Zöldség

Még pótolható a foszfor

Agrofórum Online

A nitrogén, foszfor és kálium tápelemek közül kétségtelenül a legnehezebb a foszfor hiányát felismerni, és a kialakult hiánybetegség megszüntetése is lassúbb, hosszabb időt vesz igénybe. Ennek oka, a foszfornak a talajban és a növényben a nitrogéntől és a káliumtól eltérő viselkedésével magyarázható. A foszforhiány a levelek fonáki oldalán, kevésbé jellegzetes tünetek formájában jelentkezik.

A foszfort a szántóföldi növényekhez hasonlóan ősszel, alaptrágyázáskor, az őszi talajművelést megelőzően kell a talajra szórni. Ugyanis lassú mozgása, a talaj felületéhez történő erős kötődése miatt nagyon lassan, évente maximum 5-10 cm-t halad lefelé. Így, ha nem kerül ősszel leforgatásra, a tavasszal kiadott foszfor nem fogja a mélyebbre lehúzódó gyökerek esetében hatását kifejteni.

A legtöbb zöldségfaj termesztése során az ültetés vagy a vetés előtt is alkalmaznak talajforgatást – laza talajon ilyenkor szántanak is. Ezt megelőzően kiszórt műtrágya szintén lekerül a gyökerek mélységébe, és ha a hasznosulása nem is olyan tökéletes, mint az őszi szántás alkalmával bedolgozott foszfortrágyáé, de elfogadható.

A fiatal növény (kiültetett palánta, kelő mag) testtömegéhez képest nagyobb mennyiségű foszfort vesz fel, mint az idősebb növény. Továbbá a fejlődés kezdetén, a kisszámú és fejletlen gyökerek a foszfort nehezebben „találják meg”, mint a mozgékony nitrogént, de akár a káliumot is. Ezért ha tavasszal a vetés idején vagy a palántázáskor indítótrágyaként foszfort vagy foszfor tartalmú komplexet használunk, nagymértékben segítjük a kezdeti fejlődést, mindenekelőtt a gyökérképződést. Az összes foszforigény 10-20 %-át érdemes ilyen formán, sekélyen a palánta gyökeréhez vagy az elvetett mag mellé adagolni.

A foszfor trágyáknak – tekintettel az alacsony só indexükre – minimális a perzselő hatásuk, nagyobb adag esetén sem zavarják a gyökeresedést, a kelést.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Spárga a fókuszban: mitől lett luxus a tavasz zöldsége?

2025. május 19. 08:10

A spárga tavaszi sztárnövény, de megéri az árát? Körbejártuk termesztését, környezetterhelését és a tudatos fogyasztás lehetőségeit.

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.