Zöldség

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

Agrofórum Online

Fedezze fel a legcsípősebb paprikák titkait a Scoville-skála segítségével! Ismerje meg, mely paprikák viszik a prímet a csípősség terén, és hogyan mérik pontosan a "pokoli" erőt!

Mi is pontosan a Scoville skála?

A paprika csípőssége nem csupán érzéki tapasztalat, hanem pontosan mérhető tulajdonság – erre szolgál a Scoville-skála, amely világszerte elfogadott rendszerként értékeli az egyes paprikafajták erejét. A skálát Wilbur Scoville amerikai gyógyszerész dolgozta ki 1912-ben, és azóta is ezt használják a különféle csípősségi szintek összehasonlítására.

A skála mértékegysége a SHU (Scoville Heat Unit), azaz Scoville-hőegység. Ez az érték azt mutatja meg, hogy egy adott paprika kivonatát hányszoros vízhígítással kell semlegesíteni ahhoz, hogy a csípősség érzékelhetetlenné váljon. Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb a paprika. A mérés eredetileg emberi kóstolásra épült, napjainkban azonban már nagy pontosságú laboratóriumi módszerekkel határozzák meg a csípősségi szintet.

Mitől csípős a paprika?

Ha valóban intenzív csípősségre törekszik a paprikatermesztés során, először is ismerje meg a csípősség kémiai alapját. A paprika csípősségét elsősorban a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely az idegrendszer fájdalomreceptorait ingerli, égető érzetet keltve. Ez az anyag a paprika belső részeiben – különösen az erekben és a magház körül – koncentrálódik, nem magában a húsban, ahogy azt sokan tévesen gondolják.

Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb a paprika

A csípősségi szint azonban nem kizárólag a fajtától függ. Ha magasabb kapszaicin-szintet szeretne elérni, figyeljen oda a környezeti feltételekre! A meleg, napfényes fekvés és a mérsékelten száraz, stresszhatásokkal teli környezet serkentheti a pikáns íz  kialakulását. Ne öntözze túl a növényeket, különösen a termésérés időszakában! A visszafogott vízellátás elősegítheti, hogy a növény fokozott védekező mechanizmust alakítson ki, melynek eredménye a magasabb kapszaicin-tartalom.

Fontos szerepet játszik a talaj összetétele és a tápanyag-utánpótlás is. Válasszon jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-jú talajt, és ügyeljen arra, hogy a növények ne kapjanak túl sok nitrogént, mert az a vegetatív növekedést ösztönzi a termésképzés rovására! Inkább kiegyensúlyozott, káliumban gazdag tápoldatot alkalmazzon!

A legcsípősebb paprikák ranglistája

Pepper X

Ez a paprika a Scoville-skálán jelenleg az első helyen áll, akár 3.180.000 SHU-ig is terjedő értékkel. A Pepper X különlegessége, hogy génjei és termesztési körülményei kivételes kapszaicin-tartalmat eredményeznek, ami miatt rendkívül intenzív, de egyben összetett csípősséget kínál. Ha Ön a legextrémebb élményre vágyik, ezt a fajtát ne hagyja ki a listájáról! Ügyeljen azonban, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül ne kezelje ezt a paprikát!

Carolina Reaper

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb szupercsípős paprikája, amely 1.641.183 és 2.200.000 SHU között mozog. A Carolina Reaper erejét a magas kapszaicin-koncentráció mellett egyedi, gyümölcsös aromája teszi különlegessé, amely a csípősséget élvezhetővé és izgalmassá varázsolja.

Trinidad Moruga Scorpion

Ez a paprikafajta akár 2.009.231 SHU-t is elérhet, erőssége a természetes genetikai adottságokban és a gondosan szabályozott termesztési körülményekben rejlik. Ha stabilan magas csípősségre vágyik, válassza ezt a különlegességet, és gondoskodjon a talaj optimális pH-értékéről, hogy a kapszaicin-képződés maximális legyen!

7 Pot Douglah

Egy igazán robosztus, sötét színű paprika, mely 1.853.936 SHU-ig képes emelkedni. A 7 Pot Douglah nemcsak erős, de komplex aromájával is kitűnik.

Komodo Dragon

Ez az angol nemesítésű paprika körülbelül 1.400.000 SHU értéket ér el. Jellegzetessége, hogy a csípősség mellett fanyar, kissé gyümölcsös ízjegyeket is hordoz, melyek különösen izgalmassá teszik az elkészített fogásokat. Termessze napos helyen, és kerülje a túlöntözést, hogy megőrizze intenzitását!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Az időjárás már a paprikát sem kíméli - súlyos veszteséget okozhat

U. Géza kérdése: Mitől romlott le a paprikám levele, hogyan tudnék segíteni rajta?

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.