32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Szent Antal tüze és az anyarozs

Agrofórum Online

A Szent Antal tüze, mint fogalom nem más, mint az anyarozs-mérgezés. Nevét a remete Szent Antal szerzetesrendről kapta, melynek nagyon fontos szerepe volt az anyarozs elleni harcban. És ez nem egy keresztes hadjárat volt, hanem egy tiszta gabonáért szóló küzdelem.

A szerzetesrend célkitűzése az volt, hogy nagy mennyiségű anyarozs nélküli gabonát tudjon a lakosság részére biztosítani. Az anyarozs mint olyan egy gabonaparazita növényi kórokozó, más néven varjúkörömként is ismert. Fekete szemeket alkot a kalászon belül.

Az anyarozs igen nagy hatású ergotalkaloidákat tartalmaz, melyeknek erős mérgezési tünetei vannak. Súlyos, szinte járványszerű megbetegedéseket okozott. Érdekessége az volt, hogy Európa középső területein fordult elő, ahol a gabonafogyasztás mértéke is magas volt. Mivel az anyarozs alkaloidái által okozott bőrbetegség nagyon hasonlított az orbáncra, így egy időben ugyanannak azonosították a két betegséget.

De miért lett Szent Antal tüze?

Ha a szerzetesrend pont ellene dolgozott, akkor miért lett pont Szent Antal tüze? Egy időben Szent Tűznek is nevezték és a Remete Szent Antal ereklyéivel hozták összefüggésbe. A népi hiedelem szerint a betegnek akkor volt csak lehetősége ebből meggyógyulni, ha elzarándokol Egyiptomba, egészen Szent Antal sírjához.

Hogyan nézett ez ki a gyakorlatban?

Az ínséges időkben a rozs is ritkásan kelt és az anyarozsnak, mint parazita kórokozónak terülj-terülj asztalkám volt a foghíjasan kifejlődő toklász. Így a hosszan virágzó és gyengén fejlődő kalászokban elszaporodhatott az anyarozs és sokszor akár a betakarított termény negyedét is alkotta.

Ekkor a kenyér is feketés színű lett, de nem gyanakodtak sokáig a kenyérre, mint a betegség kiinduló pontjára, hiszen a tünetek csak később jelentkeztek. Az akár két hét lappangási idő elegendő volt arra, hogy az anyarozsról elterelje a figyelmet.

Csak az 1770-71-es nagy járvány idején derült fény a fertőzött gabona és a megbetegedések közötti összefüggésekre.

Idővel rájöttek arra is, hogy ha a malomipart korszerűsítik, akkor csökkennek a megbetegedések. Ezzel egyidőben a tömeges mérgezések is megszűntek, és ma már a Szent Antal tüze kifejezést inkább csak az orbáncra használják.

Középkori gyógymódok, kicsit másképp

Hogy ne csak az ipar fejlődésére gondoljunk, mint megoldási kísérletre, bőven volt középkori megoldási javaslat is. Egyike volt, hogy Szent Antal napján, január 17-én és június 13-án, évente ezen a két napon nem volt szabad lisztbe nyúlni, mert így elkerülhetőnek gondolták a megbetegedést.

Másik érdekesség, hogy a beteget lisztbe hempergették és kifordított lisztes zsákba tekerték. Ez annak a szemlélete volt, hogy “tüzet tűzzel kell gyógyítani”. A gyógyítást csak Antal nevű személy végezhette.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Csípős kenyeret is díjaztak: itt vannak a Szent István napi verseny győztesei

2024. augusztus 4. 12:10

A végtermék készre sütésekor a héjzata ress, bélzete ízletes lesz, mely enyhén csípős a paprikától és krémes a cheddar sajttól.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Csaknem ötödével drágult a kenyér az EU-ban

2022. szeptember 21. 07:37

Magyarországon és Litvániában augusztusban volt a legnagyobb éves változás az átlagos kenyérárban, 66, illetve 33 százalékkal.

Már ősgabona lisztből is készülhet a kenyér

2022. január 17. 10:16

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.