Terményárak

Készletnövekedésre számítanak a kereskedők

Agrofórum Online

Továbbra is az eladók voltak fölényben a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2,1 százalékkal, a kukorica 2 százalékkal, a repce pedig 0,9 százalékkal lett olcsóbb. A szójabab 0,3 százalékos enyhe drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A gabonákra és az olajos magvakra nyomást gyakorolt az alacsony szintű exportkereslet és a kedvező közép-nyugati időjárás az Egyesült Államokban. A kereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) keresleti és kínálati jelentésében szereplő pénteki várhatóan negatív hírekre készültek.

Megjelent az USDA heti exportértékesítési jelentése is. A múlt heti nettó kukoricamennyiség 2022/2023-ra 257 300 tonna volt, a kereskedelmi várakozásokon belül. A szójabab értékesítését 2022/2023-ra 62 200 tonnára kötötték meg, ami jóval elmarad a kereskedelmi várakozásoktól. A búzaeladások 2022/2023-as szállításra 26 300 tonnát értek el, a várakozásoknak megfelelően. A 2023/2024-es gazdasági évben a kukorica és a szójabab mennyisége a várakozáson belül maradt, de a búza 333 600 eladott tonnával felülmúlta a várakozásokat.

Kétnapi megbeszélés után Arlan Suderman, a StoneX fő nyersanyag-közgazdásza szerint Törökország optimista kijelentéseket tett a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés jövőjével kapcsolatban.

Ne feledjük, hogy Törökország mindig is pozitívan befolyásolta a tárgyalásokat; gyakran túlbecsülte annak esélyét, hogy valami kedvező történjen”

– mondta Suderman.

Az érintett felek megvitatták az ukrán kikötőkben régóta beragadt hajók elindítását. A gabonaszállítási kezdeményezés 60 napos meghosszabbításáról is szó esett, de Oroszország tettei többet mondanak, mint a szavak és közelmúltbeli intézkedései azt sugallják, hogy továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a szállítások leállhatnak. A kereskedelem továbbra is a gabona áramlására számít, és azt várja, hogy az USDA a kukorica és a szójabab készleteinek növekedését vetíti előre az új termés mérlegében a pénteki termésjelentésben.

Európában a malmi búza 0,25 eurós mínusz után 232 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 227 euróba, a repce 10,75 eurós lejtmenet hatására 425 euróba, a takarmánybúza pedig 0,5 angol fontos mínusz után 182 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A Corteva hibrid repcéi segítik a bioüzemanyag-gyártást

2023. szeptember 16. 06:40

A repce bioüzemanyag-iparban történő felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat.

A repcebolhák hamarosan áttelepülnek a kelő növényekre – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 10. 10:10

Azok a gazdák, akik az elmúlt napokban megkezdték a repce vetését, jól kalkuláltak, mert gyors kelésre számíthatnak.

A folytatódó amerikai aszály növelte az árakat

2023. július 14. 06:40

Az időjárási kockázatok mérséklődnek, az Egyesült Államokban a termésviszonyok 5%-kal javultak két hét alatt.

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica Amerikában

2021. május 18. 06:09

Chicagóban vegyes összkép, Európában pedig határozott mínuszok jellemezék a kereskedési napot hétfőn.