32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Zöldség-Gyümölcs

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

ÖMKi – Sajtóközlemény

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

A biodiverzitás megőrzésének fontosságáról egyre gyakrabban hallunk, de azt talán kevesen tudják, hogy mi magunk is sokat tehetünk közvetlen környezetünk biológiai változatosságának megóvásáért és fenntartásáért. Még akkor is, ha csak egy kiskertben, vagy akár a teraszunkon kertészkedünk. A háztáji művelés során ugyanis rajtunk múlik, mennyi teret adunk az élővilágnak: a beporzóknak, a talajéletnek, vagy éppen a termesztett növények sokszínűségének. Az agrár-sokszínűséghez és a jeles naphoz kapcsolódva az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld napján hirdette meg, hogy immáron ötödik alkalommal, újra kaphatóak lesznek a különleges tájfajta paradicsompalánták.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének beszámolója alapján 200, az ipari élelmiszertermelésre használt növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A probléma ráadásul tovább súlyosbodik azáltal, hogy ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

A tájfajták, amelyek természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták, sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival szemben.  Ültetésük nemcsak a fenntartható mezőgazdasághoz járul hozzá, de segíti agrárörökségünk megőrzését is a kiskertekben. A tájfajta paradicsomok különleges zamata pedig új ízt hoz a mindennapi étkezésünkbe és a paradicsomos ételeket olyannyira kedvelő magyar gasztronómiába.

Nevelj te is tájfajtát!

Évről évre nagy sikert arat az ÖMKi tájfajta paradicsompalánta akciója, amely idén ismét egy országos üzletlánc együttműködésével valósul meg. A kutatóintézet több mint öt évig vizsgálta, hogy a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központban (közismert nevén a tápiószelei génbankban) fenntartott, mintegy 40 tájfajta paradicsomból melyek az ökológiai módszerekkel legjobban termeszthetők, legjobban alkalmazkodók, amelyek egyúttal visszahozzák a változatosságot táplálkozásunkba és kertjeinkbe. 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében indították el a tájfajta paradicsomok népszerűsítését, ami két évre rá, már országos akcióvá nőtte ki magát. Az akció azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mindezt jól mutatja, hogy 2021-ben az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a kezdeményezés elnyerte a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést, ugyanebben az évben a Highlights of Hungary versenyen pedig az ötödik helyezést érték el e különleges magyar tájfajták.

(Fotó: ÖMKi)

Kutatásaik eredményeképp most ismét lehetősége lesz minden lelkes kertésznek, hogy megvásárolja a bio körülmények között nevelt palántákat és egy kis újdonságot csempésszen mind a kertbe, mind a konyhaasztalra. A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna paradicsom tájfajták elültetésével és gondozásával nemcsak a saját egészségünkért teszünk, de a kiskerti gazdálkodás színesítésével a környezetünk biodiverzitását, azaz változatosságát is növeljük. A palánták öko minősítése pedig garantálja, hogy szintetikus növényvédőszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelkedtek, és ezzel a termesztési módszerrel hosszútávon járulnak hozzá egészségünk és környezetünk védelméhez.

Az öko-palánták május elejétől országosan kerülnek kereskedelmi forgalomba: a május 4., 11. és 18-i időpontokat érdemes megjegyezni, mert a fiatal növények – a tapasztalatok alapján – igen gyorsan gazdára találnak. Az áruházlánc számára, csakúgy, mint tavaly, idén is 24.000 palántát szállít az ÖMKi partnere, az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság, ezúttal három részletben.  

Öko a kertben, öko az asztalon

A fenntartható élelmiszertermelés, a biodiverzitás megőrzése és fokozása az agráriumban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által a gyakorlatban is támogatott célok.

Bár kutatómunkánk során elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket, profi termelőket szólítjuk meg, a fenntartható élelmiszertermelés támogatásában és népszerűsítésében a kiskertes gazdálkodóknak is jelentős szerepe van. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy évről-évre eljussanak az ország minden pontjára a tájfajta paradicsompalántáink, és általuk minél szélesebb körben megismertessük az ökológiai gazdálkodás fontosságát, és a friss öko-termények utánozhatatlan ízét

– hangsúlyozta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14. 04:36

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.