Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: aggasztóan magas a levéltetű fertőzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: aggasztóan magas a levéltetű fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt héten kellemes, koranyári időjárás uralkodott hazánkban. A nappali maximum hőmérsékletek rendszeresen meghaladták a 20 C0-ot, míg éjszaka sem süllyedt a hőmérséklet 10 C0 alá. Csapadék csupán néhány mm hullott, az is szórványosan, szeszélyes eloszlásban, így az alacsony páratartalom és nedvességborítás kevésbé kedvezett a kórokozóknak, a kártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Külön ki kell emelni a levéltetvek gradációját, mely szinte minden növénykultúrára jellemző.

Az almaféléken is tömegesen jelenlevő levéltetvek a hajtásvégek mintegy 30 %-án fertőzik a növényeket. A kolóniák képződése a kedvezően párás és meleg idő hatására gyorsan bekövetkezik, amit a hajtásvégek besodródása is jelez. A kiválasztott mézharmaton tömegesen jelen vannak a hangyák is. A korábbi időszakhoz képest felgyorsult az almamoly rajzása is, a heti fogás helyenként eléri a 30 db-t csapdánként. Erősödőben az almafa vértetvek kolónia képződése, fokozatos a terjedés a friss hajtások irányába. Az almafalisztharmat fertőzés szekunder tünetei tovább erősödtek, egyes, fogékony fajtákon a beteg hajtások aránya eléri a 30-40 %-ot.

Almafalisztharmat fertőzés

A körtelevélbolhák felszaporodása folyamatos, de a terméskezdeményeken megfigyelhető a körtevarasodás első tünete is. Az erwíniás tűzelhalás fertőzés veszélye most kissé alacsonyabb a szárazabb időjárási periódus miatt, de ez a helyzet bármikor megváltozhat.

Kajszin és szilván aggasztóan magas a levéltetű fertőzés, a szívogatott hajtásvégek aránya olykor meghaladja a 25-40 %-ot is. Emelkedik a keleti gyümölcsmolyok és a szilvamolyok száma a feromon csapdákban. Érdemes figyelni a rajzáscsúcsot, a helyes védekezés időzítés miatt. A csonthéjasok sztigminás fertőzöttsége most alig változott a korábbi időszakhoz képest.

Fekete szilva levéltetű

A szőlő ültetvényekben a tarka szőlőmoly rajzása erősödő tendenciát mutat, a heti fogás 45-100 db/ csapda. Nem láthatók még lisztharmat tünetek a növényeken, de az időjárási körülmények kedveznek a kórokozó megjelenésének. Egyes, érzékeny fajtákon gyakori a szőlő gubacsatka fertőzés a leveleken, a további fertőzés csökkentése érdekében ott érdemes védekezni. Most gyakori jelenség a szivarsodró eszelények károsítása a leveleken, de a kártételnek alig van gazdasági jelentősége.

A burgonyabogarak az emelkedő számú betelepedése mellett intenzíven rakják tojásaikat, az első lárvák kelése a napokban várható. Házikertekben a kiültetett padlizsán szintén veszélyben van a burgonyabogár fertőzéstől.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyorsan terjed a moníliás fertőzés: Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 5. 16:10

Ekkora nedvességhiány mellett minden szabadföldi növény élettevékenysége a minimálisra csökkent, továbbra is mindennapos a légköri aszály, a napégés, valamint a lomb- és gyümölcshullás.

Még mindig károsít a kukoricamoly: Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 4. 16:10

Némi szünet után ismét rajzik a kártevő lepke alakja a dél-magyarországi térségben, feltehetően ez már a 3. nemzedék kukoricamoly.

Erősödött a szőlőlevelek lisztharmat-fertőzöttsége – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 28. 16:10

Almásokban és körtésekben pedig a megszokottnál kb. 1 hónappal korábban elkezdődött a termés betakarítása.

Készülődnek a mezei pockok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 28. 08:10

A kisült területek mezei pocok populációja jelenleg a ruderális területeken (parlag, árokpart) tartózkodik, illetve az évelő pillangósokon összpontosul.

Mi lesz veled növényvédelem? A visszavont hatóanyagok tükrében

2020. január 9. 09:13

2019-ben 12 új növényvédő szer hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazásának engedélyét visszavonta, vagy nem hosszabbította meg azt a lejártakor. Idénre is jut a lejárt engedélyű hatóanyagokból bőven, de vajon mennyi lesz, ami pótolni tudja ezeket?

Hyvido™ – a stabil és kiszámítható termés biztosítéka 2023-ban

2023. június 1. 06:34

Ki ne szeretné, hogy a termesztése során a maximumot hozza ki választott fajtájából, hibridjéből, bármilyen körülmények között?

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.