Agrárközélet

Közelebb hozzák a látogatókhoz a halászat ősi mesterségét 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Sajtóközlemény

A Mezőgazdasági Múzeum új állandó kiállítása bemutatja azt a honfoglalástól a napjainkig tartó folyamatot, mely a Kárpát-medence halban gazdag vizeiben játszódott le. A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzuk közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz.

A kiállítás kibontja és részletesebben bemutatja az egyes történelmi korokra jellemző halászati és halgazdálkodási viszonyokat, folyamatokat. Eredeti tárgyak, makettek segítségével eleveníti fel és mutatja be a halászati módszereket. A látogató rácsodálkozhat arra, hogy a halászat és eszközei a történelem során szinte alig változtak.

A honfoglalás idejében bárki halászhatott a Kárpát-medence vizeiben. Az államalapítás után a halászati jogot a király adományozhatta. A török hódoltság alatt a vízkarbantartási és árvízvédelmi munkálatok elmaradtak, és az addig kezelt vizek feliszaposodtak. A nagy kiterjedésű lápos, mocsaras területeken a környezethez alkalmazkodva egy sajátos, életforma, a pákászat alakult ki. A 14. században az azonos szakmájú mesterek érdekvédelmi társulásokat, céheket hoztak létre. A Kárpát-medence óriási halbősége a halkereskedelem fellendülését eredményezte. A 18-19. században az egész Kárpát-medencére kiterjedő folyamszabályozás, láp- és mocsárlecsapolás megoldotta a szárazföldi és vízi közlekedést, kielégítette a földéhséget.

Mindezek következtében a természeti egyensúly felbomlott. A halas vizek területe drasztikusan csökkent, minősége romlott, sodrása erősödött. Jelentősebb lett a vízszint ingadozása, és gyakorlatilag megszűnt a halak ívóhelye. Csökkent a nádasok területe, a vízi madarak és a vizes élőhelyeken táplálkozó állatok állománya is.

Mindezek a változások a halászat, mint ősi mesterség eltűnéséhez, a szakma teljes átalakulásához vezettek. A természetkárosítás veszélyeire Herman Ottó hívta fel a figyelmet, szinte az utolsó pillanatban. Az 1870-es években hosszú, kitartó munkával összegyűjtötte a Kárpát-medencében még élő halászoktól generációs tapasztalataikat, szerszámaikat, halászati módjaikat és ezeket a Millenniumi Kiállítás Halászati Pavilonjában mutatták be. Hermann Ottó gyűjtéséből ma is őriz tárgyakat a múzeum.

További komoly változást okozott a városiasodás, ami miatt a hazai halfogyasztás az 1960-as évekre kritikusan lecsökkent. Napjainkban a magyar lakosság halfogyasztása elsősorban húsvéti és karácsonyi ünnepkörhöz köthető. S bár az utóbbi időszakban növekszik, európai összevetésben továbbra is alacsony.

A kiállítás eredeti tárgyakkal mutatja be az egyes halfogási módokat és sajátos eszközöket. A halászszerszámok készítése a hal életmódjának és vízi környezetének ismeretében fejlődött. Ezeket maga a halász készítette, és ezek generációkon át öröklődtek. Az ipari termelés rányomta bélyegét a halászatra is. Eszközeinek javítását továbbra is a hagyományos módszerekkel végezték és végzik ma is.

A kiállítás szeptember 16-tól várja a látogatókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Horgászok figyelem! Ma van az utolsó nap!

2019. február 28. 09:06

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok figyelmét, hogy február 28. a fogási naplók leadási határideje. Fontos dátum március 1. napja is, hiszen a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett másik négy halfaj tilalmi ideje is megkezdődik. Péntektől nem fogható a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér.

Lezárult a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző projekt

2023. július 30. 14:40

Míg korábban alig került hal a magyarok tányérjára, a hét éves ciklus végén csaknem húsz százalékkal többet fogyasztanak belőle.

Probléma a tengereken – lélegeztetőgépen a halászati ágazat?

2018. február 16. 11:59

A tengeri halászat mértéke a 20. század második felében rohamosan nőtt, ami ahhoz vezetett, hogy mára erős túlhalászás alakult ki a legtöbb halászati térségben.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

2020. június 11. 08:54

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.