Zöldség

Még pótolható a foszfor

Agrofórum Online

A nitrogén, foszfor és kálium tápelemek közül kétségtelenül a legnehezebb a foszfor hiányát felismerni, és a kialakult hiánybetegség megszüntetése is lassúbb, hosszabb időt vesz igénybe. Ennek oka, a foszfornak a talajban és a növényben a nitrogéntől és a káliumtól eltérő viselkedésével magyarázható. A foszforhiány a levelek fonáki oldalán, kevésbé jellegzetes tünetek formájában jelentkezik.

A foszfort a szántóföldi növényekhez hasonlóan ősszel, alaptrágyázáskor, az őszi talajművelést megelőzően kell a talajra szórni. Ugyanis lassú mozgása, a talaj felületéhez történő erős kötődése miatt nagyon lassan, évente maximum 5-10 cm-t halad lefelé. Így, ha nem kerül ősszel leforgatásra, a tavasszal kiadott foszfor nem fogja a mélyebbre lehúzódó gyökerek esetében hatását kifejteni.

A legtöbb zöldségfaj termesztése során az ültetés vagy a vetés előtt is alkalmaznak talajforgatást – laza talajon ilyenkor szántanak is. Ezt megelőzően kiszórt műtrágya szintén lekerül a gyökerek mélységébe, és ha a hasznosulása nem is olyan tökéletes, mint az őszi szántás alkalmával bedolgozott foszfortrágyáé, de elfogadható.

A fiatal növény (kiültetett palánta, kelő mag) testtömegéhez képest nagyobb mennyiségű foszfort vesz fel, mint az idősebb növény. Továbbá a fejlődés kezdetén, a kisszámú és fejletlen gyökerek a foszfort nehezebben „találják meg”, mint a mozgékony nitrogént, de akár a káliumot is. Ezért ha tavasszal a vetés idején vagy a palántázáskor indítótrágyaként foszfort vagy foszfor tartalmú komplexet használunk, nagymértékben segítjük a kezdeti fejlődést, mindenekelőtt a gyökérképződést. Az összes foszforigény 10-20 %-át érdemes ilyen formán, sekélyen a palánta gyökeréhez vagy az elvetett mag mellé adagolni.

A foszfor trágyáknak – tekintettel az alacsony só indexükre – minimális a perzselő hatásuk, nagyobb adag esetén sem zavarják a gyökeresedést, a kelést.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.