Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Március

Agrofórum Online

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Minden hónapnak vannak szezonális termékei, köztük talán a legfontosabbak a zöldségek és a gyümölcsök. Ha figyelünk arra, hogy idényszerű élelmiszereket fogyasszunk, akkor nemcsak a hazai növénytermesztést támogatjuk, hanem éves szinten jelentősen csökkenthetjük a kiadásunkat, hiszen az éppen szezonális gyümölcsök és zöldségek alacsonyabb áron kaphatók, mint az év többi szakában.

Ahogy ígértem, minden hónapban megismerkedünk az idényszerű (szezonális), tehát a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt, vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listájával. Ezen kívül legalább két, különlegesebb zöldséggel vagy gyümölccsel is megismerkedünk, amelyek kevesebbet fordulnak meg a konyhánkban, de érdemes beiktatni az étrendünkbe. Márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel tegyünk egy rövid kört.

Íme a márciusi választék

A tavasz első hónapjában jöhetnek többek között a szezonális hagymafélék (a póréhagymától az újhagymán át a vöröshagymáig), a salátafélék (cikória-, madár-, jégsaláta, rukkola), a gyökérzöldségek (petrezselyem, zeller, sárgarépa), a rebarbara, a kígyóuborka és így tovább.

A gyümölcsök közül az eltárolt alma és a körte mindig jó választás márciusban, illetve az importált (vagyis más országokból behozott) gyümölcsök, amelyek az azokat termesztő országokban éppen szezonálisak (pl. banán, citrom, narancs, kivi, mangó).

Összességében ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk márciusban:

ZöldségekGyümölcsökImportból származó szezonális gyümölcsökEgyéb
Póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma, újhagyma, jégsaláta, cikóriasaláta, madársaláta, rukkola (borsmustár), bébi spenót, kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó, kínai kel, jégcsapretek, cékla, spárga, sárgarépa, petrezselyem, zeller, édesburgonya rebarbara, paradicsom*, kígyóuborka*  Alma, körteBanán, ananász citrom, narancs, mandarin, vérnarancs, grapefruit, kivi, mangó, pomeló  Csiperkegomba
*Üvegházi termesztésből származó

A Földközi-tenger térségében őshonos rukkola mindig biztosíthatja a “saláta kellene a vacsora vagy ebéd mellé” probléma megoldását. Ennek a növénynek az egyik idegen neve terjedt el nálunk (rukkola, vagy rukola, rukkoli), de ha borsmustárral találkoznánk a boltban vagy egy receptben, tudjuk, hogy az a rukkolát takarja.

A rukkola tökéletes saláta-alapanyag, és könnyen termeszthető a kertben is

A rukkola igénytelen növény, a kertünkben is bátran, sikerrel termeszhetjük. Leveleinek magas az ásványianyag- és rosttartalma, emellett kutatások igazolják vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató, valamint vértisztító hatását. A leveleket apróra aprítva használják fűszerként is, mivel a növénynek jellegzetes borsos-mustáros íze van.

Sajnos a rukkolával ellentétben a spárga termesztése nagyon sok türelmet és kitartást igényel, ugyanis nem könnyű megtermelni. Viszont a kitartást hosszú időre koronázhatja siker: egy tő ugyanis akár húsz évig is élhet! Európában és Ázsiában is őshonos növény, tele vitaminokkal (A, B1, B2, C, E) és folsavval. Vesekő-eltávolító és vízhajtó hatása évszázadok óta ismert. Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatók, amelyek színe alapján megkülönböztetünk halványító (más néven fehér), lila és zöld spárgát.

A spárgának zsenge hajtását fogyasztjuk, ami vitaminokban és folsavban gazdag

Magvetés helyett érdemes gyöktörzsről nevelni, bakhátas műveléssel. Kedveli a teljes napfényt, az egyenletes vízellátást, a termékeny, jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajt és a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Betegségei és kártevői közül a rozsdagomba, a spárgabogár és a poloskafélék a legfontosabbak.

Ebben a hónapban választottam egy importból származó gyümölcstermő növényt is, az egyik személyes kedvencemet: a kivit. A kivi (eredeti nevén “kínai egres”) Földünk szubtrópusi területein termesztett, fagytűrő növény, ezért hazánkban is sikerrel kísérletezhetünk vele a kertben. Dél-Kína nemzeti gyümölcse ez a kívülről barna színű, szőrözött felszínű, belül zöld húsú, fekete magvú termés, amely vitaminokban (A, E, K), káliumban és folsavban is gazdag.

A kivi sokrétűen felhasználható, támrendszerrel termeszthető gyümölcs

Ha a kertünkben szeretnénk kivit termeszteni, érdemes 1 porzós és 2 termő növényt vásárolni. Az öntermékeny (vagyis nincs szükség másik növény beporzására) fajták terméshozása elég bizonytalan, ezért ajánlják, hogy külön vásároljunk porzós és termő növényeket. A konténeres kivi márciustól novemberig ültethető, egymástól két méteres távolságban. Támrendszert igényel, ezen kívül csak a kora tavaszi metszéssel és az őszi szürettel kell terveznünk.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

2024. október 27. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Pak choi: így termesztjük a kiskertben

2023. április 26. 05:36

A pak choi ránézésre kicsit hasonlít a mángoldra, de furcsa formájú salátának vagy káposztának is lehet nézni, ha valaki nem látott még hozzá hasonlót.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.