Agrárgazdaság

Több mint kétmillió tonna a román napraforgó-termés

Agrofórum Online

Románia több mint 2 millió tonna napraforgómagot aratott le idén – jelentette ki Petre Daea mezőgazdasági miniszter, ez a mennyiség az elhúzódó aszály miatt kevesebb, mint 2021-ben.

A magas hőmérséklet és az elhúzódó aszály az egész Európai Unióban érintette a növényeket, különösen a kukoricát és a napraforgómagot. Romániában az előzetes minisztériumi adatok a nagyjából 7 millió hektárnyi gabona- és olajosmag-növényből 954 123 hektáron károsodott a termés. Az ország idén 9 millió tonna búzát aratott le.

„Kemény munkával sikerült 9 millió tonna búzát és több mint 2 millió tonna napraforgómagot betakarítani a földekből, biztosítva ezzel Románia fogyasztási igényeit és többletet az export számára”

– mondta Daea a gazdáknak egy bukaresti vásáron.

Hozzátette, a betakarítás 98%-ban fejeződött be. A romániai Országos Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint az ország 2,8 millió tonna napraforgómagot aratott le 2022-ben – számolt be a Reuters. Románia az Európai Unió legnagyobb gabonaeladói közé tartozott, és aktív Közel-Kelet exportőr, Egyiptom a fő vásárlója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

35 százalékkal kisebb a paradicsom vetésterülete

2018. május 3. 10:50

A gabonafélék vetési állapota országosan, egyelőre15 százalékos készültséget mutat.

Nyári betegségek a napraforgóban

2022. augusztus 8. 08:03

A napraforgóról nem véletlenül tartják a burgonyával (és talán még az árpával együtt), hogy a „legbetegebb” szántóföldi kultúrák közé tartozik.

Nagy szükség lenne a csapadékra!

2020. április 24. 09:32

A tavaszi szántóföldi munkáknak kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal. Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapot jelentősen hátráltatja.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.