Növénytermesztés

A csicsóka értékes haszonnövény, de könnyen kivadul

Agrofórum Online

A csicsóka (Helianthus tuberosus) más néven: csókapityóka, földialma vagy tótrépa, ami közeli rokona a napraforgónak. A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjának, ezen belül is a csöves virágzatúak (Asteroideae) tagja, a napraforgó rokona.

A csicsóka Észak-Amerikából származik. Először Lippay János írta le. Termesztett haszonnövény, de könnyen kivadul. Gumóját az ipar dolgozza fel. Tarackoló gyökerein szárgumók képződnek. A rózsaszín, világossárga, gumókból másodlagos gyökerek fejlődnek, fényen megzöldülnek.

Az érdes föld feletti száron szíves vállú, tojásdad, fűrészelt szélű levelek fejlődnek. Későn virágzik. Szeptemberben, októberben, néha még novemberben is. A 8–10 cm átmérőjű fészkes virágzatok száma egy tövön 20–80. Termése egymagvú kaszat.

A csicsóka növény

Bár évelő növény, de nálunk egyévesként termesztik. Észak-Amerika keleti partjáról, a franciák útján került hazánkba a XVII. században. Őshazájában az indiánok táplálkozásában rendkívül fontos szerepet töltött be.

A csicsókát a gumójának szénhidrát-tartalma miatt termesztik. A burgonyához hasonlóan ennek is a gumóját fogyasztjuk, elsősorban köretként, nyersen, reszelve, salátaként vagy főzve. Gumói – a burgonyával ellentétben – nem keményítőt, hanem inulint tartalmaznak. Az inulin nevű poliszacharid fő alkotója a fruktóz, azaz gyümölcscukor.

Miután a gyümölcscukor közepes sebességgel felszívódó szénhidrát, fogyasztása kedvező a cukorbetegek számára, mivel nem emeli hirtelen a vércukorszintet, mint a szőlőcukor. Így fontos diabetikus ételként tartják nyilván. Az inulin összetett szénhidrátvegyület (polifruktán), azonban az elterjedtebb növényi keményítőktől abban különbözik, hogy az ember emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani, ráadásul kellemes édes ízt ad és nem hizlal, sőt, előnyös étrendi hatású.

Hazánkban a burgonya megjelenése előtt, 1664-ben földialma néven már ismerték, és az 1800-as évek végén csupán egy hajszálon múlott, hogy a burgonya helyett ne a csicsóka terjedjen el, mivel összehasonlító vizsgálatok során megállapították, hogy különösen szélsőséges talajokon a csicsóka sokkal jobb termést hoz, mint a burgonya.

Igénytelen növény, ott is termeszthető, ahol szinte semmilyen más gazdasági növény sem, viszont alacsony tápanyagigényét rendkívül agresszíven, talajzsaroló módon elégíti ki, és elszaporodása esetén szinte kiirthatatlan. Szárazságtűrő, de nyirkos talajon is jól fejlődik.

Legnagyobb gumó- és szárhozamot humuszban gazdag, vályogos talajon lehet elérni. Gumója ültetésének ideje októbertől május eleje. Vaddisznó járta helyeken inkább tavasszal ültessük. A növény hő- és fényigényes.

Növekedési és szaporodási hajlamáról sokat elárul a népi esküvői jókívánság: „szaporodjatok, mint a csicsóka!”. Októbertől május elejéig ültetheted. Négy-öt év után azonban az elaprózódott gumókat új helyre kell őket telepíteni, egymástól 50-60 cm-re, legalább hat cm mélyre, különösen laza, homokos talajban. A legmegfelelőbbek a 40-50 g-os gumók.

Gumója a földben hagyva mínusz 30 fokot is kibír a hótakaró alatt, kártevő ritkán támadja meg, olykor a lombozatát a lisztharmat fertőzi vagy fehérpenészes (szklerotiniás) rothadás lép fel. Egy tő alól akár 5 kilogramm gumót is felszedhetünk. Legjelentősebb szerepéhez a világháborúk idején jutott, amikor csaknem egyedüli élelemforrássá vált, ebből is adódik, hogy sokan a szegények eledelének tartották. Ha nem sáros, és jutazsákban hagyjuk, akkor 2-3 hónapig is friss marad.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?

A burgonya környezeti igénye

2020. április 14. 11:13

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!

Zuhan a burgonya ára Európában

2020. július 28. 08:03

A gazdálkodók és az iparág szereplőinek legnagyobb problémája, hogy a feldolgozott burgonya nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre az összes nagyobb északnyugat-európai országban.

Ne ültessünk ellenőrizetlen vetőburgonyát!

2020. március 24. 12:04

Nem érdemes takarékoskodni az ültetési anyag költségeivel, sokkal többet veszíthet egy bekövetkező fertőzéssel vagy terméskieséssel.