Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

Agrofórum Online

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Hazánk jelenlegi éghajlati adottságai nem teszik lehetővé, hogy novemberben is bőséggel válogassunk az idénygyümölcsök közül, de a zöldségeskertben még van keresnivalónk, vagy a zöldségespulton még sok helyen találkozunk a magyar zászlócska jelzéssel, ami hirdeti a magyar szezonális terményeket.

Ha szeretnénk visszatekinteni az elmúlt 10 hónap szezonális növényeire, az alábbi táblázat segítséget nyújt ebben:

JanuárNapsolya
FebruárKökény
MárciusRukkola, spárga, kivi
ÁprilisMetélőhagyma, lestyán, bordás kel
MájusRebarbara, mángold
Júniusfekete ribizli, vörös cikória
Júliussárgadinnye, csillagtök
AugusztusZeller, füge
SzeptemberGesztenye, sütőtök
OktóberCsicsóka, fekete berkenye

Ebben a hónapban kicsit bővebben megismerkedünk a birsalmával és a kelbimbóval, de még előtte tekintsük át az e havi szezonális “piacot”.

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Brokkoli, Cikória, Radiccio, Fejes saláta, Madársaláta, Endíviasaláta, Mángold, Pak-choi, Rukkola, Sóska, Spenót, Csicsóka, Édesburgonya, Zellergumó, Édeskáposzta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lilakáposzta, Kínai kel, SnidlingBirsalma, BerkenyePetrezselyem-zöld

A kelbimbó vagy bimbóskel jelentőségét nemcsak remek íze és változatos felhasználhatósága adja, hanem az az előnye is, hogy év végén, akár enyhébb fagyok idején is szedhetjük. Hála ennek a zöldségünknek akkor jutunk magas vitamintartalmú, friss terményhez, amikor már semmi más nem szedhető a kertben.

A bimbóskel magas, erős, oszlopszerű szárának végén neveli a kis káposztafejeket, ezek maguk a kelbimbók

A bimbóskel magas (akár 120-130 cm), erős, oszlopszerű szárának végén neveli a kis káposztafejeket, ezek maguk a kelbimbók. Ősszel levelei színpompásak, másodéves növényként pedig sárga virágai adnak különleges látványt májusban. Főgyökeréről erőteljes növekedéssel terjednek az oldalgyökerei, amelyek akár 1 m mélyre is lehatolhatnak a talajba. Leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Fény- és vízigényes, viszont a káposztafélék közül a leginkább szárazságtűrő.

Visszatérve a fogyasztására, a káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével. Vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős: C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Mivel emellett a kalóriatartalma igen alacsony, így diétákba is bátran illeszthető. A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál lágyabb, és finomabb rostokból áll. Fogyasztása bizonyítottan gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő és antioxidáns hatású.

Kelbimbó vásárlásakor a szép, egészséges, zöld színű, tömör levélszerkezetű, apróbb példányokat válasszuk ki

A kelbimbó zöldséglevesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is elkészíthető. Főzéskor arra kell figyelni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Vásárláskor a zöld színű, tömör levélszerkezetű, apróbb példányokat válasszuk.

A birsalma körüli félreértések elkerülése végett kezdjük az elejéről: a birsalma és a birskörte nemcsak alaki sajátossága a növénynek, hanem ez a két név két különböző változatra (latinul varietas) utal. Ez a nevükben is látszik: a birsalma tudományos neve Cydonia oblinga var. maliformis, birskörte pedig a Cydonia oblonga var. pyriformis. Ez a két növényváltozat két alfajt különböztet meg, így valójában olyanok, mint az elsőfokú unokatestvérek.

A birsalma fája májusban tele van apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal, míg késő ősszel aranysárga termései ékesítik a kertet

Felhasználásukban nincs nagy különbség, mert bár a birsalmát kemény gyümölcshúsa miatt nyersen nem igazán fogyasztjuk, és a feldolgozása sem egyszerű, mégis gazdag a termékpalettája: készülhet belőle birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót, pálinka, bor és lekvár is, de a savanyú káposzta ízesítésére és alacsony pektintartalmú gyümölcsök lekvárjába is kerülhet birsalma.

Amellett, hogy a birsalma sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztésjavító hatása is van. A népi gyógyászat a birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tartja. A birsalmának a cserzőanyagokban gazdag levele is gyógyhatású, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra is.

A birsalmából készülhet birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót, pálinka, bor és lekvár is

A birsalmáról, mint növényről annyit érdemes tudni, hogy nem öntermékeny, azaz minden változatnak megvan a maga porzópárja (általában több is van), ezért egyszerre legalább két-három fajtát kell ültetnünk, ha bőséges termést szeretnénk betakarítani. Értékes termése mellett akár a fa díszítő értéke miatt is érdemes lehet ültetni, hiszen a birsalma fája májusban tele van apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal, míg késő ősszel aranysárga termései ékesítik a kertet.

Kapcsolódó cikkek:

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Március 22. - egy napon a Víz világnapja és a Föld órája

2025. március 22. 06:40

Idén különleges alkalom március 22., ugyanis a mindenkori Víz világnapja egy napra esik a Föld órájának napjával. Ez utóbbit minden évben március 3. szombatjára hirdeti meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi szervezete.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen I. rész

2025. március 21. 05:40

A gilisztáknak hála egy tápanyagokban rendkívül gazdag humuszanyagot nyerünk ki a gilisztakomposztálási folyamat végén.

Mit kell tudni a gilisztakomposztról?

2025. március 20. 05:40

A szakemberek szerint a talajban jelen lévő, kiemelkedően jó minőségű, a növények számára leghatékonyabban hasznosítható szerves anyagot a giliszták állítják elő.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.