31℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Állattenyésztés

Ízletes sajtóebéd a Pesti Disznó Bisztróban

Agrofórum Online

A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.

A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatót tartott.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a hazai sertéságazat helyzetéről, a jelenlegi kedvezőtlen pozícióból való kilábalás lehetőségeiről beszélt, amelyhez jelentősen hozzájárul az áfa csökkentés.

Dr. Németh Antal, a VHT elnöke, a minőségi sertéshústermelésről és tanúsítási rendszert mutatta be, illetve azt a védjegyet, amelyet a termelőknek, a feldolgozóknak és a forgalmazóknak érdemes lesz kiérdemelniük. (Jelentős részük már meg is tette.)

Szarka Dorottya dietetikus azt a tévhitet igyekezett eloszlatni, miszerint a sertéshús egészségtelen. Kedvezőtlen tendencia, hogy a 40 kg/fő évi sertéshús-fogyasztás napjainkra 25 kg/főre apadt. Szükség van a sertéshús fogyasztására, melynek zsírtartalma és annak összetétele kedvező, a fehérjéi pedig nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozásban.

Cseh János kreatív séf, az új konyhatechnikai eljárásokról, és az így készült termékek széles választékáról beszélt, amelyek új ízhatások révén egyre népszerűbbek. Az áfa-csökkentést külön is kiemelve, örömmel üdvözölte a kezdeményezést.

Kérdésünkre; miszerint mi arra a garancia, hogy egy idő után a kereskedelem nem „nyeli le” az áfa különbözetet, és lassan visszakapaszkodnak az árak a jelenlegi szintre, azt a választ kaptuk, hogy:
– Fokozott az ellenőrzés a Hatóságok, illetve a Kamara és a Terméktanács részéről. Továbbá az árverseny, amely az árutömeg növekedésével – többek között az áfacsökkentés eredményeként – arra készteti a kereskedőket, hogy ne emeljenek árat.

Sőt – mondta Győrffy Balázs, – már manapság is találkozunk az áruházakban különféle akciókkal, amelyek mind a fogyasztók megnyerésére irányulnak.

Végül nem maradtunk ki a kreatív séf által készített termékek kóstolásának élményéből sem.

*

Fazekas Sándor miniszter egy áruházba látogatva, azt is bejelentette, ahogy tegnap este a TV-ben láthattuk, hogy a minisztérium már vizsgálja az áfacsökkentés lehetőségét több élelmiszertermék estében is.

Csak bátran Miniszter úr!

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Értékesítési gondokkal küszködnek a sertéstartók

2024. december 29. 10:10

Az európai sertéspiac jelentős nyomás alá került, amit a sertéshús iránti kereslet visszaesése és a vágási mennyiségek csökkentése okozott.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A sertésembrió-elhalás kockázatát mérséklő kutatásba kezdtek

2019. március 3. 08:33

A szakemberek speciális zsírsavakat tartalmazó takarmányokat is fejlesztenek, hogy ezzel növeljék a megtermékenyülés valószínűségét és azt követően védjék az anyaállatot, valamint a magzatokat.

Nőtt a sertés-, csökkent a baromfi vágások száma

2018. március 1. 08:03

A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.