Növényvédelem

A klímaváltozás nyertesei lehetnek a mikotoxinok

WESSLING Hungary Kft.

A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények (különösen a kukorica) mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata – hangsúlyozta Vadasi Tamás, a nemrég a világszinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. szakértője.

Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel.

Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni” – mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nemcsak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.

Amint arról egy hazai kutatás kapcsán már korábban beszámoltak, a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.

„Megnyugtató megoldást jelenthet a laboratóriumunk által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait vagyunk képesek detektálni, és amely vizsgálatot az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron tudunk kínálni partnereinknek, mintha külön-külön kérné az egyes mikotoxinok mérését” – mondta el Vadasi Tamás.

A laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.

Az Eurofins – WESSLING Hungary Kft.  szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – termelőknek és vásárlóknak egyaránt:

  • A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására;
  • A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők;
  • A legtöbb ismert mikotoxint – az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett – a fuzáriumok termelik;
  • A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása;
  • A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére;
  • A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik;
  • Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!

Forrás:

https://laboratorium.hu/mikotoxinok-a-klimavaltozas-nyertesei.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Szakmázzunk a BAYER-rel! - Aspect T: új megoldás a BAYER-től a kukorica gyomnövényei ellen

2020. február 20. 13:37

A kukorica gyomirtásban a tökéletességre kell törekedni, fontos, hogy ne hagyjunk túlélő egyedeket, mert rezisztenciát hordozhatnak.

Érdemes kukorica helyett napraforgót vetni?

2023. november 7. 15:40

A jobb szárazságtűrése és a magasabb felvásárlási ára miatt sokak számára vonzó lehet kukorica helyett napraforgót vetni, ám ennek a kultúrának is bőven akadnak megfontolandó nehézségei.

Mélypontokról fordultak vissza az árak

2024. március 8. 14:40

Optimista hangulatban telt a kereskedés csütörtökön a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab 1,6 százalékkal, a repce pedig 1,7 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Kukorica: három éve nem volt ilyen olcsó

2024. február 8. 12:40

Főleg mínuszokat hozott a szerdai terménypiaci kereskedés, egyedül az amerikai búza ára emelkedett a főbb kurzusok közül. Chicagóban a búza 1,1 százalékkal került többe, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab szintén 0,7 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.