Zöldség

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

Agrofórum Online

A tél közeledtével sokan gondolják, hogy a kerti zöldségek betakarítása az utolsó feladat az idényben. Azonban bizonyos zöldségeket nem szükséges feltétlenül felszedni az első fagyok előtt.

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

Ez azt jelenti, hogy egyes erre alkalmas zöldségeket nem szedjük fel a fagyok előtt, hanem a növények a talajban maradnak, és természetes körülmények között vészelik át a hidegebb hónapokat.

Az ilyen módon télre bennhagyott zöldségek egész télen felhasználhatóak maradnak, mivel a hideg talajban lassabban veszítenek tápanyagaikból, és nem rothadnak el, így a téli hónapok alatt a kertből szüretelhetjük a friss zöldségeket.

Földben hagyható növények

A hidegebb hónapokban többféle gyökérzöldséget és egyes fajtákat is a földben hagyhatunk, hogy frissen fogyaszthassuk őket a hideg hónapok során. Ilyenek például a sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák és zeller.

Ezek a növények jól bírják a hideget, mivel a gyökereik a talajban, a fagyhatártól mélyebben maradnak, így védve vannak a fagyoktól. A takarás, mint szalma vagy levelek, segít megtartani a talaj hőmérsékletét, és biztosítja, hogy a zöldségek ne fagyjanak meg.

Ezen növények a földben maradhatnak akár a téli hónapok végéig is, de fontos, hogy a fagyok érkezése előtt jól előkészítsük a talajt és a takarást, hogy a növények megőrizzék frissességüket. A gyökérzöldség fogyaszthatóságát úgy ellenőrizhetjük, hogy finoman megnyomjuk, és ha nem túl puha vagy elrothadt, akkor még használható.

Ha a takarás alatt a talaj nem túl nedves és a gyökerek szilárdak maradnak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy frissen fogyaszthatók. Azonban, ha túl sokáig hagyjuk őket a földben, különösen meleg, csapadékos időszakokban, előfordulhat, hogy rothadásnak indulnak, ezért célszerű időben felszedni őket, hogy megőrizzük a frissességüket.

Vagyis mielőtt előre tervezne, fontos felmérnie azt is, hogy mióta van az adott zöldség a földben és milyen időjárási viszonyokat élt meg. Amennyiben az időjárási viszonyok nem voltak túl kedvezőek, hogy kisebb legyen a veszteség, érdemes rövidebb távban gondolkodni és csak elnyújtani a betakarítást, mintsem azon gondolkodni, hogy akár egész télen a földben frissen szedhető maradjon a termés.

Ezenkívül ne feledkezzen meg a kártevőkről sem! Amennyiben biztosan nem jelent gondot, csak akkor hagyja a földben, különben tavasszal dupla annyi munka elé kell néznie, mint általában.

Megfelelő felkészülés

A növények téli földben hagyásának legjobb módja a megfelelő előkészítés és takarás. Az első lépés, hogy az ősz folyamán a növények körüli talajt alaposan megmunkáljuk, eltávolítjuk a gyomokat, és ha szükséges, komposzttal gazdagítjuk, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagszintet.

Miután a többi zöldséget betakarítottuk, fontos, hogy azokat ne érje közvetlen fagy, ezért takarást kell alkalmazni. A leggyakoribb takarási módszer a szalma, a levelek vagy az agroszövet, amelyek szigetelőréteget képeznek a talaj felett.

Ez segít abban, hogy a talaj hőmérséklete stabil maradjon, így megakadályozza a gyökerek megfagyását. A takarás előtt érdemes a növények köré egy kis földkupacot emelni, ami még jobban védi a gyökereket a hidegtől.

Fontos, hogy a takarás ne legyen túl sűrű, mert a levegő áramlása segíti a növények túlélését, és megelőzi a rothadást. Később ezt a takarást tavasszal, amikor a hőmérséklet már enyhébb, fokozatosan eltávolíthatjuk, hogy a növények friss levelekkel és gyökerekkel folytathassák növekedésüket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

15. századi kincs rejtőzött a sárgarépa alatt

2024. május 21. 12:10

Egy fémdetektorral dolgozó férfinak kétszer is sikerült egy skót gazda földjén pénzérméket találnia. A türelem kincset (és sárgarépát) terem!

Mely zöldségfajokat vethetjük el februárban?

2024. február 17. 11:10

Mely zöldségfajokat lehet elvetni a kertünkbe akár már februárban?

Fellendülhet a hazai sárgarépa-termelés

2018. október 29. 10:36

A jelenlegi termőterület mintegy 50 százalékkal megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.