Terményárak
Terményárak

Hét napja esik a búza ára Chicagóban

Hét napja esik a búza ára Chicagóban

Agrofórum Online

Amerikában és Európában csökkentek a terményárak csütörtökön. Chicagóban a búza 1,6 százalékkal, a kukorica 3 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A chicagói határidős búza árszintje egymás után a hetedik kereskedési napon esett csütörtökön, és 21 havi mélypontot ért el, közben a kukorica kilenc hónapos mélypontot ért el, amit az USA Kínába irányuló kukoricaeladásainak lemondása okozott.

A kukorica ára azután esett vissza, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy a magánexportőrök lemondtak 233 000 tonna amerikai ótermésű kukorica Kínába irányuló értékesítését, ez alátámasztja az aggodalmakat, hogy a nagy brazil termés eltereli a keresletet az Egyesült Államokból.

Sok hatás érte a kereskedést. Oroszországnak nagy búzatermése van, amelyet a világpiacra adnak el, Ukrajna megpróbálja értékesíteni a gabonáját a világpiacon, az EU pedig megpróbálja megakadályozni, hogy gabona jöjjön az országaiba”

– mondta Don Roose, az iowai székhelyű elnök.

Az Egyesült Államok déli részén az e heti esőzések enyhítették az őszi vetésű búzával kapcsolatos aszály miatti aggodalmakat.

A globális búzaellátás arra késztette a piacot, hogy ne koncentráljon Moszkva ismételt figyelmeztetéseire, miszerint kilép a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, amely lehetővé teszi az Ukrajnából történő szállítást, hacsak nem teljesítik az orosz követeléseket.

Az Egyesült Államok tavaszi vetéseinek előrehaladása és a Brazíliából érkezett verseny hátráltatta a chicagói kukorica és szójabab eladásit – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

„Túl nagy a verseny a kukoricával és a szójababbal, és az időjárás is ideális a vetésre” – tette hozzá Roose.
Az Egyesült Államokból exportra szállított kukorica 15 hetes mélypontra, 400 000 tonnára esett az április 20-án zárult héten – mutatták ki az USDA adatai.

Európában a malmi búza 4,5 eurós mínusz után 239 euróba, a kukorica 3,5 eurós árcsökkenést követően 235,5 euróba, a repce 14,25 eurós lejtmenet hatására 443 euróba, a takarmánybúza pedig 2,3 angol fontos mínusz után 187,65 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világszerte kilőttek a terményárak az orosz fagyok miatt

2024. május 11. 09:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A vártnál nagyobb lehet az amerikai szójababtermés

2024. május 10. 10:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica és a repce olcsóbb lett.

Őszre csökkenhetnek a terményárak

2024. május 9. 11:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is olcsóbb lett, de a repce kurzusa pluszban zárt.

Fél éves csúcsról fordult le a búza ára

2024. május 8. 12:10

Európában a malmi búza és a repce olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a takarmánybúza kurzusa pedig pluszban zárt.

Miért érdemes kipergés-ellenálló repce hibridet választani?

2020. augusztus 5. 14:04

Az őszi káposztarepce becője betakarításhoz közeledve törékennyé válik.  A becők felnyílása természetes folyamat, a repce magjainak elszórásának módja. A termésveszteség jelentős része az érés utáni időszakban következik be, főként rossz időjárás esetén (heves eső, jég, viharos szél).

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erős a levéltetű invázió, rajzanak a bagolylepkék

2022. május 31. 08:57

A kártevők közül is néhány most kezdte meg rajzását, és a levéltetű invázió tovább tart.

A rosszabb termésminősítés miatt drágul a kukorica

2021. augusztus 26. 06:47

Európában a malmi búza 10 százalékkal lett olcsóbb, a kukorica 0,5 százalékkal, a repce pedig 1 százalékkal drágult.

Botrányos háború: a lengyelek a háttérben orosz mezőgazdasági termékeket vásárolnak

2024. március 4. 08:10

Az Ukrajnával vívott háború és az éles politikai helyzet sem akadályozza meg az oroszokat abban, hogy a háttérben a lengyelekkel kereskedjenek mezőgazdasági téren.