Zöldség

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

Agrofórum Online

Fedezze fel a legcsípősebb paprikák titkait a Scoville-skála segítségével! Ismerje meg, mely paprikák viszik a prímet a csípősség terén, és hogyan mérik pontosan a "pokoli" erőt!

Mi is pontosan a Scoville skála?

A paprika csípőssége nem csupán érzéki tapasztalat, hanem pontosan mérhető tulajdonság – erre szolgál a Scoville-skála, amely világszerte elfogadott rendszerként értékeli az egyes paprikafajták erejét. A skálát Wilbur Scoville amerikai gyógyszerész dolgozta ki 1912-ben, és azóta is ezt használják a különféle csípősségi szintek összehasonlítására.

A skála mértékegysége a SHU (Scoville Heat Unit), azaz Scoville-hőegység. Ez az érték azt mutatja meg, hogy egy adott paprika kivonatát hányszoros vízhígítással kell semlegesíteni ahhoz, hogy a csípősség érzékelhetetlenné váljon. Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb a paprika. A mérés eredetileg emberi kóstolásra épült, napjainkban azonban már nagy pontosságú laboratóriumi módszerekkel határozzák meg a csípősségi szintet.

Mitől csípős a paprika?

Ha valóban intenzív csípősségre törekszik a paprikatermesztés során, először is ismerje meg a csípősség kémiai alapját. A paprika csípősségét elsősorban a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely az idegrendszer fájdalomreceptorait ingerli, égető érzetet keltve. Ez az anyag a paprika belső részeiben – különösen az erekben és a magház körül – koncentrálódik, nem magában a húsban, ahogy azt sokan tévesen gondolják.

Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb a paprika

A csípősségi szint azonban nem kizárólag a fajtától függ. Ha magasabb kapszaicin-szintet szeretne elérni, figyeljen oda a környezeti feltételekre! A meleg, napfényes fekvés és a mérsékelten száraz, stresszhatásokkal teli környezet serkentheti a pikáns íz  kialakulását. Ne öntözze túl a növényeket, különösen a termésérés időszakában! A visszafogott vízellátás elősegítheti, hogy a növény fokozott védekező mechanizmust alakítson ki, melynek eredménye a magasabb kapszaicin-tartalom.

Fontos szerepet játszik a talaj összetétele és a tápanyag-utánpótlás is. Válasszon jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-jú talajt, és ügyeljen arra, hogy a növények ne kapjanak túl sok nitrogént, mert az a vegetatív növekedést ösztönzi a termésképzés rovására! Inkább kiegyensúlyozott, káliumban gazdag tápoldatot alkalmazzon!

A legcsípősebb paprikák ranglistája

Pepper X

Ez a paprika a Scoville-skálán jelenleg az első helyen áll, akár 3.180.000 SHU-ig is terjedő értékkel. A Pepper X különlegessége, hogy génjei és termesztési körülményei kivételes kapszaicin-tartalmat eredményeznek, ami miatt rendkívül intenzív, de egyben összetett csípősséget kínál. Ha Ön a legextrémebb élményre vágyik, ezt a fajtát ne hagyja ki a listájáról! Ügyeljen azonban, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül ne kezelje ezt a paprikát!

Carolina Reaper

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb szupercsípős paprikája, amely 1.641.183 és 2.200.000 SHU között mozog. A Carolina Reaper erejét a magas kapszaicin-koncentráció mellett egyedi, gyümölcsös aromája teszi különlegessé, amely a csípősséget élvezhetővé és izgalmassá varázsolja.

Trinidad Moruga Scorpion

Ez a paprikafajta akár 2.009.231 SHU-t is elérhet, erőssége a természetes genetikai adottságokban és a gondosan szabályozott termesztési körülményekben rejlik. Ha stabilan magas csípősségre vágyik, válassza ezt a különlegességet, és gondoskodjon a talaj optimális pH-értékéről, hogy a kapszaicin-képződés maximális legyen!

7 Pot Douglah

Egy igazán robosztus, sötét színű paprika, mely 1.853.936 SHU-ig képes emelkedni. A 7 Pot Douglah nemcsak erős, de komplex aromájával is kitűnik.

Komodo Dragon

Ez az angol nemesítésű paprika körülbelül 1.400.000 SHU értéket ér el. Jellegzetessége, hogy a csípősség mellett fanyar, kissé gyümölcsös ízjegyeket is hordoz, melyek különösen izgalmassá teszik az elkészített fogásokat. Termessze napos helyen, és kerülje a túlöntözést, hogy megőrizze intenzitását!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

2024. március 27. 11:10

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.