24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Zöldség-Gyümölcs

Fagyok sújtották a francia gyümölcs- és szőlőültetvényeket áprilisban

FruitVeb

Április elején egy vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaország teljes területén komoly fagyok ellen kellett védekezni a gyümölcs- és szőlőültetvényekben.

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta.

Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7 °C és -8 °C-ra is lehűlt a levegő. A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban, a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban a csonthájasoknál, de egyes régiókban almánál is.

Alma- és körteültetvények

Sandrine Gaborieau, a Francia Alma és Körte Szövetség (ANPP – Association Nationale Pommes Poires) szakértője szerint már biztos, hogy némi kárt okoztak a fagyok, de egyelőre pánikra semmi ok. Ennek oka, hogy a tavalyi katasztrofális hidegeket követően a helyi gazdák jelentősen megerősítették fagyvédelmi kapacitásaikat, így idén már jóval felkészültebbek voltak. Elsősorban a következő hetek időjárásán múlik, hogy milyen lesz az idei termés, biztosat csak májusban lehet mondani, pillanatnyilag azonban a helyzet biztatónak tűnik, hacsak nem jön újabb hidegbetörés.

Csonthéjasok

Az őszibarack- és kajszitermesztőket tömörítő AOP Pêches et Abricots de France már nem ilyen derűlátó, elsősorban a Dél-Franciaországban elterülő Baronnies körzetben tapasztalható állapotok miatt. A körzet tavaly pályázott helyi eredetmegjelölésre, amit a francia hatóságok már jóvá is hagytak, és a teljes francia kajszitermés 10%-át adja. Az első, igen riasztó becslések szerint viszont az idei termés csaknem kétharmada mehetett veszendőbe: az eredetileg várt 12 ezer tonna helyett 4 ezer tonnára csökkentették a termésprognózist.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

2021. február 14. 11:01

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.

Fokozódik a lisztharmat-rezisztencia a szőlőben

2024. október 16. 12:10

A szőlőben jelentkező lisztharmat rezisztenciája is egyre nagyobb gondot fog okozni a jövőben.

Melyik kártevő miatt jelentek meg fehér, vattaszerű képletek a szőlőn?

2024. szeptember 15. 11:10

Mi károsíthatja a szőlőt? A szőlő levelén és friss hajtásain fehér, vattaszerű képletek jelentek meg, melyek egyre nagyobb mértékben terjednek.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.