Növényvédelem

A klímaváltozás nyertesei lehetnek a mikotoxinok

WESSLING Hungary Kft.

A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények (különösen a kukorica) mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata – hangsúlyozta Vadasi Tamás, a nemrég a világszinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. szakértője.

Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel.

Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni” – mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nemcsak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.

Amint arról egy hazai kutatás kapcsán már korábban beszámoltak, a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.

„Megnyugtató megoldást jelenthet a laboratóriumunk által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait vagyunk képesek detektálni, és amely vizsgálatot az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron tudunk kínálni partnereinknek, mintha külön-külön kérné az egyes mikotoxinok mérését” – mondta el Vadasi Tamás.

A laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.

Az Eurofins – WESSLING Hungary Kft.  szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – termelőknek és vásárlóknak egyaránt:

  • A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására;
  • A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők;
  • A legtöbb ismert mikotoxint – az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett – a fuzáriumok termelik;
  • A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása;
  • A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére;
  • A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik;
  • Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!

Forrás:

https://laboratorium.hu/mikotoxinok-a-klimavaltozas-nyertesei.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

2024. november 19. 16:10

Pontosabban: a tasakospatkányok a felszínre hozták a mikorrhiza gombákat, amelyek pedig a növények fejlődését gyorsították fel.

Átverés: nem mérgeznek a növényvédő szerek évi 385 millió embert

2024. november 18. 08:10

Egy tanulmányról, amely hivatkozási alap lett az egész világon, kiderült, hogy hamis állításokat fogalmaz meg a növényvédő szerekről.

Ezért érdemes kombinálni a biológiai és a hagyományos növényvédő szereket

2024. október 22. 18:10

Sok biológiai készítmény olyan folyamatokat támogat, amelyeket a növények természetes módon végeznek. Segíthetnek a teljesítmény fokozásában, az abiotikus stresszel, például a kedvezőtlen időjárással szembeni ellenállóképesség kialakításában.

Fokozódik a lisztharmat-rezisztencia a szőlőben

2024. október 16. 12:10

A szőlőben jelentkező lisztharmat rezisztenciája is egyre nagyobb gondot fog okozni a jövőben.

Csúnya lejtőn a gabonapiac

2020. január 17. 08:33

Az árakra a Kína és az Egyesült Államok közötti megállapodás konkrétumainak hiánya mellett a dél-amerikai időjárási hírek is nyomást gyakoroltak.

A kukoricánál termékenyülési problémákat okozhat a légköri aszály – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 23. 16:10

A kukorica fejlődése a tartós kánikulai napok miatt leállt, az alsó levélemeletek felszáradása még a jobb vízellátottságú térségekben is elkezdődött.

Hozza ki a maximumot a kukoricából! – Tudományos kutatás során vizsgázott jelesre a magyar technológia Látóképen

2020. május 13. 13:53

Megéri időt és pénzt fordítani a kukorica lombtrágyás kezelésére? Egy 2019-ben, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén végzett kísérlet számai egyértelmű választ adnak a kérdésre.

Brutálisan omlott össze a kukorica ára 2023-ban

2024. január 8. 07:10

A kukorica 30 százalékos veszteséggel fejezte be a 2023-as esztendőt, ami egy évtizede a legnagyobb árzuhanás.