Zöldség-Gyümölcs

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

Agrofórum Online

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Az állandó aszály, az égető vízhiány és a szélsőséges időjárási viszonyok az ország jelentős részén károkat okoznak, főként a Souss Massa régióban, ahol a hőmérséklet tavaly augusztusban 50,4 fokos történelmi csúcsot döntött, felperzselve a szántóföldeket, és késleltetve a marokkói vetés megkezdését.

Az egyre rosszabb éghajlati viszonyok miatt felerősödnek azok a hangok, amelyek az üvegházas termesztési modell újragondolását és az üvegházak korszerűsítésének következő szakaszába való átlépést sürgetik. Ez a kényes kérdés már régóta napirenden van, ám mindig elnapolják.

A termesztők szerint a marokkói paradicsomágazatra jellemző gazdasági instabilitás mellett az ilyen, kétséges megtérüléssel fenyegető beruházások nemigen vállalhatók. De mi van akkor, ha a termesztőknek nincs más választásuk? Samir Belhouari, a marokkói Horti Sud eszközszállító vállalat vezérigazgatója válaszolt erre a kérdésre.

Marokkóban, és különösen a Souss Massa régióban a legszélesebb körben használatos üvegházak az Almeria típusú Kanári-szigeteki üvegházak, amelyek az esővíz összegyűjtésére szolgáló ereszcsatornákkal vagy azok nélkül működnek – mondta Belhouari.

Ezek az üvegházak azonban nem tudnak alkalmazkodni a jelenlegi klimatikus viszonyokhoz, hiszen elérték a korszerűsítésük határait. Az új éghajlati adottságok és a nagyobb országok termesztőinek arra irányuló törekvése, hogy az év 12 hónapjában folytathassák a termesztést, szükségessé teszi az átállást az újabb üvegház-modellre, amely jobban alkalmazkodik a zord időjárási viszonyokhoz és egyaránt alkalmas a téli és a nyári termesztésre.

A problémát a gazdasági korlátozások is megnehezítik, mivel a jelenlegi termesztési modell nem teszi lehetővé az új beruházások nyereséges megvalósítását, ugyanakkor azok a termelők, akik elmulasztották ezt a befektetést, végignézték, ahogy a földjeiket felperzseli a hőség – folytatta Belhouari. – A hőséghullám tetőzésekor Souss Massában az üvegházakban a hőmérséklet 3 napon keresztül nappal elérte a 70 °C-ot, éjszaka pedig a 45 °C-ot, így komplett paradicsom- és zöldségparcellák perzselődtek fel.”

A Horti Sud valamivel a kanári-szigeteki üvegházak és a high-tech üvegházak között (amelyeket a gazdasági modell nem tud támogatni) egy köztes modellt kínál.

Olyan korszerűsítéseket kínálunk, mint az árnyékolóhálók vagy a párásító rendszerek – magyarázza Belhouari. – Az árnyékolóhálókat az üvegházak fölé feszítjük, így csökkentjük az erős napsugárzás okozta terhelést, ami csökkenti a hőmérsékletet az üvegházakban, de közben a fotoszintézishez szükséges fénysugarak elnyelésével befolyásolja a terméshozamot is.

A párásító rendszer vizet permetez az üvegházak belsejébe, amely elpárologva csökkenti a hőmérsékletet. A vizet megszűrik, 5 bar nyomás alá helyezik, és a növények fölé telepített fúvókákhoz vezetik. A berendezés elsősorban a víz túlnyomása miatt fogyaszt energiát, ám mivel a rendszert évente legfeljebb egy hónapig használják, ennek költsége elhanyagolható, ha összehasonlítjuk az egész növénykultúra során alkalmazott öntözés költségeivel.

Ezek a megoldások elegendőnek bizonyultak a hőséghullám következményeinek ellensúlyozására – összegezte Belhouari. – Azok a termelők, akik közepes technológiai megoldásokat alkalmaztak, meg tudták menteni a növényállományukat. A legfőbb korlát azonban továbbra is a párásításhoz szükséges vízkészlet biztosítása maradt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!