6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Növényvédelem

Mitől ráncosodik a Nemtudom szilva? Tudjuk!

Agrofórum Online

A Felső-Tiszavidék kedvelt gyümölcse a lekvár és a Szatmári pálinka kiváló alapanyagául is szolgáló Nemtudom szilva. Ellenálló fajta, mégis ráncosodhat. De miért?

A Nemtudom szilva Beregben és Szatmárban terem, és bár meglehetősen apró szemű, azon a vidéken igen népszerű, mert lekvárba például kitűnő (meg persze pálinkába). Permetezni, sőt még metszeni sem nagyon szokták, ennek ellenére szeptember elején bő termést hoz.

2012-ben ismerte el külön fajtaként a Fajtaminősítő Bizottság, ám nem penyigei, hanem Nemtudom szilvaként. Furcsa nevét a helyi legenda szerint onnan kapta, hogy egy alkalommal egy városi idegen érdeklődött a szilva iránt, de a fajta firtatására a helybéliek csak ennyit mondtak: nem tudom.

A Nemtudom szilva jól érzi magát a Felső-Tiszavidék klimatikus viszonyai közt, és a közhiedelem szerint bio, gondozásmentes fa. Valójában azonban kórokozói és kártevői is vannak, amelyek ellen érdemes védekezni. Fómás vagy moníliás betegség éppúgy megtámadhatja, mint szilvahimlő, de a szilvamoly és a szilvadarazsak is jelentős kártételre képesek benne.

Vajon mitől ráncosodhat a szilva? Ezt a betegséget már a 16. században leírták, a kórokozót viszont csak 1860-ban azonosították. A tafrinás gyümölcstorzulásról van szó, és a csapadékosabb országrészeken sűrűbben előfordul. A betegség megmutatkozását bábaszilvának is nevezik, a gyümölcs ráncossága miatt.

A gyümölcsön először apró, sárgászöld kiemelkedések láthatók. Ezek összeolvadva a gyümölcs nagy részére kiterjednek. Később a szilva megnagyobbodik, kissé begörbül. Sárgásbarna felületén szürkésfehér exoaszkuszbevonat jelenik meg. A gyümölcs rágós, ízetlen.

A szilvát kettévágva a magház nagy része üres, a csonthéj hiányzik, csupán satnya mag található. A gyümölcs végül összeráncosodik vagy elrothadva lehullik – olvasható a Marjai Miklós, Fekete Zoltán, Dr. Szabó Tibor és Dr. Takács Ferenc által írt termesztéstechnológiai ajánlásban.

(Fotó: Szarka Ignác/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mitől ritkul meg télen az őszi vetés? Vizes élőhelyek téli kártevői

2025. december 10. 07:10

A fagyos hónapok különös kártevőket hoznak a földekre: védett madarakat és egy harcias betolakodót, amelyet nem tanácsos megközelíteni.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Téli károsítók: így pusztítják a termést

2025. december 6. 07:10

A szabadban maradt állományok most a legsebezhetőbbek. A pocok, a vad és a fuzárium együtt akár teljes terméskiesést is okozhat.

A gubacsokról, 13. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a zacskógubacsok

2025. december 3. 08:10

Karomszerű, bunkós, csőszerű vagy gömbölyű zacskók: a levélgubacsok alakja sokat elárul a gubacsokozó fajról.

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?

Az étkezési paprika növényvédelme - növénykórtani problémák (2/1.)

2019. március 28. 09:17

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet.

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.