fejes saláta, hónapos retek stb.) robotok segítik a palánták vetését, tűzdelését, a salátauborka szedését.

Az EU Horizon 2020 kutatási programjainak keretében már folynak kísérletek SWEEPER étkezési paprika szedőrobot kifejlesztésére. Várhatóan ezzel a növényházi szedőrobotok első generációja kereskedelmi forgalomba kerül és megvalósulhat a paprika gépi szedése is (4. kép).

4. kép Hajtatott paprika szedése robot segítségével(Forrás: https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Robotica-en-drones.htm)

A precíziós gazdálkodás nagyobb térhódításával termesztőberendezésekben jelentősen csökkenthető az élőmunkaerő-igény, de ehhez az új technikát működtetni tudó szakemberekre lesz szükség. Egyre nagyobb a kereslet a műszaki és informatikai végzettségű szakemberek iránt a zöldségtermesztésben is.

Kétségtelen, hogy legjobban az áru-előkészítés gépesíthető, ennek a munkafolyamatnak ma már a hazai kertészeti üzemekben is komoly hagyományai vannak. Az osztályozó, manipuláló és csomagoló gépsorokkal nemcsak a munka termelékenysége javult jelentős mértékben, de a megbízhatóság és pontosság is. Egy-egy manipuláló gépsor több szövetkezetbe tömörülő termesztőt is kiszolgálhat.

A munkaerő megtartását, folyamatos foglalkoztatását jó szervezéssel, megfelelő fajszortiment kialakításával is elő lehet segíteni. A kertészeti üzemben, a főállásban alkalmazott dolgozók részére a tulajdonos lehetőleg egész évben tudjon munkát biztosítani. Ehhez olyan fajszortimentet kell kialakítani, amely lehetővé teszi a legalább 10-11 hónapon keresztüli állandó foglalkoztatást. Ilyen lehet például a legkorábbi szedésű szántóföldi zöldségnövényünk a spárga vagy a hidegfóliás hajtatásban megjelenő különböző zöldségnövény fajok, amelyek kombinálva a kései betakarítású ipari és tárolási növényekkel (gyökérzöldségek, torma, káposztafélék), illetve a hajtató berendezések őszi hasznosításával lehetővé teszik a munkaerő állandó foglalkoztatását.

Javaslatok, fejlesztési irányok a zöldségágazatban:

  • Precízebb fajtaválasztás és fokozott gépesítés a technológiában.
  • Szakszerű tápanyag-utánpótlás a hibridek genetikai potenciáljának minél nagyobb realizálásához.
  • Felértékelődik a szaktanácsadás szerepe, amely korszerű szaktudást szállít a gazdák részére.
  • Főleg azok jutnak könnyen mezőgazdasági munkához, akik képzettek, így a különösen drága, nagy szaktudást igénylő gépek működtetéséhez is értenek.
  • A nagyobb felületen gazdálkodó termelők biztosítsanak lehetőséget állandó dolgozóik továbbképzésére a téli időszakban, ezáltal az adott műveletnél megkövetelhető a minőségi munka.
  • A termelők kapjanak információt a korszerű fajtákról, inputanyagokról és piaci elvárásokról.
  • A következő 5-10 évben jelentősen nőhet a munkabér, de ehhez hatékony munkavégzés és szakértelem kell.
  • Az ország különböző régióiban jelentkező munkaerő-igényt precíz szervezéssel és megfelelő bérezéssel lehet biztosítani.
  • A hatékony munkavégzés és a technológia precíz megvalósítása lehetővé teszi a versenyképes árak kialakítását kevesebb élőmunkaerő alkalmazásával is.
  • A szakemberképzésben kiemelt szerepet kapjon a gyakorlatorientált oktatás és a modern technológiák, a gépesítés és a robotika bemutatása.
  • Az intenzív termesztésű zöldségfajoknál nagyobb teret kapjon a fűtetlen fóliák (vándorfóliák) kialakítása, amely megelőzheti a szélsőséges meteorológiai jelenségek okozta kár kialakulását (napégés, jégeső, szélverés stb.).
  • Ki kell használnunk azt a helyzeti előnyt, hogy a hazai termőföld messze nem annyira terhelt növényvédő szerekkel és műtrágyákkal, mint más európai országoké. Ezáltal a környezetkímélő gazdálkodásból származó terménnyel versenyképesek lehetünk.

Az írás a 2017. évi Farmerexpon (Debrecen) elhangzott előadás szerkesztett változata

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

2023. október 25. 08:10

A németországi Bietigheim-Bissingenben működő családi vállalkozás, a Kiemle zöldségfélék termesztésére specializálódott. A mintegy 35 hektáron elhelyezkedő telephelyen 7,5 hektárnyi üveg- és fóliaház, valamint körülbelül 25 hektárnyi szabadföldi termőföld található.

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

2022. május 23. 14:38

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart.

Méreg vagy növényi tápanyag? - A klór élettani hatásairól zöldségtermesztőknek

2021. október 11. 06:36

A növények a klórt a foszfor- és a szulfátionoknál is gyorsabban képesek felvenni a talajból, ha élettanilag erre szükségük van.