Zöldség

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, II. – Zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozásának lehetősége fóliák alatt

Agrofórum Online

Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.

A hajtatott zöldségfajok közül magas páraigényükkel kitűnnek a kabakosok, azok közül is, mint legtöbb párát kívánó, az uborka. Gondolhatnánk, nincs gond, télen magas a levegő pártartalma, ami számára a kedvező. Télen, gyengébb fényviszonyok esetén, 70-75 % lenne az ideális érték, amit ilyenkor az erősen párás külső levegő, csapadékos időjárás miatt nehéz tartani. 

A magas fűtési költségeket szem előtt tartva egyébként is mindenki a minimális szellőztetésre törekszik, így gyakran előfordul a tartósan magas, még az uborkára is káros, 97-98% közeli páratartalom jellegzetes tünete, a hajtásvégek elpusztulása, elnyálkásodása, a fiatal levelek fonák irányú kanalasodása.

A pára okozta stressz következtében a szár nóduszain csokrosan jelentkeznek a terméskezdemények, amelyeket a növény nem képes kinevelni, ebből adódóan csököttek, deformáltak maradnak (1. kép). A párás környezet kedvez az uborka veszélyes gombabetegségének, a botrítisz fellépésének.

Megelőzés és védekezés: öntözés szüneteltetése mellett gyakori szellőztetés, vészhelyzetben fűtéssel kombinálva, illetve termésritkítás, nóduszonként legfeljebb egy-egy termés meghagyása, a fajta növekedés-intenzitásának megfelelően.

1. kép: A magas páratartalommal összefüggő stresszhatás következménye a nóduszokon csoportosan jelentkező deformálódott termések

A sárgadinnyének alacsonyabb a páratartalom igénye, mint az uborkának. Palántanevelés során, és a palántázás idején magasabb, 80-85% mondható optimálisnak, de a kiültetést követően, kb. 2-3 hét után 70-75%-ra, majd az érés idejére 65-70%-ra csökkenthető.

A dinnye esetében a páratartalom növelésével vagy csökkentésével jól egyensúlyban tartható a generatív-vegetatív növekedés.

Tavasszal a szélsőségesen száraz levegő hatására felerősödik a generatív jelleg, a levelek aprók maradnak, a termések súlyuk elérése előtt érni kezdenek, azaz kényszerérettekké válhatnak. Túl magas páratartalom esetén rosszabb terméskötődésre és az érés elhúzódására lehet számítani, egyben megnő a gombás betegségek fellépésének a veszélye is.

A paprika páraigény tekintetében közepesnek mondható, termésképzés idején 70-80% számít számára optimálisnak. Optimálisnál alacsonyabb páratartalom esetén fénytelen termések fejlődnek, piacosságuk romlik, idő előtt színesedni kezdenek, a tünetek emlékeztetnek a magas sótartalom szimptómáira.

Magas nappali (25-26 °C feletti) hőmérsékletet követően az éjszakai magas páratartalom (90-95%) kedvező hatással van a bogyók tömegére, az így felvett víz a bogyókban halmozódik fel, ezzel növelve tömegüket, de veszélyes is, mert az így megteremtett magas páratartalom fokozza a kórokozó gombák és baktériumos betegségek terjedését.

A fehér (TV) fajtatípusok és a blocky paprikák páratartalom igénye magasabb, és a légnedvesség iránti érzékenységük nagyobb, mint a hegyes fajtáké. Az erősen ingadozó páratartalom hatására – ami tavasszal gyakoribb – a terméseken hajszálvékony repedések keletkeznek, amitől romlik a bogyók eladhatósága és fokozódik a kórokozók megtelepedésének veszélye.

A paradicsom esetében az alacsony páratartalom a generatív fejlődését segíti elő, magas páratartalom mellett vastagabb szárat, nagyobb levélzetet nevel a növény, borús idő és magas légnedvesség esetén felléphet a vízkórság betegség is (2. kép).

A levelek pödrődését több környezeti tényező és technológiai hiba mellett a száraz levegő is kiválthatja (3. kép). A szélsőséges páratartalom értékek a termékenyülést gátolják, a magas páratartalom a pollen csomósodásához vezet, de túl száraz levegőben nincs szekrétum-képződés, ami a pollenek a bibéhez történő rossz tapadását okozhatja.

2. kép: A magas páratartalom következtében fellépő vízkórság vagy ödéma betegség paradicsomlevélen
3. kép: A paradicsom pödrődő levélzetét a száraz levegő is okozhatja

Mint valamennyi hajtatott növénynél, a paradicsom esetében is fennáll a veszély: ha magas a páratartalom, szebbek, nagyobbak és fényesebbek a termések, ugyanakkor nagyobb a gombás betegségek kialakulásának a veszélye. Ezt figyelembe véve a kiültetést követő hetekben 60-65%, majd a termésérés idején, napos meleg időben 80-85%-ot célszerű tartani.

A padlizsán páraigénye a paradicsoméhoz áll közel, 65-75%, később 80-85% között mondható elfogadhatónak. Száraz levegőn kisebb leveleket fejleszt, termése kevésbé fényes, gyakran a bogyó felületén apró repedések alakulnak ki. Magas hőmérsékleten, párás környezetben nagy a botrítiszes fertőzés veszélye. 

A fejes saláta több élettani betegsége a kedvezőtlen páratartalomra vezethető vissza. Télen a magas páratartalom az úgynevezett belső levélbarnulást és az üvegesedését (vízkórságot) okozza. Az ilyen salátafejek vágást követően gyorsan hervadásnak indulnak, már szállítás közben is összeesnek, meghervadnak.

Márciustól – tekintettel arra, hogy nem melegigényes – bátran lehet a fóliát szellőztetni, de az intenzív szellőztetés következtében fellépő gyors páratartalom-csökkenés a külső levelek barnulását, a levél szélének száradását okozhatja. Az ültetést követő 2-3 hétben 75-80%-os páratartalom szükséges, de később a betegségek miatt elegendő a 70% körüli érték tartására. 

A hajtatott káposztafélék kevésbé érzékenyek a szélsőséges páratartalomra, mint a kabakosok vagy a fejes saláta. Ezeknek a növényeknek a kora tavaszi hajtatásuk idején inkább az ingadozó páratartalom okozhat gondot.

Karalábénál az egyenetlen öntözés mellett gumók repedését, karfiolnál a rózsák üvegesedését (vízkórságát) válthatja ki borús időjárás esetén a párával telt levegő. Ültetésüket követően valamivel magasabb, 70-80% körüli páratartalom tartása indokolt, később a termésképzés idején (fejesedés, gumóképzés) 65-75% elegendő.

A gyökérzöldségek esetében – a káposztafélékhez hasonlóan – közvetlen a páratartalomra visszavezethető terméscsökkenés vagy terméskiesés ritkán tapasztalható, viszont gyakori a magas légnedvességgel összefüggésbe hozható néhány gombás betegség fellépése.

Kelést követően, az első lomblevelek kifejlődéséig magasabb, 75-80%-os páratartalom mondható optimálisnak, később 70-75% tartása célszerű. Főleg a hónapos retek érzékeny a szárazságra, a páratartalom és a talajnedvesség ingadozására, ilyenkor a termése gyorsabban pudvásodik. Retek peronoszpórás betegsége miatt a 80%-nál magasabb légnedvesség veszélyes.

Általánosságban elmondható, hogy a magas páratartalom a betegségeknek kedvez, ugyanakkor több primőr esetében is jobb, tetszetősebb termésminőséget eredményez. 

Kevés lehetősége van télen a kertésznek a páratartalom szabályozására, a borús, párás időjárásban, 90-95% feletti páratartalom mellett a szellőztetésnek nincs vagy minimálisan gyenge a hatásfoka.

Fűteni és szellőztetni együtt meglehetősen költséges, de esetenként elkerülhetetlen. Tavasszal a változó és szeles időjárás igényel nagyobb figyelmet, a szellőzök gyakori nyitását és zárását teszi szükségessé.  Nagyon nehéz azt a határt tartani, ahol még nincsenek termés-minőségi gondok, ugyanakkor a betegségek is még kordában tarthatók. A szűk intervallumban maradni, az optimális nedvességet biztosítani csak páramérő műszerek segítségével és nagy odafigyeléssel lehetséges.

(Vezérkép: Eric Michelat/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

2025. július 4. 14:10

A napfény nem minden – ha nem érnek be a paradicsomok, több ok is lehet a háttérben. Íme a leggyakoribb hibák és megoldások!

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Szaporítási módok a szabadföldi zöldségtermesztésben

2025. június 27. 14:10

A zöldségpalánták szaporításának módja alapvetően meghatározza a termesztés sikerét – tudatos választással hozam is nyerhető.

Megkóstolták, megmérték – ez a retek lett a győztes

2025. június 26. 08:10

A Nébih kísérletében nemcsak vetőmagként, hanem konyhakertben és laborban is vizsgálták a hónapos retkeket – meglepő eredmények születtek.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.

Miért nem képez fejet a karfiol?

2022. december 7. 04:36

Évek óta próbálkozom karfiolt termeszteni kertemben, de sajnos sikertelenül. A növények ugyanis nem fejesednek. Miért nem képez fejet a karfiol?

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.