Zöldség

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

Agrofórum Online

A vöröshagymát mint az egyik legfontosabb ízesítő zöldségfélét a világon megközelítően 3 millió hektáron termesztik. Fogyasztása országonként nagy szórást mutat, az egyes ázsiai országok néhány kg-os felhasználásától a líbiai 30 kg/fő/év csúcsnak számító mennyiségig.

Nálunk is nyugodtan nevezhetjük népélelmezési cikknek, hisz mindennap valamilyen formában asztalra kerül. Beleszámítva a vöröshagymán kívüli fajokat is (póré, metélőhagyma, téli sarjadékhagyma) Magyarországon 10-12 kg/fő/év az átlagos fogyasztás.

24-28 t/ha átlagtermésünk – szemben a hollandokkal, ahol évenként rendszeresen 100 t/ha körüli mennyiséget is elérik – az elmúlt 30 év alatt lényegében nem változott, a javulás minimális (3-5 t/ha), termesztésünk színvonalát és elmaradásunkat jól jelzi.

Országon belül a hagymatermesztés átrendeződött, a történelmi makói tájról a termesztés nagy része a Jászságba és a Kisalföldre került. Néhány kiugró terméseredménnyel rendelkező gazdaság található még Csongrád-Csanád vármegye dél-nyugati részén és Bács-Kiskun vármegyében is. Bizonyítva, hogy megfelelő talajon, szakszerű tápanyag- és vízellátás mellett nálunk is lehetséges a holland eredményeket megközelíteni (1. kép).

Felszedett hagyma betárolás előtti utóérlelése
1. kép: Felszedett hagyma betárolás előtti utóérlelése

Árutermelő gazdaságokban a magról vetett technológia kiszorította a minőségben jobb, magasabb szárazanyag tartalmú, jobban tárolható, de lényegesen drágábban megtermeszthető kétéves makói hagymát.

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az ehhez kapcsolódó alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Magról vetett étkezési hagyma tápanyagigénye

A hagymafélék – bár csoporton belül a fajok között jelentős eltérés van – a közepes tápanyagigényű zöldségnövényekhez tartoznak, mint ahogy a vöröshagyma is. A nitrogén alapvetően a termésmennyiséget befolyásolja, míg a kálium a minőséget határozza meg (szárazságtűrés, fagytűrés, tárolhatóság és szállíthatóság), foszforigénye alacsony.

A nitrogénhiány átmeneti jelleggel gyakran előfordul homoktalajon. Főleg ott lehet megfigyelni, ahol nem használtak indítótrágyát, vagy késtek az első fejtrágyázással (külső, idősebb levelek világosabbak). A nitrogénnel való túltrágyázás – mint ahogy a kései fejtrágyázás is – rontja a termés minőségét, a tárolhatóságot.

A hagyma nem számít foszforigényes növénynek, hiányával nagyon ritkán lehet találkozni. A foszfort lombtömeghez képest nagyobb mennyiségben fejlődésének kezdetén igényli.

A káliumhiány csak szélsőséges esetben okoz terméscsökkenést, sokkal inkább a beltartalmi tulajdonságokra, a hagyma minőségére van hatással. A káliummal jól ellátott növény jobban bírja a szárazságot, ellenállóbb a betegségekkel szemben. Azáltal, hogy a kálium növeli a szárazanyag-tartalmat, a vastagabb buroklevelekből adódóan a termés kisebb törődéssel, sérüléssel szedhető, jobban szállítható, és kisebb veszteséggel tárolható.

Magnéziumigénye szakirodalmi adatok alapján 20 és 40 kg/ha között változik, a hazai mérések az egyéves hagyma esetében 25-35 kg/ha-t állapítottak meg. Ez más zöldségfajokhoz viszonyítva közepesnek, ill. alacsonynak mondható.

Kalciumból egy tonna termés kifejlesztéséhez ~0,6 kg-ot használ fel. A kalciumhiány-tünetek a termesztésben szinte ismeretlenek, csak savanyú talajon fordul elő.

A hagymának, más zöldségfajokhoz képest, jelentős a kénigénye. Jellegzetes hatóanyagának, az allilszulfidnek a mennyisége, amely az ízét is adja, összefüggésben van a szárazanyag-tartalommal és a kénellátással.

A nitrogén túladagolása kénhiányt okozhat, optimális esetben a nitrogén/kén aránya 30-40/1 között változik, beteg (kénhiányos) növényeknél sok esetben meghaladja a 70-80/1-et. A mezo- és mikroelemek közül fejlődésében még a vas és a bór játszik fontos szerepet, klórra érzékeny.

Trágyázási terv készítésekor a fajlagos tápanyagigényből, azaz 1 tonna termés kifejlesztéséhez szükséges tápanyag mennyiségéből célszerű kiindulni:

  • nitrogén (N):                    3,4 kg/t
  • foszfor (P2O5):                 0,9 kg/t
  • kálium (K2O):                  3,5 kg/t
  • magnézium (MgO):         0,4 kg/t

A tápanyagfelvétel a tenyészidő folyamán folyamatosan növekszik. Kezdeti fejlődés idején – az első 2-2,5 hónapban – különösen lassú, majd a betakarítást megelőző 2-2,5 hónapban felgyorsul, ekkor, a hagymafejek képzésének idején a legnagyobb.

Magról vetett étkezési vöröshagyma talajigénye

Az étkezési hagyma termesztése nem köthető egyetlen talajtípushoz, a szélsőségesen laza, humuszszegény homokot és a túlkötött agyagtalajokat kivéve megnevelhető. Míg a dughagymáról szaporított hagyma a kevésbé jó szerkezetű talajokon is elfogadható termést ad, addig a magról vetett igényesebb, csak ott szabad termeszteni, ahol jó minőségű vetőágy készíthető, és a talajcserepesedés nem zavarja a kelést. Sekély gyökérzete miatt nem igényel mélyen művelt talajt.

A mészben közepesen ellátott (1-5% CaCO3), közel semleges kémhatású, szikesedésre a legcsekélyebb mértékben sem hajlamos, pangó víztől mentes talajok a legjobbak. A kötöttebb vályogtalajokon magasabb szárazanyag-tartalmú, jobban tárolható hagyma fejlődik, szemben a lazább talajokon (homokos vályog), ahol viszonylag gyorsabb a fejlődés, de a szárazanyag-tartalom rendszerint alacsonyabb, amiből következően a tárolhatóság is valamivel gyengébb.

Az úgynevezett gyomnevelő növényekhez soroljuk, tekintettel habitusára, kis levélfelülete nem árnyékolja a talajt. Ebből adódóan fontos szempont a talaj megválasztásakor a gyomosodás mértéke, különösen veszélyesek az egyszikű és az évelő gyomokkal fertőzött táblák.

Vetésforgóban a szervestrágyázott szakaszt követően (pl. kertészeti forgókban paprika, paradicsom vagy káposztafélék után), mezőgazdasági forgókban két kalászos közé helyezik.

Vöröshagyma vízigénye és öntözése

A hagyma vízigényével kapcsolatos megállapítások – abból adódóan, hogy nem tesznek különbséget az egyéves, magról vetett és a kétéves, dughagymáról nevelt között – ellentmondásos. A kétéves hagymát egy átlagosan csapadékos évben lehet öntözetlen körülmények között is termeszteni, de a magról vetett nevelése csak öntözött feltételek mellett eredményes.

Az intenzív tápanyagfelvétel, azaz az intenzív tömeggyarapodás a legmelegebb és a legszárazabb nyári időszakra esik, ebből adódóan nélkülözhetetlen az öntözése.

A vízigény egyik jellemző mutatója a transzspirációs együttható (egységnyi szárazanyag előállításához szükséges vízmennyiség) a magról vetett esetében ~270-300, a dughagyma esetében ~240-270, ez jól jellemzi a vízigénybeli különbséget.

Az utóbbi évek csapadékszegény időjárása kikényszerítette már a korábbi, áprilisi öntözést. Mivel az utolsó vízpótlás időpontja jelentősen befolyásolja a hagyma visszahúzódását és beérését, a szedés előtt kb. 2-3 héttel be kell fejezni az öntözést.

Egyéves étkezési hagyma tápanyagellátása

Jó tápanyagellátás, helyes trágyázás az, ha mindig annyi tápanyag, és olyan arányban áll a talajban a növény rendelkezésére, mint amennyit adott időben igényel. A tápanyagok megválasztása, a mennyiség kiszámítása mellett fontos a trágyázás időzítése, és a kijuttatás módja is.

Sekély gyökérzete miatt, főleg a lazább szerkezetű talajok esetében, a folyamatos és megosztott trágyázást igényli. Tapasztalatok azt mutatják, hogy intenzív termesztés esetén a nitrogént 3-4 alkalommal, de a káliumot is megosztva alap-, esetleg indító- és fejtrágya formájában célszerű adni. A foszfor nagyobb részét ősszel a gyökérmélységbe tanácsos forgatni, keveset indítónak a vetés alkalmával adni (1. táblázat).

1. táblázat: Trágyamegosztás az egyéves, tavaszi vetésű vöröshagyma esetében (%-ban)

Trágyakijuttatás idejeNitrogén (N)Foszfor (P2O5)Kálium (K2O)Magnézium (MgO)
Alaptrágya ősszel80-905050
Indítótrágya vetéskor10-2010-2025
Fejtrágya tenyészidőben80-902550

Sóérzékeny növény, szikesedésre hajlamos környezetben, túltrágyázott talajon rosszul csírázik. Ez vonatkozik az öntözővízre és a tápoldatra is, 1,5-2,0 EC-nél magasabb összessó-tartalmú víz alkalmatlan az öntözésre.

Intenzív termesztésben, fejtrágyázás esetén a tápoldat formájában adott fejtrágya töménysége ne haladja meg a 2,5-3 EC-t. Ha a műtrágyák szilárd formában kerülnek kijuttatásra, úgy alkalmanként nitrogénből (N) 30-50 kg/ha-nál, káliumból (K2O) 80-100 kg/ha-nál több sem fej-, sem indítótrágya formában nem javasolt! A túl későn adott nitrogén fejtrágya nemcsak késlelteti a hagyma visszahúzódását, de rontja a minőségét és a tárolhatóságát is.

A káliumot a klórérzékenység miatt káliumszulfát vagy káliumnitrát formájában tanácsos adni. Kis méretű és viaszos lombfelülete miatt a lombtrágyákat rosszul hasznosítja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, I. rész – Fóliák elhelyezése

2024. december 3. 13:40

Amennyiben a kert alakja, fekvése, lejtése, talaj minősége nem indokol mást, a fóliasátrakat a jobb és egyenletesebb fénykihasználás miatt kelet-nyugat irányba építsük.

Gyökérzöldségek termésminősége és a tápanyagellátás összefüggése

2024. november 28. 16:10

A korszerű trágyaigényszámítás alapja a mérlegszemléletű, fajlagos tápanyagigényre és talaj-tápanyagellátottságára épülő trágyakijuttatás.

Agroökológiai szemléletű biointenzív zöldségtermesztés

2024. november 27. 15:10

A kis területen megvalósítható biointenzív zöldségtermesztés olyan mennyiségű kiváló minőségű élelmiszer megtermelésére ad lehetőséget, amely példaértékű.

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, I. rész

2024. november 18. 12:40

A trágyázás ideje és a trágyamegosztás szorosan összefüggő két tényező, nehezen választhatók el egymástól, amelyeket számos környezeti tényező és technológiai elem módosíthat.

A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

2023. július 13. 04:36

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Mi okozhatja a betárolt vöröshagymán látható fekete bevonatot?

2023. október 3. 04:38

Saját kertünkben termesztett, már betárolt vöröshagymánk romlásnak indult. Több hagymának száraz levelei alatt fekete bevonatot láttunk. Mi okozhatja ezt?

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.