Életmód, gasztronómia

Most már jó a naspolya! – Lekvárnak ez a legjobb recept!

Agrofórum Online

A naspolya megosztó gyümölcs: van, aki szereti és van, aki semmi pénzért nem enné meg. Most is szedhető a kertben, mert a fagyokkal csak még puhább lesz. Lekvárnak meg kifejezetten ízletes!

Egyidőben a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár. Őshazája a naspolyának a Kaszpi-tenger vidéke, főleg a tengerparti részek. Törökországban, Örményországban és Irán területén tömegesen előforduló gyümölcstermő növény. Európába csak a rómaiak közvetítésével került. Hamar meghonosodott, és egyre népszerűbb lett hazánkban is.

A naspolya éretten finom. De mikortól romlott?

A naspolyát sokan azért nem szeretik, mert éretten igen furcsa állagú és nagyon hasonlít a romlott gyümölcsre. Amíg nem alkoholos szagú, addig még az érett meghatározás igaz rá, míg ha alkoholos szaga lesz, akkor már a romlott (beerjedt) kategória az érvényes.

Ugyanígy a lekvár állagúan puha, még ehető naspolya, nem lehet penészes vagy büdös. Az érett naspolyának kellemes az illata, kissé fűszeres.

A naspolyát étrendi hatása miatt is kedvelik

A naspolya bővelkedik ásványi anyagokban, mint a réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium, de vitaminokban is gazdag: B1- és C-vitamintartalma a legmagasabb. Az A-vitamin előanyaga, a karotin is megtalálható benne.

A naspolya étrendi hatása igen kedvező! (fotó: Pixabay)

Magas pektintartalma miatt érdemes lekvárt főzni belőle, de maga a pektin segíti a vastagbél baktériumos emésztését, és székrekedés ellen is hatásosnak bizonyul.

A naspolyáról azt is tartják a népgyógyászatban, hogy erősíti a csontokat, segíti a természetes védekezőrendszerünket a magas antioxidánstartalmának köszönhetően. Ráadásul sok leírásban megtalálható, hogy magjából készült teája vesekőképződés ellen is ajánlott. Természetesen nem csodaszer, de rengeteg értékes tápanyagának köszönhetően fontos része lehet táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban.

Lekvárkészítés naspolyából

Héját és magvait szitán nyomkodjuk át, így kapunk egy finom pépet. Ebből főzzünk lekvárt, akár cukor hozzáadása nélkül!

Ha átpasszíroztuk a naspolyákat, akkor kb. 15 perc alatt összefőzhetjük. Cukorból, ha tennénk hozzá, akkor 2-3 kg gyümölcshöz tegyünk maximum 40 dkg cukrot, így is édes lesz lekvárnak.

Főzzük lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrű lekvárrá és töltsük üvegekbe, majd dunsztoljuk! 24 órás száraz dunszt elég lesz ahhoz, hogy kész legyen a lekvárunk és a kamrapolcra tehessük az üvegeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhettek a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk nektek egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

463 millió forintból épül hűtőház Nyírparasznyán

2019. március 23. 03:47

A település tulajdonában lévő területen felépítendő hűtőházban zöldségek és gyümölcsök kézi előkészítését és feldolgozását, gyorsfagyasztását, valamint hosszabb távú fagyasztva tárolását végzik majd el.

Milyen kihívásokkal néz szembe az almaágazat? Konferenciát szerveznek

2023. február 13. 13:36

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Drasztikusan zuhant az ukrán zöldség- és gyümölcsexport

2020. augusztus 16. 04:38

A COVID időszak alatt Ukrajna zöldség- és gyümölcskiviteléből származó bevétele 58,5 millió dollárra esett vissza.