A csicsóka egyre népszerűbb zöldségféle hazánkban, hiszen igénytelen, ellenálló és értékes gumókat nevel. Nemcsak egészséges, hanem konyhai felhasználása is sokrétű: fogyasztható nyersen, főzve, sütve vagy akár savanyítva is.
A sikeres termesztés egyik kulcskérdése azonban a megfelelő betakarítási időpont és a helyes tárolás. Érdemes tisztában lenni azzal is, milyen előnyökkel jár, ha a gumókat télre a talajban hagyjuk.
Mikor érdemes felszedni a csicsókát?
A csicsóka gumói általában október végétől szedhetők, amikor a szárak elszáradnak és a növény befejezi a vegetációs időszakot. A gumók fejlődése ekkorra fejeződik be, húsuk ropogós és ízük édeskés lesz. A betakarítást nem kell egyszerre elvégezni, mivel a csicsóka gumói jól tűrik a hideget, így akár a tél folyamán is fokozatosan szedhetők. Ez nagy előnyt jelent más gumós növényekhez képest, hiszen nem kell azonnal tárolási helyet biztosítani.

Hogyan szedjük fel a gumókat?
A csicsóka gumói a talajban mélyebben és rendszertelenül helyezkednek el, ezért a betakarítás kézi ásással vagy villával célszerű. Fontos, hogy óvatosan dolgozzunk, mert a gumók héja vékony és könnyen sérül. A kisebb kertekben célszerű részletekben szedni, mindig annyit, amennyire éppen szükség van a konyhában. Nagyüzemi termesztésben betakarítógépeket is alkalmaznak, de a kézi felszedés kíméletesebb és kevesebb sérülést okoz.
A gumók tárolása
A frissen felszedett csicsóka gumók gyorsan fonnyadnak, veszítenek víztartalmukból és ráncosodni kezdenek. Ezért hűvös, párás körülmények között érdemes tárolni őket. Ideális a pince vagy a homokkal bélelt ládák, ahol a gumók lassabban veszítik el frissességüket. Hűtőszekrényben is tarthatók, de ott néhány hét után ízük változni kezd, állaguk puhul. Hosszabb idejű tárolásra a tél folyamán a talaj jelenti a legbiztosabb természetes hűtőkamrát.

Tél alatti földben hagyás előnyei
A csicsóka egyik legnagyobb előnye, hogy gumói a fagyot is jól viselik, így télen is a földben maradhatnak. A hideg hatására a gumók cukortartalma nő, ízük édesebbé válik, ami sokak szerint még élvezetesebbé teszi a fogyasztást. A fokozatos felszedés lehetőséget ad arra, hogy mindig friss gumó kerüljön az asztalra, nem kell egyszerre nagy mennyiséget tárolni. Emellett a föld természetes védelmet nyújt a kiszáradás és a kártevők ellen, így a gumók akár kora tavaszig is megőrzik frissességüket.
Mire figyeljünk a betakarítás során?
A gumók érzékenyek a mechanikai sérülésekre, ezért mindig óvatosan szedjük őket. A betakarítás időpontját célszerű úgy megválasztani, hogy a talaj ne legyen túlságosan átfagyva, mert ilyenkor nehezebb a gumókhoz hozzáférni. Ha tél közben szedjük, érdemes enyhébb napokra időzíteni a munkát. A felszedett gumókat mindig válogassuk át, a sérülteket pedig különítsük el, mert azok gyorsabban romlanak.
Képek: Pixabay.