Növényvédelem

A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte a pocokinvázió megakadályozására

Agrofórum Online

A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a NÉBIH a növényvédelmi szükséghelyzetre tekintettel.

A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a növényvédelmi szükséghelyzetre tekintettel – a határozatról az élemiszerlánc-felügyeleti hatóság hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

A hivatal mérlegelte a mezei pocok elszaporodását, a rágcsáló betelepülésének mértékét az őszi vetésű területekre, ennek alapján hozzájárult, hogy a mezőgazdasági felhasználók a korlátozó intézkedések betartása mellett nagyobb mennyiségben alkalmazhassák a Magyarországon nem engedélyezett készítményt a kártevő további elszaporodásának megelőzésére.

A szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedély kérelmet a Reanal Finomvegyszergyár Zrt. nyújtotta be a hivatalhoz.

A Nébih határozatában az idei évre eddig kiadott 800 tonnán felül most további 400 tonnányi Redentin75RB forgalomba hozatalához és felhasználásához járult hozzá.

A méreg alkalmazására kizárólag mezőgazdasági földhasználók kapnak engedélyt, ehhez regisztrálniuk kell a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A regisztrált termelők a készítményt november 1-jétől jövő év február 28-ig alkalmazhatják  szántóföldi, kertészeti kultúrájú területeken, illetve mezőgazdaságilag nem művelt területeken, 15 megyében.

A határozat szerint a kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a lisztharmat fertőzése ellen

2023. június 8. 11:10

Június első napjaiban alapvetően csendes nyáreleji időjárás uralkodott hazánkban.

Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

2018. november 16. 08:36

A világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje, a Bayer nem csak a társadalmi igények miatt fejleszt bio növényvédő szereket. Betartják a szigorú regulákat, még ha azokkal sokszor nem is értenek egyet. Bár talán ezen most nincs idejük rágódni, hiszen éppen a mezőgazdasági szektor legnagyobb vállalategyesítésén dolgoznak a napi operatív feladatok mellett. Hogy mikor találkozik a termelő Bayer kukoricahibriddel, vagy meddig létezik még a Monsanto cégnév, arról Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.

A borsó-aknázólégy

2019. január 19. 05:38

Az inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.