Szőlő-Bor

Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

Agrofórum Online

A kezdetek egészen 1978-ig, a Balaton-felvidékre nyúlnak vissza – egészen pontosan egy vonatútig, amelyen a szülők találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is, melyre a Hableány épületében került sor, az ifjú pár nászajándékba pedig egy kis présházat kapott a Balaton-felvidéken, ahol később egyre több és több időt töltött a család. Az azóta eltelt évek alatt az egykori 800 négyszögölnyi szőlőből és a kis pincéből éves szinten 500.000 palackkal jelen lévő vállalkozás lett, amely négy gasztronómiai helyszínen is fogadja a vendégeket. Beszélgetőtársam Laposa Bence volt.

Hogy jellemezné röviden a Badacsonyi borvidéket?

Nagy hagyományokkal rendelkező borvidék, ahol a borászatok rendkívül büszkék a hagyományokra, a tapasztalatokra, amelyek évszázadok alatt felhalmozódtak itt. Mégis, rendszerváltást követően sok szempontból az itteni borászoknak újra kellett gondolniuk a tevékenységüket, a szőlőfajtákat és azt, hogy milyen is a badacsonyi borstílus: egyszóval mindent. Fel kellett építeni újra a borvidéket és ki kellet törni abból a termésstruktúrából, amit az előző rendszer Badacsonyra kényszerített. Azt gondolom, hogy az elmúlt három évtized ennek a szellemében telt el, ezt a munkát igyekeztünk több-kevesebb sikerrel elvégezni.

Az tudott, hogy édesapja tájépítész volt, édesanyja badacsonyi, de mindez még nem hozza magával egyértelműen a Laposa Birtok születését…  

Datálhatjuk a szüleim házasságával annak a folyamatnak a kezdetét, hogy most szőlőről és borról tudunk beszélni. Édesapám budapesti, édesanyám badacsonyi származásúak és egy vonaton találkoztak. Apu már akkor is nagy rajongója volt a magyarországi szőlőhegyeknek, borvidékeknek. Már a diplomamunkáját is a zalai szőlőhegyekről írta, ezentúl több könyve jelent meg a határon túli és belüli borvidékekről. A magyar borkultúrát rendkívüli módon ismeri, ő a szőlőt és a bort mint a magyar táj és a magyar kultúra részeit vizsgálta. Ez azt jelenti, hogy nem borász szakember, végzettsége szerint tájépítészmérnök a szakmája. Így érthető, hogy a szőlőnek és a bornak a kulturális hagyományait az építészetre, a tájra, illetve a közösségekre gyakorolt hatásán keresztül nézte. A szőlő számára elsősorban tájalkotó elem volt, hiszen még mi, laikusok is, ha elmegyünk egy borvidékre, akkor érzékeljük azt, hogy a rendezett sorok rendkívüli harmóniát sugároznak.

Munkássága során megfogalmazódott benne, hogy szeretne saját szőlőt, saját bort készíteni, édesanyám révén pedig adott volt a badacsonyi környezet. Volt egy kis szőlő, egy kis pince, negyven évvel ezelőtt ugyanis több családnak volt szőlője, mint amennyinek nem. Ahogy a húgaim és én nagyobbak lettünk, egyre több időt töltöttünk nyaranként ezen a helyen. Ott, az anyukám szülőházánál készültek az első borok, majd azt hamar kinőttük, és azt követően kezdett el apu saját elképzelése szerint pincét építeni. Akkor, amikor a kárpótlás erre lehetőséget teremtett, vettük meg azt a három hektárt, amely azóta is a birtok gerincét adja. Korábban ezek rendkívül jó területek voltak, de akkorra már teljességgel elhanyagoltakká váltak, a mai Borterasz helyén átláthatatlan bozótos volt, amikor megvásároltuk.

Laposa Bence

Jó tíz éve, Budapestet hátrahagyva itt élnek. Nemcsak ez volt az egyetlen nagy váltás, hanem időközben a generációváltás is megtörtént. Ki milyen feladatot lát el most a családban?

A családból ketten dolgozunk a vállalkozásban, tulajdonosi, operatív szinten, Lilla húgom és én. Lilla a kereskedelemért, a logisztikáért és a marketingért felel. Hozzám pedig a cégcsoport pénzügyi, ügyvezetéssel kapcsolatos területei tartoznak, a beruházások, valamint a vendéglátás. Kiemelt feladatom a szőlészet, borászat szakmai irányítása, de minden felsorolt területen vannak vezető kollegák, akik ellátják az irányítást, velük közösen alakítjuk ki a távlati koncepciót is.

Milyen fajtákkal dolgoznak?

Alapvetően a fajtaszerkezet egyszerű volt a kezdetekkor és most is. Olaszrizling a fő fajta, mai nap is azt gondoljuk, hogy ez a jolly joker, amely a Balatoni borrégió egyéb részein, így nálunk is mindenre alkalmas. Értem ez alatt azt, hogy a könnyű bortól kezdve a magas minőségű dűlős borig mindennek a tökéletes alapja lehet. Nagyon sok jelleg, minőség, stílus rejtőzik az Olaszrizlingben csak elő kell ezeket hívni. Noha piacra termelünk és a piacból élünk, azért azt megjegyzem, hogy saját magunknak is ez a kedvenc fajtánk, olyannyira, hogy az Olaszrizling mintegy hatvan százalékát adja a szortimentünknek.

Emellett több fajtával kezdtünk el dolgozni, kísérletezni. Az utóbbi időben három irányba indultunk el: az egyik az ősi magyar fajtáké, mint a Furmint és a Kéknyelű. Ez utóbbi különösen fontos számunkra, hiszen rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy létezik egy saját fajta, amely csak itt a borvidéken van jelen. A világfajták a második irány, mégpedig a Rajnai rizling és a Szürkebarát, ez utóbbinak komoly hagyományai vannak itt Badacsonyban. Harmadik pedig az úgynevezett illatos irány: Ottonel muskotály, Sárga muskotály. Ezek azok, amelyek a mai magyar piaci igényeknek megfelelnek.

Csodálatos panoráma

Mi jellemzi a növényvédelmet?

Konvencionális gazdálkodásban műveljük a szőlőt, ennek a legegyszerűbb oka az, hogy nagyon szétaprózódott a birtokszerkezet, számos helyen vannak ültetvények, nincs egybefüggő nagy tábla. A szomszédos ültetvények közreműködése nélkül nem tudnánk ezt megoldani, sokkal nagyobb rendszerben kellene ehhez gondolkodnunk a gazdatársakkal. Ez a közös gondolkodás még hiányzik a borvidéken, de ezzel együtt igyekszünk visszafogott terheléssel, odafigyeléssel végezni a növényvédelmi, ápolási munkákat. Szemléletünk kulcseleme a minél kevesebb kezelés és a visszafogott szerhasználat.  

Mennyire támaszkodnak munkájuk során a gépekre?

Mintegy harminc hektár saját művelésű területünk van, ötven hektárról pedig felvásároljuk a termést. A pince a legtávolabbi dűlőnktől is mindösszesen tíz kilométernyi távolságra van. Vásárolunk távolabbról is, de ennek a logisztikája jól kialakított. A sajátunknál a kis ládás szüret a jellemző, azt teherautóval, vagy traktorral hozzuk el a pincéig. A vásároltnál pedig leginkább konténeres beszállítás a jellemző. Ilyen mennyiségben és méretben már nem igazán lehet kikerülni a gépesítést. A szőlőtermesztés mára reménytelenné vált volna, ha 100 százalékban a kézi munkára hagyatkoznánk. Természetesen a prémium tételeknél jelen van a kézi munka is, de ma már a géppel is lehet igen jó minőségben szüretelni. Mérlegelni kell: a gépesítés lehetővé teszi ugyanis a gyorsabb beszállítást, a nagyobb napi teljesítményt.

Mára tökéletesen kialakult az, hogy melyik terület esetében, melyik fajtánál, melyik borkategóriánál használjuk az egyiket vagy a másikat. Arányaiban most már egyértelmű, hogy a gépi szüret felé tolódott el a hangsúly. A többi munka során is folyamosan fejlesztjük a gépparkunkat. Ezt kell tennünk, hiszen mint a mezőgazdaság többi ágazatát, ezt is nagyon súlyosan érinti a kézi munka kapacitás csökkenése. Az továbbra is igaz, hogy a magas minőségű szőlőtermesztésnél sok olyan művelet van, amelyet nem tudunk kivenni a technológiából, mert nagyon sokat veszítenénk a minőségből, ha nem végeznénk el azokat.

Laposa borok

Két éve pedig pezsgő készítésével rukkoltak elő…

Igen, a pezsgő az új szerelem, idén már a harmadik évjárat készül el. 2019-ben adtuk át az új feldolgozónkat, és ez a nagyszabású beruházás volt az, ami miatt elgondolkoztunk, hogy az új épületben milyen irányba tudjuk bővíteni a termelésünket. Nálunk vörösbor egyáltalán nincs, csupán egy rozét készítünk, nem is akartunk ebbe az irányba fordulni. Érthető hát, hogy amikor felmerült a portfolióbővítés gondolata, akkor logikusan kínálta magát a pezsgőkészítés. Gyakorlatilag egyedüliként a magyar piacon úgy döntöttünk, hogy magas minőségi tankpezsgővel szeretnénk megjelenni. Ennek az előállítása pedig gyakorlatilag megegyezik a prémium proseccóéval. A fajta azonban különbözik, mivel a prosecco-t túlnyomó részt glera szőlőből készítik, mi pedig úgy döntöttünk, hogy hazai fajta, a furmint lesz az alap.

Egy nagyon izgalmas időszakban vagyunk benne, rengeteg még a tanulnivalónk, de első perctől kezdődően nagyon szeretünk ezzel foglalkozni. Van egy olasz szaktanácsadónk, akivel folyamatos kapcsolatban vagyunk, együtt dolgozunk, minden egyes lépésnél kikérjük a véleményét. Míg az egész borászat maga félmillió palackkal jelenik meg a piacon, ebből a pezsgő az elmúlt időszakban 25.000 palack/év volt. Kétféle pezsgőt készítünk, egyik a Brut a másik az Extra dry. Ez a mennyiség úgy tűnik, megtalálta helyét a piacion. Széleskörű vendéglátó érdekeltségünk van, ahol kaphatók, de ettől függetlenül a kereskedelemben is lehet mindkét változattal találkozni.

Elsők között voltak, akik nem csak a szezonális vendéglátásban gondolkoztak.

Első pillanattól kezdve a szőlészet-borászat volt a fő vonal, ehhez szépen, csendben, magától érthetődően jött hozzá a vendéglátás. Először a Badacsonyi-hegy oldalában, az első pincéknél fogadtunk vendégeket a teraszon. Akkor nem volt tudatos az építkezés, de jöttek a lehetőségek, mi pedig igyekeztünk élni ezekkel. Jelenleg négyet működtetünk: kettő szezonális, kettő pedig egész évben nyitva van. Valóban mi voltunk az elsők, akik mertünk egész évben nyitva tartó helyekben gondolkodni. Azt látjuk, szépen lassan beérik ez a koncepció. Régóta úgy gondolkozunk, hogy komplex élményt szeretnénk nyújtani azoknak, akik felkeresnek bennünket, a borok mellett hideg-meleg ételekkel, pincevezetéssel. A visszajelzések szerint mindez jó elképzelés volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

A szőlőfürt, a szőlőbogyó és a szőlőmag - gazdasági hasznuk van

2018. október 21. 13:37

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.

Továbbra is erőteljesen fertőz a szőlőperonoszpóra

2019. augusztus 28. 08:33

A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly folyamatosan rajzik, ugyanez mondható el a nyugati dióburoklégy előfordulásáról is.