Zöldség

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

Agrofórum Online

A sárgarépa különösen hálás növény: jól tűri a hideget, nem igényel különleges gondozást, és a betakarítási idő is rugalmas. Mégis sok kertészben felmerül a kérdés: meddig érdemes a földben hagyni?

A válasz nem egyszerű, hiszen a sárgarépa fajtájától, a talaj típusától és a téli időjárástól egyaránt függ, hogy meddig őrzi meg minőségét a szabadföldben. Ősszel, amikor a talaj már lehűl, de még nem fagyott át, sokan inkább a helyben tárolás mellett döntenek. Ez praktikus megoldás, de csak akkor, ha néhány alapfeltétel teljesül.

A betakarítás időzítése kulcsfontosságú

A sárgarépa fejlődési ideje fajtától függően 80 és 220 nap között mozog. A korai fajtákat általában már nyár közepén, a későieket pedig ősszel szedjük. Ha friss fogyasztásra termesztjük, akkor a legjobb íz- és állagminőséget közvetlenül a fajtára jellemző méret elérése után kapjuk. Ilyenkor a gyökér még roppanós, magas a cukortartalma, és nincsenek benne fás részek.

Amennyiben a sárgarépát a földben szeretnénk hagyni télire, figyelni kell a talaj állapotára. A túl kötött, agyagos vagy pangó vizes talajban a gyökerek könnyen rothadásnak indulhatnak, főként, ha a hőmérséklet tartósan 0 °C alá esik. A porhanyós, jó vízáteresztő szerkezetű homokos vályogtalaj viszont ideális a hosszabb bent tartásra.

A tél alatti földben tárolás feltételei

A sárgarépa kifejezetten jól bírja a hideget, sőt, a fagyok előtt néhány héttel szedett gyökerekben a cukortartalom természetes módon megemelkedik – ettől édesebb, zamatosabb lesz. Ennek ellenére a teljes átfagyást kerülni kell. A gyökerek védelmére célszerű 10-20 centiméter vastag szalmatakarást, lombot vagy geotextilt használni, ami mérsékli a hirtelen hőingadozásokat.

A sárgarépa kifejezetten jól bírja a hideget

A takarás nélkül hagyott ágyásokban a gyökértest fagyása után a sejtfalak megrepedhetnek, így a kiengedés során megpuhul, vizes lesz, és gyorsan romlik. Emellett a talaj átfagyása a szedést is megnehezíti, hiszen a föld keményre fagy, és a sárgarépa könnyen eltörik a kiemeléskor. A legjobb, ha a fagyok előtt legalább részben felszedjük a termést, és csak annyit hagyunk a földben, amennyit néhány héten belül felhasználunk.

Mikor nem ajánlott tovább a földben tartani?

A tél közepén, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan fagypont alatt van, már nem biztonságos a sárgarépa a talajban. Ilyenkor a gyökérzet szövetei sérülhetnek, ami barnuláshoz és ízromláshoz vezet. Ugyancsak kerülendő a földben hagyás, ha a terület mélyfekvésű vagy pangó vizes, mert a túlzott nedvesség rothadást idézhet elő.

A késő őszi esőzések idején különösen nagy a veszélye annak, hogy a sárgarépa csúcsi része megpuhul, miközben a talajban levő oxigénszint lecsökken. Ilyen körülmények között a tárolási minőség romlik, és a gyökerek gyorsan veszítik eltarthatóságukat. A hosszabb tárolásra inkább a pincés, homokos betárolás javasolt, 1-3 °C hőmérsékleten és 90-95% páratartalom mellett.

A mérték a kulcs

A földben hagyott sárgarépa kényelmes megoldás lehet, hiszen a természet maga biztosítja a hűtést. De ha nem figyelünk a talaj és az időjárás viszonyaira, könnyen elveszíthetjük a termés egy részét. A legjobb stratégia, ha a fagyok előtt a sárgarépák nagyobb részét felszedjük, és csak néhány sort hagyunk a földben a tél közepéig, vastagon takarva. Így a frissességet és az ízt is megőrizzük – biztonságosan.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

Szedhető a cékla, ha elkezdtek leszáradni a levelei?

2024. augusztus 3. 04:37

Sok apró folt jelent meg a cékla levelén, most pedig elkezdett leszáradni. Lehet, hogy már szedhető a termés?

Elindult az aratás az országban

2019. június 28. 09:11

A becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától.

A korszerű betakarítás titka

2022. július 26. 10:49

A betakarítási munkák szállításszervezésének legfontosabb része ebben az évben is annak megoldása, hogyan kerüljön a termény a szántóföldről a tárolóba, hiszen ez az a terület, ahol a szakértők szerint a legnagyobb a fejlődési potenciál.

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

2025. július 17. 14:10

Így szárítsa és tárolja a majoránnát, hogy hónapokig megőrizze illatát és ízét – mutatjuk a sikeres betakarítás titkait!