Zöldség-Gyümölcs

A cukkinitermelők rekordmagas termesztési költségekkel szembesültek az idény kezdetén

Agrofórum Online

A spanyol cukkinitermelők az eddigi legmagasabb költségekkel kezdték meg az idényt.

Az inflációs válság következtében ebben az idényben a mezőgazdasági termelés költségei folyamatosan emelkedtek. Ez a helyzet nagyobb hatással van az üvegházakban történő intenzív zöldség- és gyümölcstermesztésre, mivel ezek az üzemek jobban ki vannak téve ezeknek az ingadozásoknak. Ezért a cukkinitermelők az eddigi legmagasabb költségekkel kezdték meg ezt az időszakot

– jelentette ki az ASAJA-Almeria.

Az ASAJA-Almeria első értékelése szerint a cukkini jelenlegi termesztési költségei átlagosan 21%-kal növelték a termelők által viselt összköltségeket. A termesztési költségek 52%-át a munkaerő teszi ki, ezt követi a műtrágya 10%-kal. A termesztéshez szükséges szerkezetek, valamint a mezőgazdaságunkban használt műanyag fogyóeszközök amortizációja 2021 óta több mint 33%-kal nőtt. Emellett példátlanul megnőtt az egyéb ráfordítások, illetve az olyan fogyasztási cikkek ára is, mint a villamos energia, a víz és a gázolaj a mezőgazdaságban.

Sajnos sok inputanyag ára nem fog visszatérni a 2021-es szintre

– jelentette ki Adoracion Blanque, az ASAJA-Almeria elnöke.

Ebben az idényben, amely egyes növények esetében már a végéhez közeledik, néhány kertészeti termék ára javul. A cukkini ára azonban jelenleg 30 cent alá esett. Ráadásul az olyan kártevők, mint a levéltetvek vagy a mozaik vírus egyes esetekben csökkentik a terméshozamot.

A tavaszi árak nem érték el a téli szintet, így a cukkini idény eredményességét a hozamok fogják meghatározni. Az ASAJA- Almeria ragaszkodik ahhoz, hogy a központi kormánynak feltétlenül csökkentenie kell a mezőgazdasági ágazatok adóterheit, beleértve az ágazat által sürgősen kért adócsökkentést. Az ASAJA-Almeria emellett további kompenzációt követel a költségek növekedésének ellensúlyozására

– jelentette ki az ASAJA-Almeria elnöke.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9521845/zucchini-producers-started-the-campaign-facing-record-high-production-costs/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Mit ültessünk sittes talajú kertbe?

2022. augusztus 27. 13:38

A sittes talaj a kertek jó nagy százalékát érinti. Sokan a teljes talajcserében hisznek, ami valljuk be manapság már nem olyan egyszerűen kifizethető. De akkor mi lehet a jó megoldás?

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Mitől alakultak ki foltok a cukkinin?

2022. július 31. 04:36

Mi történhetett a cukkinivel a kertemben? A terméseken furcsa foltok láthatók. Mi okozhatja a jelenséget?

Így válasszunk cukkinit a sütéshez-főzéshez

2023. július 21. 07:10

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban.