Agrárgazdaság

Csökkent a mezőgazdaság hozzáadott értéke

Agrofórum Online

2021-ben a hazai GDP 7,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,6, az ipar 1,9, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. Ugyanakkor a mezőgazdaság 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP volumennövekedését, miután hozzáadott értéke 3,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az előzetes adatok szerint hazánkban a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 3,9 százalékkal részesedett 2021-ben – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2021 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített. Az Európai Unióban ez az érték Romániában, Lettországban, Görögországban és Bulgáriában volt nagyobb a magyarországinál. A legnagyobb gazdasági teljesítménnyel rendelkező országok közül Franciaországban az arány nem érte el a 2, Németországban az 1 százalékot.

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki. A kibocsátás árindexe 17 százalékkal magasabb, volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb, értéke ezáltal 15 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. Az árindex emelkedését elsősorban a növénytermesztési termékek árszínvonalának jelentős növekedése okozta.

A folyó termelőfelhasználás volumene nem változott, árindexe jelentősen nőtt. A bruttó hozzáadott érték volumene 5,3 százalékkal csökkent.

A növénytermesztési ágazat legtöbb termékcsoportjának termelése a szélsőséges időjárás és a betakarított szántóföldi terület zsugorodása miatt csökkent, kivéve a búzát, az árpát, a napraforgót, az almát és a körtét. A legfontosabb gabonanövényeink közül a búza termesztése 4,1 százalékkal bővült, a kukoricáé 25 százalékkal visszaesett.

Az élő állat és az állati termék teljes termelési volumene az állategészségügyi vészhelyzetek – pl. afrikai sertéspestis, madárinfluenza – előfordulása ellenére nőtt.

A mezőgazdasági kibocsátás volumenváltozásához való hozzájárulásban a gabonafélék egyenlege -3,1 százalékpont, az ipari növények és a kertészeti termékeké 0,4-0,4 százalékpont, míg a gyümölcsféléké 0,6 százalékpont, az állatoké pedig 1,1 százalékpont.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Sosem lesz biztonságos a mezőgazdaság?

2019. február 19. 06:55

A fluktuáció a mezőgazdaságban igen magas, gondoljunk csak az idénymunkákra, ahol akár hetente is változhat a munkavállalói állomány összetétele. A munkahelyeken megjelenő újabb és újabb munkavállalók komoly nehézséget okoznak a megfelelő és biztonságos munkahelyi körülmények kialakításában.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.