Gyümölcs

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

Agrofórum Online

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről. Egy alma, vagy például egy kiwi látványra vonzónak tűnhet, de sokszor egy falat után csalódottan tesszük félre a ,,tízórait”.

A gyümölcstermesztők természetesen nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fogyasztói követelményeknek. Az ágazatot e tekintetben megsegítendő, a Wageningen Egyetem most egy olyan új készülékkel állt elő, amely lehetővé teszi a termés roncsolásmentes vizsgálatát, amely segítségével következtetéseket lehet levonni a gyümölcs cukortartalmával, minőségével kapcsolatban.

Az elmúlt években az Egyetem kutatói az Agro Food Robotics program keretein belül kialakítottak egy úgynevezett ,,mindent az egyben” spektrális rendszert, amely közeli infravörös fénytartomány, valamint egy külön erre a célra fejlesztett szoftveres háttér segítségével képes végrehajtani a közvetlen gyümölcsvizsgálatot. Használat tekintetében a műszer kifejezetten egyszerű: az infravörös fény alá egy adag gyümölcsöt helyezünk, majd a kamera segítségével mérhető a gyümölcs által visszavert fény mennyisége. A szoftver ,,lefordítja” a reflektanciaadatokat, amelyek alapján kiszámítható a termés cukor- és víztartalma.

Eddig hogyan vizsgáltunk?

Egészen eddig a gyümölcsök cukortartalmát refraktométeres vizsgálatokkal határozták meg. Az innovációnak köszönhetően azonban nincs szükség az előbb említett vizsgálat alapjául szolgáló gyümölcspépre, vagy -lére. Ezzel egy idő- és anyagtakarékos megoldást kínálnak a szektor számára. A készülék további előnye, hogy egyszerre egy egész tétel gyümölcs is bevizsgálható. A termelők, és a megrendelők is előnyben részesítik az olyan homogén árut, amelyben minden gyümölcs egyforma érettségi fokkal, cukortartalommal, és egyéb fizikai paraméterekkel rendelkezik.

Hogy áll a fejlesztés?

A készülék olyannyira felhasználóbarát, hogy az ellátási láncban bárki képes kezelni. A műszernek egy kisebb változata is rendelkezésre áll, amellyel még a fán lévő termés összetétele is elemezhető.

Az eszközfejlesztést idén fejezték be, ám a mesterséges intelligencia alapú háttér finomhangolása még folyamatban van. Ennek az az oka, hogy a különböző gyümölcsök fizikai tulajdonságai, cukortartalma között jelentős különbségek állnak fenn, így minden egyes növényfajra különálló modellt szükséges fejleszteni. A vizsgálat más területekre is kiterjeszthető: felmerült például egyes növényi szaporítóanyagok víztartalmának meghatározása is, hiszen az sokat elárul a minőségről.

Az eszköz piaci bevezetését megelőző folyamatok jelenleg folyamatban vannak, és várhatóan már a jövő februári Fruit Logistican is találkozhatunk vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minden fagykárra van „orvosság”?

2025. április 1. 08:10

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb tavaszi fagyok kihívás elé állítják a hazai gyümölcstermesztőket, de vannak védekezési lehetőségek.

Fatörzsmeszelés: hatásos, vagy csak egy régi hóbort?

2025. március 26. 08:10

A hirtelen felmelegedő és lehűlő léghőmérséklet jelentősen befolyásolta a rügypattanást és a kártevők aktivitását is.

Jó tanácsok a tavaszi metszéshez + videó

2025. március 18. 17:10

A felmelegedéssel elindultak a kerti munkálatok és természetesen a metszés is. Talán olvasóink, nézőink zöme már túl van a műveleten. Mi azért még adunk néhány jó tanácsot.

Fügefa szaporítása házilag: hogyan érdemes csinálni?

2025. február 23. 08:10

Egy kis türelemmel és gondoskodással saját fügefa nőhet a kertünkben, amely éveken át finom gyümölcsökkel lát el minket.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

A jelentős vámcsökkentésből profitálnak a farmerek

2020. január 3. 04:37

Az ausztrál kereskedelmi minisztérium sajtóközleményt adott ki, melyben arra hívja fel a farmerek és exportőrök figyelmét, hogy számos exportpiacon jelentősen csökkentek a vámok január 1-től.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.