Zöldség

Miért nem válik pirossá a paradicsomom? 7 lehetséges ok

Agrofórum Online

Sok kertész bajlódik azzal, hogy az elvetett paradicsomja, vagy a nagy gondossággal felnevelt palántáin termő paradicsomok egyszerűen nem lesznek kellően pirosak – olyanok, mint a boltban kapható társaik.

Beérnek, persze, és lehet, hogy még az ízük is jó, de min múlik a tökéletes piros szín? És mi okozhatja azt, ha a saját paradicsomunk képtelen elérni ezt? Ilyenkor aztán úgy érezhetjük, hiába ellenőrizzük minden nap a termést, az fakó, narancssárga, és az örökkévalóságig tart majd, amíg beérik.

Pedig a paradicsom termesztése viszonylag könnyű, ráadásul több tucat fajta közül válogathatunk szín, forma, érési gyorsaság, nagyság vagy íz tekintetében. Ez az egyik legnépszerűbb növény Magyarországon, amelyet nem csak a gazdák, de a hobbikertészek is előszeretettel termesztenek. De mit kell tudniuk ahhoz, hogy a termésük szépséges piros legyen, mire leszedhetővé válik?

Mitől válik a paradicsom piros színűvé?
Amikor a paradicsom eléri végleges méretét, az érést serkentő energia már nem annyira a növénytől érkezik, hanem inkább a termésben végbemenő változásokra összpontosul. Ha a tápanyag- és környezeti feltételek megfelelőek, a termésben egy természetes hormon, az etilén szabadul fel, ami aztán a likopin termelődését indítja el. A likopin az a pigment, amely a gyümölcsök, például az alma és a paradicsom narancssárga és piros színéért felelős.

  1. A hőmérséklet túl meleg vagy túl hideg
    A paradicsom érésének egyik legfontosabb tényezője a megfelelő hőmérséklet, ezért a néhány fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet megakasztja vagy akár teljesen leállítja az érési folyamatot. A paradicsomok számára a piros szín eléréséhez szükséges ideális hőmérséklet 20-21 °C között van. 29 °C-nál a likopin termelődése leáll, és a nagy zöld gyümölcsök a tőkén maradnak, amíg a hőmérséklet nem csökken kedvezőbb szintre. A tartósan 15 °C alatti hőmérséklet szintén gátolja az érést. A teljesen érett, enyhén pirosodó terméseket le lehet szedni, és az érés befejezése érdekében be lehet vinni a beltérbe. Nem kell napos helyen, napfényes ablakban tartani őket, amennyiben a megfelelő hőmérséklet biztosított.
  2. Túl sok közvetlen napfény
    Bár ellentmondásosnak tűnhet, a túl sok napsütés lelassíthatja az érési folyamatot. A hő fontosabb az érés szempontjából, mint a fény, és a túl sok erős, meleg, közvetlen napfény olyan szintre emelheti a hőmérsékletet, amely gátolja a likopin termelődését. Az érett paradicsom levelének levágása, ami több napfényt biztosít, szintén okozhat napperzselődést és repedezést.
  3. Túl sok víz
    A paradicsompalántáknak heti 3–5 cm vízre van szükségük, amikor a tőkék aktívan növekednek és termőre fordulnak. Ha azonban a termések elérik az érett méretüket, az érés gyorsabban bekövetkezik, ha az öntözést csökkentjük, vagy akár teljesen leállítjuk. A kevesebb víz stresszeli a paradicsomnövényt, és túlélési üzemmódba kapcsol. A növény az energiát az életképes magok előállítására összpontosítja, ami segít felgyorsítani az érést.
  4. Hiányos tápanyagellátás
    A paradicsomnak sok tápanyagra és mikrotápanyagra van szüksége a tenyészidőszak során. A foszfor és a kálium különösen fontos a gyümölcsökben lévő likopin termeléséhez és szintéziséhez. A nem megfelelő mennyiség lassú vagy egyenetlen érést okozhat. Amikor az első kis termések megjelennek a növényen, tápoldatozzon magasabb foszfortartalmú műtrágyával.
  5. Túl sok nitrogén
    A paradicsompalántáknak jót tesz a kiegyensúlyozott műtrágya, például az NPK 10-10-10 alkalmazása a szezon elején. Ez támogatja a növények növekedését a lombozat és a hajtások növekedését, valamint elősegíti a jó gyökérfejlődést és a virágtermelést. Miután az érett termések már a tőkén vannak, a túl sok nitrogént tartalmazó trágyázás elveheti az éréstől az energiát. Amint a zöld gyümölcsök elérik a teljes érettségi szintet, tartózkodjon a műtrágyázástól, és hagyja, hogy az érés természetes folyamatai lejátszódjanak a gyümölcsben.
  6. A metszés hiánya
    A növényen lévő szárak eltávolítása egy másik módja annak, hogy az energiát a termésre és a gyümölcs érésére összpontosítsuk. A paradicsompalánták korai metszése jobb minőségű, könnyebben és gyorsabban érő gyümölcsöket eredményez.
  7. Nem kell feltétlenül pirosnak lennie
    Kezdetben fontos tisztában lennie azzal, hogy az Ön paradicsomfajtája milyen lesz, amikor teljesen megérik. Sok fajta a piros különböző árnyalataira érik, így lehet narancssárga, rózsaszín, lila, sőt csíkos is. Ha arra vár, hogy a paradicsomja piros legyen, győződjön meg róla, hogy ilyen színűnek kell lennie, amikor készen áll a szedésre. Ellenőrizze a vetőmagok csomagolásán, hogy a kiválasztott paradicsomfajtának hány nap van hátra a betakarításig. Egyes fajtáknak több vagy kevesebb tenyészidőre van szükségük, és előfordulhat, hogy az Ön területén nem érnek be olyan jól.

Mennyi időbe telik, amíg a paradicsom zöldről pirosra érik?
Az, hogy mennyi idő alatt válik a zöld színűből pirosra a paradicsom, némiképpen függ a paradicsomfajtától. Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomnak 20–30 napba telik, mire az érési folyamat megkezdődik.

A zöld paradicsom végül piros lesz?
A legtöbb zöld paradicsom végül piros lesz. Amikor a paradicsom eléri a teljesen érett zöld méretét, meleg helyen, beltérben meg lehet érlelni. Az enyhén pirosodó színű paradicsomoknak nagy esélyük van a teljes piros szín kialakulására. A kicsi, kemény, fejletlen zöld termések nem fognak megpirosodni, ezért a legjobb, ha a komposzthalomba kerülnek.

(Fotó: congerdesign/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor szüreteljük a tökféléket? Praktikus útmutató

2025. szeptember 4. 13:10

A sütőtök és főzőtök betakarítása csak akkor lesz sikeres, ha a megfelelő érettségi jeleket időben felismerjük. Mutatjuk, mire figyeljen!

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

2025. szeptember 1. 14:10

A csicsóka betakarítása ősszel kezdődik, de akár télre is a földben hagyható. Mutatjuk az ideális időzítést és tárolási módokat.

Paradicsom télire: tartósítási tippek a Nébih ajánlásával

2025. augusztus 25. 08:10

Befőzés, aszalás vagy fagyasztás – a Nébih tanácsai segítenek, hogy a nyár ízeit egész évben biztonságosan élvezhessük.

Szigorodnak az előírások a ToBRFV vírus miatt

2020. március 23. 14:33

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

A paradicsomvész miatt pusztulhatott ki a paradicsom a kertben?

2024. augusztus 4. 10:10

Miért pusztult ki a paradicsom a kertemben? Lehet, hogy a paradicsomvész miatt?

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

2024. április 9. 07:10

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.