Életmód, gasztronómia

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

Agrofórum Online

Egyre nagyobb divatja lett a kézzel készült ajándékoknak, méghozzá főleg a hasznosaknak. Így sok lelkes kézműveskedő áll neki házi bonbonokat gyártani, szappant alkotni, kekszeket és csemegéket készíteni, hogy aztán ehető ajándékokat vagy hasznos dolgokat tudjon adni szeretteinek. A kert ebben nagy segítség lehet!

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk. Ugyanígy itt az ideje az olajos magvak megtörésének is, hogy aztán mézben úszkálhassanak egy befőttesüvegben.

Milyen olajos magvaink lehetnek ilyenkor a kertből?

A szorgos kertészek az év során rengeteg kincset szedhettek a kertben: ha jól gazdálkodtunk, akkor idén még diónk is lett. Ha vannak színesbelű diófajtáink, akkor vegyesen jól fognak mutatni üvegbe téve.

Ha nem akarjuk az összeset díszes üvegezéssel továbbajándékozni, akkor megtörve le is fagyaszthatjuk, mert így tovább megtartja frissességét a dióbél, és nem kell tartsunk a kártevőktől sem.

A mogyorót is megtörhetjük most már, hiszen itt az ideje ennek a folyamatnak is.

Készítsünk házi müzliket!

Olajos magokból és zabpehelyből, mézzel keverve nagyszerű házi müzliszeleteket lehet készíteni. Ha szépre sikerül a kivitelezés, akkor masnival átkötve, sütőpapírba téve akár még ajándéknak is jó.

Házilag is készíthetünk müzlit

A müzlibe tehetünk aszalt gyümölcsöket is például, amitől még izgalmasabb ízeket alkotunk. Ráadásul, ha beleforgatjuk olvasztott csokoládéba a müzliszeletet, akkor még szuperebb és különlegesebb lesz.

Fűszerolajak a kerti zöldfűszerekből

A minőségi olajokhoz egy díszes olajosüvegbe tehetünk frissen szedett zöldfűszereket, rozmaringágakkal, zsályalevelekkel, de ha nem fagyott el még a veteményesben, akkor zellert és tárkonyt is szedhetünk hozzá. Ha friss leveleket használunk az olajokhoz, akkor azzal kalkuláljunk viszont, hogy rövid a szavatossági ideje az alkotásnak, mert még hűtőben is hamar bezavarosodhat az olaj. A szárított fűszerekkel ugyan lassabban kerülnek elő az ízek és aromák, de stabilabban tudunk dolgozni vele és tovább tartós marad a kreáció.

Fűszerecetek a kertből

Ha karakteres fűszerecetet szeretnénk készíteni, akkor használjuk 10%-os ecetet. Ha viszont lágyabb ízekre vágyunk, akkor a biológiai erjesztésű almaecetek, balzsamecetek, gyümölcsecetek lesznek a jó választások a friss kerti zöldfűszerekhez. Tehetünk bele zsályától a bazsalikomon át akár dióbelet, fokhagymát, törtborsot is, csak a képzelet szab határt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

A Bunge növeli az olajos magvak dominanciáját a portfóliójában

2023. június 18. 07:36

A Viterra Bunge által tervezett felvásárlása a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját még dominánsabbá tenné, és nagyobb szerepet biztosítana a bővülő megújuló dízeliparban a cégnek.

Kisebb profitra számít idén a Bunge

2020. május 7. 04:36

Az étkezési olajok, a cukor és a bioenergia területén is meredek csökkenésre számít a vállalat azt követően, hogy az etanol ára drámaian esett a piacon.

A téli madáretetés aranyszabályai

2019. január 15. 08:37

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

Olajos magvak piaca: kihívások és lehetőségek a repce, napraforgó és szója termesztésében

2025. február 11. 16:10

A KITE Podcast szakértői kiemelték, hogy a biodízelipar továbbra is meghatározó szerepet játszik a piac alakulásában.