Terményárak
Terményárak

A száraz időjárás veszélyezteti a növényeket

A száraz időjárás veszélyezteti a növényeket

Agrofórum Online

Pluszba fordultak a számok a terménypiacokon csütörtökön mind Amerikában, mind Európában. Chicagóban a búza 2,9 százalékkal, a kukorica 1,8 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal drágult. A repce 1,2 százalékos értékcsökkenése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói búzakereskedelemben erősödött a kurzus csütörtökön, amit a dollár gyengülése és a folyamatos bizonytalanság támogat, mivel Ukrajna gabonaexportját a Fekete-tengeren próbálja átszállítani. A kukorica és a szójabab ára is megszilárdult, mivel az Egyesült Államok középnyugati részén a forró, száraz időjárás fenyegeti a nemrégiben elvetett növényeket.

Az Egyesült Államok középnyugati részének nagy részén az intenzív hőség megterhelheti a még le nem aratott őszi vetésű búzatermést, míg a hosszan tartó szárazság és a rekordhőmérséklet fenyegeti a kukoricát és a szójababot a nyár későbbi fejlődési szakaszai előtt. „Ebben a pillanatban a magas hőmérséklet nem igazán károsítja a termést” – mondta Chuck Shelby, a Risk Management Commodities elnöke. „Ahogy belépünk abba a júliusi időablakba, amely már kritikusnak számít több kérdés merül fel. A hőség és a szárazság valószínűleg hatással lesz a hozamra.”

Az ukrán export továbbra is bizonytalan, igaz Oroszország „biztonságos átjárást” kínált a fekete-tengeri kikötőkből érkező gabonaszállítmányokhoz, de Ukrajna vonakodik a tengeri aknák eltávolításától, ami az orosz támadások elleni védelemnek tekinthető.

Az amerikai dollárindex zuhanása, miután a Federal Reserve megemelte a kamatot, támogatja a búzát, mivel az alacsonyabb dollár globálisan versenyképesebbé teszi az Egyesült Államok exportját. „Nagy a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy Ukrajna ki tudja-e szállítani gabonáját a fekete-tengeri kikötőkből. Közben leesett a dollár árfolyama is” – mondta Terry Reilly, a Futures International vezető mezőgazdasági határidős elemzője. Ez sokat segít a piacnak szerinte.

A szójabab árnövekedése korlátozott volt, mivel Indonézia továbbra is több exportot tesz lehetővé az év eleji korlátozás után.

Európában a malmi búza 397,75 euróba, a kukorica 339,5 euróba, a repce 757,75 euróba, a takarmánybúza pedig 299 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nagyot ugrott a búza ára Európában

2024. július 5. 07:10

Párizsban a malmi búza értéke 2,25 euróval a tonnánkénti 225,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Tovább csökken a búza ára a terménypiacokon

2024. július 4. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce értéke növekedett.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Drágult a búza az orosz időjárási problémák miatt

2024. július 2. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Csendes oldalazás – változatlan szinteken a jegyzések

2019. november 17. 12:25

A kukorica piacán még mindig fontos a betakarítás előrehaladásának alakulása. Az utóbbi napokban az USA-ban a hirtelen nagy hideg, Európában a csapadékos idő hátráltatta a betakarítást.

Vérengzéssel zárult a hét a gabonapiacokon

2020. augusztus 9. 11:03

Párizsban is mindegyik fontosabb agrártermék ára csökkent a hét utolsó napján. A malmai búza kurzusa 1,25 euróval ment lejjebb és 178 euró/tonnás szinten ment hétvégi pihenőre.

Mínuszok hete az agrárpiacokon

2020. június 14. 10:47

A párizsi árutőzsdén a mínuszok domináltak az elmúlt héten. A repce ára emelkedett, ám a malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica kurzusa csökkent.

Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

2022. május 30. 13:39

Az UPL egyértelműen a ragasztásos technológia mellett teszi le a voksát, különösen olyan piaci körülmények között, ahol minden megmentett mag bevételnövekedést eredményez.