Zöldség

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

ÖMKi

A Herencsényi tájfajta bővíti idén a hazai paradicsomkínálatot – cél a biodiverzitás védelme és a házikerti termesztés támogatása.

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

A Föld napján bejelentett Herencsényi tájfajta a házikerti befőzés kedvelőit célozza meg, miközben hozzájárul a genetikai sokféleség megőrzéséhez és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjesztéséhez.

Együttműködés a fenntartható kertgazdálkodásért

Az ÖMKi immár hetedik éve működik együtt a Lidl Magyarországgal annak érdekében, hogy a hazai tájfajták szélesebb körben elérhetővé váljanak. A partneri kapcsolat célja nem csupán a környezetbarát kertészkedés népszerűsítése, hanem a hazai kertészeti örökség megőrzése is. Az idei kínálatban a Herencsényi tájfajta mellett a közkedvelt Máriapócsi koktélparadicsom is megtalálható.

A Herencsényi: ideális befőzéshez és friss fogyasztásra is

A középerős növekedésű Herencsényi akár 1,5-2 méteresre is megnő. Nagyméretű, lapított gömb alakú, lédús bogyói ideálisak befőzéshez, de frissen fogyasztva is kiemelkedő ízélményt nyújtanak. Vékony héja miatt ugyan hajlamos lehet a repedésre, de megfelelő termesztéstechnológiai körülmények között jól tartható és feldolgozható.

Termesztéstechnológiai ajánlások

A palánták májusban kerülnek kiültetésre, a virágzás június végére, az érés július végétől várható. A nagy súlyú termések miatt támrendszer és két szárra metszés javasolt. Szellős állomány esetén jó toleranciát mutat fitoftóra és alternáriás fertőzésekkel szemben is.

A tájfajták jelentősége az alkalmazkodóképességben

A tájfajták genetikai sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából. Termesztésük hozzájárul egy jövőállóbb, fenntarthatóbb mezőgazdasági modellhez, amely fokozza a termelők önállóságát és növeli az élelmiszer-önrendelkezést.

Szakmai háttértámogatás a palántaneveléshez

Az ÖMKi ingyenesen elérhető online kiadványa részletes útmutatást nyújt a palántanevelés teljes folyamatához: a megfelelő palántaföld összeállításától a kiültetésig, a környezeti tényezők kezelésétől a károsítók elleni védekezésig. A kiadvány különös figyelmet fordít a kezdő kertészek számára is követhető gyakorlatokra.

A képek csak illusztációk. Forrás: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

Paradicsomdobálás: ehetetlen termékekkel támadják egymást az emberek Spanyolországban

2024. március 7. 08:10

Vörösbe borulnak az utcák – a spanyol paradicsomháború nem kíméli a résztvevőket.

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

2022. május 25. 17:16

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.