Zöldség
Zöldség

Paprika – beteg termések eltávolítása

Paprika – beteg termések eltávolítása

Agrofórum Online

A nyár közepére már sok beteg, hibás termés jelentkezik a paprikán. A hosszú kultúrás hajtatás, de a szabadföldi termesztésben is – főleg a folytonnővő fajtákat, amelyek egyre inkább elterjednek – a sok kötés jelentősen visszaveti fejlődésükben. Amint kiderül egy termésről, hogy piacképtelen (pl. deformált, beteg, sérült, napégett) azonnal el kell távolítani.

A piacképtelen bogyók meghagyása jelentős tápanyag mennyiséget von el a növénytől, lassítja, nehezíti az újabb kötések kialakulását, gombás és baktériumos fertőzés esetén (pl. szürkepenész) gyorsan átfertőződik az egészséges termésekre.

Leginkább a kényszerérett termések (vékony termésfal, fejletlen bogyó színesedni kezd) esetében fordul elő, hogy a tövön marad, remélve, hogy majd „kinövi.”  Az ilyen paprika csak lassítja a növény növekedését, az új kötések kialakulását, de piacképes nem lesz.

Az sem jó, ha túl sok a kötés a tövön. Bár technológiától és fajtától függően nagyon változik a szám, de egyszerre két-három virág, két-három kötött terméskezdemény, két-három fejletlen termés és ugyan ennyi szedésre alkalmas paprikánál többet ne hagyjunk egyszerre érni. Ha kell, ritkítsuk a termést!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

2024. május 15. 12:40

Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot.

Az új-zélandi-spenót és termesztése

2024. május 7. 10:10

Az új-zélandi-spenót - ami semmi rokonságban nem áll a közönséges spenóttal (parajjal) - egész nyáron termeszthető és fogyasztható.

Fűszer, zöldség vagy gyógynövény? – Gumós vagy édeskömény termesztése

2024. május 6. 09:10

A gazdasági értelemben vett termése, azaz a fogyasztható része botanikai értelemben a megvastagodott levél alap, amit a termesztésben általában gumónak neveznek.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.