9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát
Életmód, gasztronómia

Az ukrán gabonák növényvédőszer-maradványai a lisztekbe is átkerültek?

Agrofórum Online

Mivel nemrégiben peszticideket találtak ukrán gabonaszállítmányokban, ezért most a legnépszerűbb boltokban kapható búza finomlisztek növényvédőszer-maradvány tartalmát vizsgálták meg Csehországban és Szlovákiában.

A Lidl, a dm Bio, a Tesco,  a Penny boltjaiban 18 márkájú hagyományos, búza finomliszt mintáit vetettek alá laboratóriumi ellenőrzésnek a dTest fogyasztói szervezet munkatársai.

Mindennek az volt az előzménye, hogy Szlovákiában, az Ukrajnából érkező gabonában az elmúlt hónapokban peszticidek jelenlétét mutatták ki. Ekkor Samuel Vlčan, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca vezetője fokozott óvatosságot kért a malomipari szereplőktől az Európai Unión kívülről származó gabonával kapcsolatosan.

A jelenlegi vizsgálatot megelőzte egy 2020-as is, amelyet szintén a dTest végzett. Akkor semmilyen problémát nem tártak fel a termékeknél, a vizsgált minták többsége teljesen tiszta volt, illetve a talált  maradványok, a megengedett határokon belül voltak.

A jelenlegi alkalommal is megnyugtatóak voltak az eredmények, amelyek a következőképpen foglalhatóak össze: 15 minta teljesen  maradványmentes volt, három esetében találtak ugyan peszticid-maradványokat (Český mlynář Smooth búzaliszt (21,90 CZK/kg), Předměřice Light búzaliszt (26,90 CZK/kg) és Ramill Smooth búzaliszt (28,90 CZK/kg) ),a határértéket azonban ezek sem haladták meg. 

Mindez a magyar fogyasztók számára is lényeges információ, hiszen még mindig igen sokan a szomszédos országokban vásárolják meg az alapvető élelmiszereket, így a lisztet is. 

Mit rejt a csomagolás, vagyis mit jelentenek a jelölések?

Ha már megkönnyebbültünk, hogy a lisztjeink nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, akkor érdemes végig gondolni, tisztában vagyunk-e azzal, hogy mit jelentenek a csomagoláson fellehető jelölések.

Liszt kisokos 

A liszteket csoportosíthatjuk a gabona fajtája, szemcsemérete, hamutartalma alapján. A gabona fajtája alapján a liszt lehet búza-, rozs-, tönkölybúza-, kukoricaliszt stb. Szemcseméret szerint pedig sima lisztről vagy ún.  fogós lisztről beszélhetünk. A hamutartalom pedig az  izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyagot jelenti, ez adja a színét a lisztnek.

Melyik mire való?

A búzaliszt fő típusai: finomliszt, kenyérliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, fogós liszt, Graham-liszt.

A finomliszt apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú, így főképp a sűrítéshez, panírozáshoz, kelt tészták és sütemények készítésekor vesszük le a polcról. A kenyérliszt (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) több héjrészt tartalmaz mint a finomliszt,  sötétebb színű is annál. Nevének megfelelően kenyérfélékhez a legalkalmasabb.

A teljes kiőrlésű liszt (BL 200), a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is tartalmazza. A fogós liszt, rétesliszt vagy grízes liszt a finomlisztnél lényegesen érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű. Mivel sikértartalma – amely főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozza meg – az őrlés során kevéssé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

Mi mit jelent?

A búza- és rozslisztek csomagolásán, a beavatatlanok számára, rejtélyes betű- és számkombinációk sorakoznak. Ezek a jelölések a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzítetteknek megfelelően a következőket jelentik: 

Az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a Graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli. A második betű a szemcseméretet: L= liszt – apró szemcséjű finomliszt, F=fogós, FF=kétszer-fogós, FFF=háromszor-fogós – durva szemcseméretű (pl. rétesliszt), D=dara. A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a lisztben a korpa, ezáltal az ásványi anyagok aránya, illetve minél kisebb ez a szám, annál fehérebb a liszt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

„Növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben”

2023. március 27. 09:37

Egy 11 hektáros speciális cseh üvegházban paradicsomot termesztenek annak érdekében, hogy a termésben lévő növényvédőszer-maradványokat nullára redukálják.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.

Miért és hogyan végezzük el a tavaszi lemosó permetezést?

2020. február 24. 06:38

Cs. Judit kérdése: Tavaszi lemosó permetezés? Miért és hogyan végezzük el? Mikor van itt az ideje?