Állattenyésztés

Mangalica: a genetika, tartástechnológia és takarmányozás diadala

Agrofórum Online

Az Agrárminisztérium (AM), az AgrármarketingCentrum (AMC), valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete közös erőfeszítéseket tesz a hazai sertés- és mangalicahús fogyasztásának ösztönzésére.

Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az átlagos magyar sertéshús-fogyasztás 30 kg/fő éves mennyiségre tehető, amely az utóbbi években emelkedett erre a szintre. Ugyan a húsféle egyelőre második helyen áll a baromfihús után, a fogyasztási tendencia biztató.

A pandémia időszaka rávilágított arra, hogy mennyire fontos az elégséges mennyiségű és minőségű élelmiszer. Ugyan a COVID lecsengése után várva várt gazdasági egyensúlyt megingatta a háború kitörése, és a történelmi aszály sem kímélte az ágazat alapját képező kukoricatermesztést, a szegmens árai szerencsére viszzataláltak a helyükre. A magyar fogyasztók bizalma a sertéshús-fogyasztás iránt töretlen: ennek nagy jelentősége van a termelési és forgalmazási szint fenntartásában. Ezt a lendületet hivatott támogatni a tárca is, nemcsak az ágazati szereplők támogatásával, hanem az AMC megvalósításában éves szintű sertéságazati marketingkampányok folytatásával.

Tarpataki Tamás kiemelte, hogy a sertéságazat szereplői többek között a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program, a Vidékfejlesztési program, az állatjóléti támogatások, az állatbetegségek elleni védekezés és a tenyésztésszervezési támogatások útján juthattak többletforrásokhoz, a gazdaságélénkítő kormányzati intézkedések mellett.

Tóth Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy a mangalicatenyésztők immár negyedik éve dolgoznak több vírus szorításában. 2018-ban az ASP magyar vaddisznókban való megjelenése következtében elvesztették az ázsiai vevőket, de az egyesület a fajta megőrzéséért felelős állami szervekkel és az AMC-vel közösen új európai és belföldi piacokat épített ki.

Tóth Péter, Tarpataki Tamás, Giczi Gergely (Fotó: Fekete István)

Mint mondta, egy átlagos magyar polgár éves szinten néhány dkg mangalicahúst fogyaszt. Hazánkban jelenleg 10.000-es nagyságrendű tenyészkoca-állomány van, amely 7 és 10 ezer egyed között ingadozik. A magyar sertésállomány 2%-át stabilan a mangalicaállomány képezi, és bár ez csekély szám, azonban mint prémium, delikát jellegű élelmiszer jelentős mennyiségnek számít, mely forrását közel 200 hazai őstermelői gazdaság jelenti, ahol többnyire háztól történik a feldolgozás, értékesítés.

A mangalicahús-forgalom (exporttal együtt) éves szinten 12 milliárd forintot tesz ki (50% export, melynek nagy részét a spanyol sonkaexport jelenti). Becslések szerint 300 tonnát értékesítenek az Európai Unió többi országában. Spanyolországban 30 éve készül serrano típusú sonka mangalicából, mely a hazai prémium éttermi szektor számára is hatalmas potenciált rejt magában.

(Fotó: Fekete István)

Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese a mai mangalicahelyzetet egyfajta ,,sikersztoriként” fémjelezte: a hazai mangalicatenyésztés tükrözi azt a sikert, hogy 30 év alatt a mangalicatenyésztők milyen mennyiségi és minőségi szintet valósítottak meg az ágazat e területén.

A sertéshús fogyasztását ösztönző kampány keretein belül az AMC immár negyedik éve közvetít fontos üzenetet a fogyasztókhoz, mely főleg a mangalicahús kedvező élettani hatásaira fókuszál (B-vitamin, cink, magnézium, vas, kedvező zsírsav-, valamint koleszterin-összetétele páratlan tápanyagforrássá teszi). Giczi Gergely kiemelte továbbá, a sertéságazat nehéz helyzetét, hiszen az emberre veszélytelen afrikai sertéspestis (ASP) által okozott piaci átrendeződés a felvásárlási árakat sok esetben már az önköltségi ár alá csökkentette. A márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, lágy textúrával és zsírral jellemezhető, Omega-3 és 6 zsírsavakban, természetes antioxidánsokban gazdag mangalicahús tudatos vásárlását a húspultokban már zászló és kiírás is segíti, melyek a termék származási helyéről tájékoztatják a fogyasztókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Méhcsaládok téli felkészítése: így lesz sikeres a teleltetés

2025. szeptember 28. 14:10

Az őszi felkészítés döntő a méhcsaládok téli túlélésében – erős család, elegendő élelem és egészséges kaptár a siker kulcsa.

Régi-új takarmánynövény: miért hasznos a baltacim?

2025. szeptember 27. 16:10

A baltacim javítja a talaj termékenységét, gazdag takarmány az állatoknak, és természetes féreghajtó hatással is bír.

Tyúkketrec vagy téli ól? – Felkészülés a hideg hónapokra

2025. szeptember 22. 11:10

Egyszerű, olcsó ötletekkel a nyári ketrecből is télies ólat varázsolhatunk, hogy baromfi és nyúl biztonságban vészelje át a hideget.

Ez a szarvasmarha írja át a tejtermelés szabályait

2025. szeptember 2. 13:10

A Girolando a zebu és a holstein keresztezéséből született, mára Brazília és a trópusok tejtermelésének világrekorder fajtája.

Ha friss húsról van szó, akkor a vásárlók a SPAR-t részesítik előnyben

2020. december 19. 04:36

A SPAR Csoport áruházai lettek a kedvenc frisshús vásárlási helyszínek egy reprezentatív internetes kutatás szerint, amelyet a Scores Group végzett el a közelmúltban.

A nyereséges mangalicatenyésztés a cél

2018. november 14. 08:47

1991-ben Magyarországon kevesebb, mint 200 egyed maradt meg, de a sikeres fajtamentés révén mára a mangalicatenyésztés sikeres agrárgazdasági ágazat lett.

Magyar sertéshúsexportról tárgyalt a japán agrártárca képviselője Budapesten

2019. július 5. 17:33

Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem.

Épül az ország egyik legnagyobb sertéshizlaldája

2018. március 30. 08:01

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén, a 4 milliárd forintos beruházással.