8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Növénytermesztés

Baktériumok és a nitrogénhasznosulás

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

A magas műtrágyaárak és az ásványi nitrogén-műtrágyázás fokozódó korlátozásai mellett, a mezőgazdaságban egyre nő az érdeklődés a nitrogén, mint terméshozamot nagyban meghatározó tápanyag alternatív ellátási forrásai iránt.

Az egyre szigorodó európai szabályozások és a mezőgazdasági fejlesztő-gyártó vállalatok fenntarthatósági törekvései az innováció, a biológiai és azon termékek fejlesztésének fontosságát hangsúlyozzák, melyek hosszú távon segítik a magyar gazdaság fenntartható fejlődését is.  

Ugyan a Föld levegőjének 78,08 %-a nitrogén, ennek megkötését önállóan a növények nem képesek elvégezni. A növények tápanyagellátásának egyik lehetősége a levegőből történő nitrogénellátás technológiája nitrogénmegkötő baktériumok felhasználásával. Ehhez, mint a legtöbb növénytáplálási folyamathoz, szükséges a baktériumok, mikroorganizmusok jelenléte és együttműködése a növénnyel.

A természetben többféle baktérium létezik, amelyek segíthetnek megkötni a légköri nitrogént:

  • Szimbiotikus baktériumok (Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium, Frankia) – ezek a baktériumok a növényekben gümőket, csomókat alkotnak, amelyek lehetővé teszik a légköri nitrogén megkötését. Tevékenységük csak azokra a növényekre korlátozódik, amelyek ezt lehetővé teszik a hüvelyesekre.
  • Nem-szimbiotikus baktériumok (Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas vagy Azomonas) – ezek a baktériumok a talajban élve kötik meg a légköri nitrogént és a növény számára felvehető formává alakítják át anaerob körülmények között (oxigénhez való hozzáférés korlátozott).
  • Endofiták (Methylobacterium, Herbaspirillum, Gluconacetobacter) – ezek a baktériumok bejutva a növény belsejébe, a földfelszín feletti növényi részekben szabadon mozogva biztosítanak nitrogént a növények számára, függetlenül attól, hogy van-e felvehető nitrogén a talajban.

Methylobacterium symbioticum nitrogénmegkötő baktériumok a nyitott sztómán keresztül jutnak be, és telepednek meg a növényben, ahol a szaporodásuk a növény növekedésével párhuzamosan zajlik. Ezáltal eljutnak a fiatal, zöld növényi részekbe is, mely révén a baktérium kolonizálja a növény teljes föld feletti részeit. A légköri nitrogént a növény számára felvehető és hasznosítható formává alakítják át, amely közvetlenül beépül az aminosavakba, azaz a növény alapvető építőköveibe. A baktériumok szimbiózisban élnek a növényekkel. A növények növekedése során kibocsátott metanolt használják energiaforrásként a növekedésükhöz és fejlődésükhöz.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-gyártó vállalat 2030-as fenntarthatósági törekvéseinek megfelelően, nagy hangsúlyt fektet termékei környezetbarát megújítására. A cég továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment portfóliójának termékeit és az elmúlt évek során több, biológiai készítményeket gyártó vállalattal írt alá megállapodást. A vezető, biológiai készítményeket gyártó Symborggal aláírt egyezség részeként a Corteva számos európai ország piacára vezetheti be a BlueN® tápanyag hasznosulást optimalizáló terméket, mely természetes módon javítja a növények táplálását az optimális termés érdekében. A termék magyarországi engedélyezése folyamatban van.

A Corteva Agriscience innovatív, természetes eredetű biostimuláns terméke a BlueN® a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsbe tartozik, és segít a levegőből származó nitrogént hozzáférhetővé tenni a növény számára. Így alternatív, kiegészítő nitrogénforrást biztosítanak, valamint potenciálisan csökkentik a műtrágya használatából származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Corteva egyedülálló BlueN® biostimuláns terméke tavaly debütált Európa számos országában, ahol a gazdálkodók örömmel fogadták és elégedettek a termékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

YARA: a gazdák és a növények igényeit is ki tudjuk szolgálni

2023. február 24. 08:34

A Yara széles termékskálával és technológiai megoldással áll a gazdák rendelkezésére. A portfólióban megtalálja a számítását az is, aki költséghatékonyabb technológiát választ, az is, aki félintenzíven kíván termelni, és az is, aki nem mond le az intenzitásról.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: támadják a kukoricát a vetésfehérítő bogarak

2023. június 27. 09:16

A front az eső mellett viharos szelet, helyenként jégesőt hozott, így a még álló búzatáblák egy részét is ledöntötte.

Hogyan tápláljuk jól a napraforgónk

2023. március 8. 06:34

A növény szája a gyökere, míg az étrendje a talajban található.

Kukorica, ami még készleten van

2023. február 23. 11:32

A 2022-es viszontagságos év után sokan még nem tudták véglegesíteni a tavaszi vetésszerkezet összetételét.