Zöldség-Gyümölcs

Minél jobban megismerni a kajszifajtákat

Agrofórum Online

Ez a cím akár mottója is lehetett volna a teltházas kajszi fajtabemutatónak 2016. július 27-dikén Tordason. Egy vulgárisabb cím is ide kívánkozott volna: kettő az egyben. A már honlapunkon megjelent fajtabemutatóról bővebben itt olvashat.

Ez a cím akár mottója is lehetett volna a teltházas kajszi fajtabemutatónak 2016. július 27-dikén Tordason.
Egy vulgárisabb cím is ide kívánkozott volna: kettő az egyben.

A Nébih és NAK közös szervezésében került sor a fent említett kajszi fajtabemutatóra.
Nem késői ez az időpont?kérdeztük Lukács József elnökhelyettes urat, a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti igazgatóját.
– Az volt a cél, hogy a gazdák lássák, nemcsak korai fajták vannak hanem a tenyészidő kitolásával a jövőben új fajtaválasztéki csoport is rendelkezésükre áll.


Hány fajtát fognak bemutatni?
Ugyanazokat, amelyek itt a tanácskozás előterében is láthatók. Huszonegy fajtáról van szó, közöttük olyanok is, amelyek a késői időpont ellenére még éretlenek.


Hazai vagy külföldi fajtákat láthatunk?
Mindkettőt, de ezekről részletesen majd Szani Zsolt kollégám fog beszélni.
Ez a harmadik kajszi bemutató, amelyet minden évben megrendeznek. Láthatóan nem csökken az érdeklődés.
Sőt, mondhatom, hogy növekszik. Az elmúlt évben még elfértünk a Fajtakísérleti Állomás épületében, de az idén a település közösségi házát kellet elkérnünk az önkormányzattól. A regisztrációt száznyolcvan főnél le kellett állítanunk, de ezen felül érkezőket sem tudtuk visszaküldeni, jelenleg közel kétszázötvenen vagyunk.


Ez elég látványos érdeklődés.
A szervezésben és a rendezvény finanszírozásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában kiváló partnert találtunk, akik első szóra – most már harmadik alkalommal – támogatják rendezvényünket.
Ahogy ezt Papp Gergőtől, a NAK főigazgató-helyettesétől hallottuk, ez az a rendezvény, amelynél biztos, hogy jó helyre ment a pénz.
Amelyet ezúttal is köszönünk, a Hivatal és a gazdák nevében.
Igazgató úr térjünk át a másik témára! Oklevelek.
Igen. Elhatároztuk, hogy a fajtelismerést tanúsító okleveleket a jövőben – és ezt már a múlt évben is így tettük – ünnepélyes keretek között adjuk át a nemesítőknek. Ezúttal is így teszünk. Kilenc oklevél kerül átadásra.


A „kettő az egyben” címjavaslattal erre céloztam, vagyis a fajtabemutató és a tanácskozás mellett, arra az ünnepélyes aktusra, amely az oklevelek átadását jelenti.
A kitüntetetteknek magunk is gratulálunk.


A tanácskozás az üdvözlő beszédek, és a kísérleti állomás munkájának bemutatása után, amelyet Szokó Attila állomásvezető ismertetett, illetve az oklevelek átadását követően, a szakmai programmal folytatódott.

Dr. Szani Zsolt fontos feladatának tekinti a kajszifajták minél jobb megismerését, valamint az információk átadását a termesztők és a kajszival foglalkozó valamennyi szakember számára. Ezt hangsúlyozta többek között a kajszi témafelelőseként a NÉBIH fajtabemutatóján.
Európában három ország kapta meg a jogot az európai oltalomra bejelentett kajszifajták vizsgálatára, Spanyolország, Franciaország és Magyarország. Ez azt jelenti, hogy a NÉBIH kísérleti ültetvényében nem csak a Magyarországon nemesített és állami elismerésre bejelentett fajták találhatók meg, hanem nagyon sok külföldi fajta is. Régen hazánkban a kajszi szüreti szezonja alig volt hosszabb egy hónapnál, és főként júliusra koncentrálódott. Ma a tordasi ültetvényben 4 hónapon keresztül érnek a kajszifajták, június elejétől szeptember végéig. Idén a fajtabemutató a késői érésű fajták bemutatását tűzte ki célul, amelyek fáit a terepen meg lehetett tekinteni, gyümölcseiket meg lehetett kóstolni. A bemutatott fajták közül sok már hazai üzemi ültetvényekben is megtalálható. A szakmai rendezvényen nemcsak Dr. Szani Zsolt beszélt a fajtákról, hanem a nemesítők, a fajtákat forgalmazó cégek képviselői és termesztők is. Az ilyen szakmai konzultációk nagyon hasznosak és fontosak, hiszen sokféle szemszögből megközelítve tájékozódhatunk a fajták jellemzőiről. Nemcsak a szépet és a jót halljuk róluk, hanem a hibáikról, kedvezőtlen tulajdonságaikról is szó esik, hiszen tökéletes fajta nincs.


A Szent István Egyetem (korábban Corvinus Egyetem) Genetika és Növénynemesítési Tanszékén nemesítették a Corred, a Corfirm és a Corlate fajtákat, amelyeket Gutermuth Ádám mutatott be. A Corred már leérett, gyümölcse a mai friss piaci követelményeknek leginkább megfelelő, erőteljes piros fedőszínű. A Corfirm kevésbé színes, viszont keményebb húsú, jól szállítható, július végén érik. A Corlate gyümölcsei még teljesen éretlenek voltak a bemutató napján, hiszen ez egy szeptemberben érő fajta.

A Balatonfruit Kft. főként exportra termeszt kajszit, ezért úgy választja ki a fajtákat, hogy azok kemény húsúak, jól szállíthatók és tetszetősek legyenek, az áruházláncok igényeit minél jobban kielégítsék. Fontos az is, hogy hosszú időn keresztül tudjanak szállítani, mindig kiváló minőségben. Ezért a korai, a középidejű és a késői fajták egyaránt fontosak számukra. A késői szezon egyik jól bevált fajtája a cégnél a Bergecot, amely a Bergeron rügymutációjaként keletkezett, és augusztus elején érik, tudtuk meg Dr. Szabó Zoltán ügyvezetőtől. Egyéb tulajdonságaiban szinte teljesen megegyezik a Bergeronnal. A Tardif de Valance szintén egy késői francia fajta, nálunk július végén érik, a hazai ültetvényekben kedvező tapasztalatokat szereztek róla. Hátránya, hogy meredeken feltörő fája nehezen kezelhető, és a gyümölcse túlérve erősen puhul.

Romániában, a Konstancai Kísérleti Állomáson egy egész késői érésű fajtasorozatot nemesítettek, amelyekkel nálunk július 20-tól augusztus 15-ig lehet piacra jutni. Érési idő sorrendben a következők: Litoral, Olimp, Callatis, Sirena, Selena és Augustin. Színük, gyümölcsminőségük hasonlít a hagyományos magyar kajszikéra, a Litoral kivételével, amely éretten is nagyon világos húsú, és ezzel egy különleges minőséget képvisel. A Sirena terem a legmegbízhatóbban a sorozatból, a legszebb színű gyümölcsei pedig az Augustinnak vannak. A Selena hátrányaként szokták említeni, hogy az ízében egy kis gyógynövény aroma is felfedezhető.

Franciaországban is nagy hangsúlyt fektetnek a késői érésű kajszik nemesítésére, mindegyik fajta neve Far…-al kezdődik, erről ismerhetők föl. A Faralia 3-4 nappal a Bergeron után érik, nálunk július legvégén szüretelhető. Gyümölcse színesebb, nagyobb és keményebb húsú a Bergeronétól, ezért sokfelé Európában már inkább ezt ültetik az érési időszak ezen részének kitöltésére. Még három fajta található Tordason ebből a sorozatból, a Farbaly, a Fardao és a Farclo. A Farbaly éppen zsendült, a másik két fajta gyümölcseit még éretlen állapotban láttuk. Tanulságos a termesztő számára a fajta fahabitusa, növekedési jellemzői, hiszen az ültetvény tervezésekor tudnunk kell, hogy milyen művelési rendszerre lesz alkalmas a fajta. A Far sorozat tagjainak többnyire jól kezelhető, standard habitusú fái vannak, az intenzív ültetvényekben legelterjedtebb kompakt váza faalak jól kialakítható belőlük.

Új-Zélandon is jelentős a kajszitermesztés és a nemesítés. A Larclyd nevű fajta onnan került hozzánk. Sokan talán Jennycot-ként ismerik. Magyarországon augusztus végén érik, ha beválik, alkalmas lehet a szüreti időszak meghosszabbítására. Gyümölcse élénk narancsszínű, kevés fedőszínnel. Magas cukortartalmához viszonylag alacsony savtartalom társul. A más földrészekről származó fajták honosításának egyik nehézsége, hogy itt olyan kórokozókkal találkoznak, amelyekkel hazájukban nem. Az elkövetkező években derül ki, hogy a Larclyd fajta hogyan reagál a vírusos, a baktériumos és a gombás fertőzésekre.

A szakmai előadásokon Dr. Szűcs Endre a kajszi tápanyag-gazdálkodásáról, Gara Júlia pedig a növényvédelmi problémákról beszélt. A gyakorlati szakemberek számára hasznos információk hangzottak el abban az előadásban, amelyet Fülepi János, a Miniszterelnökség beruházási referense tartott a pályázati lehetőségekről. A nap kötetlen szakmai konzultációval zárult.

(Fotó és szöveg: Dr. Szalay László – Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Korán érett, ami el nem fagyott, a pénz meg elúszott

2018. július 20. 04:12

Kitalálták. A kajszibarackról van szó. Az alma után egyik meghatározó gyümölcsünk a kajszi/barack, ami az idén ugyancsak csalódást okozott a termelők jelentős részének a fagykárok miatt.

MARTONVÁSÁRI ORSZÁGOS KALÁSZOS FAJTABEMUTATÓ

2020. május 25. 08:14

Tisztelettel meghívjuk Önt és Munkatársait a 2020. június 10. és 12. között tartandó, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a szokásostól eltérő rendezvényünkre.

Szakmai nap Martonvásáron – három felvonásban

Nekikeseredett az idő. Azért ez a Medárd csak nem hagyja magát. Ha egyszer esik, akkor bizony esik. Szinte nem múlik el nap június 8-dika óta, hogy valahol az országban özönvízzel, jégesővel, szélviharokkal ne keserítené az egyre szélsőségesebb időjárás a lakosság, meg persze a gazdák életét.

A Gabonakutató 2021-es fajtakínálata rendkívül impozáns

2021. június 30. 04:35

A GK kalászos fajtaválasztéka széles körű: kenyérbúza mellett durum- és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot.