27℃ 19℃
július 7. Apollónia, Vilibald, Bene
Szőlő-Bor

Kihirdették a Magyar Bor Nagydíj győzteseit

MTI

Fehér bor kategóriában a pannonhalmi Cseri Pincészet 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje, a vörös borok közül pedig a villányi Günzer Tamás Pincészet 2019-es GT 50 Cuvée-je nyerték el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2022-es Magyar Bor Nagydíjat.

A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat – közölte a szakmai szervezet az MTI-vel.

Mint felidézték, az MBK tagjai az általuk az elmúlt évben kóstolt borokból állították össze a legjobbaknak ítélt fehér és vörös borok Super 12 listáit, majd a tizenkettes listákra felkerültek közül egy vakkóstolón kiválasztottak egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2022 nyerteseiként.

A verseny történetében első alkalommal kerül a díj Pannonhalmára, ugyanakkor Villány már a negyedik elismerést gyűjti be, sőt Günzer Tamás az első bortermelő a díj történetében, aki duplázni tudott és tavalyi sikere után idén is ő adja a nagydíjas magyar vörösbort.

A 2022-es Super 12 listákon ezúttal összesen 10 magyar borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Szekszárd (4-4), majd Villány, Eger és Pécs (3-3). A borok között 15 a fajtabor és 9 a házasítás.

A Magyar Borszakírók Köre tavaly elhunyt alapító ügyvivő elnöke, Kosárka József tiszteletére egy különdíjat alapított, amelyet ezentúl minden évben az a pincészet nyerhet el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson, azaz a legszélesebb borválasztékot képviseli a kiemelkedő magyar borok versenyében.

A Magyar Borszakírók Köre Dr. Kosárka József Emlékdíjának 2022. évi nyertese az egri Thummerer Pincészet, amely korábban egy alkalommal volt nagydíjas, háromszor került be a Super 12-be és idén öt különböző borát is jelölték a tagok.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2023 tavaszán kerül sor a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szervezésében Pécsett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

A franciák elvből nem isznak amerikai bort

2018. december 2. 06:49

Az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Othello, Noah: továbbra se készülhessen bor ezekből a szőlőkből!

2019. január 29. 09:43

Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból.

A monori bor is uniós oltalmat kapott

2018. február 19. 13:30

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.