Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Dől az ukrán gabona Magyarországra a lengyel sztrájk miatt

Dől az ukrán gabona Magyarországra a lengyel sztrájk miatt

Agrofórum Online

Az Ukrajnából induló és a lengyel határon áthaladó közúti élelmiszer-szállítmányok november első 13 napjában 2,7 százalékkal csökkentek a járművezetők sztrájkja miatti nehézségek miatt.

A Spike Brokers, amely rendszeresen nyomon követi és közzéteszi az ukrajnai export statisztikát, a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közölte, hogy november 1. és 13. között 220 000 tonna mezőgazdasági árut exportáltak kamionnal, szemben az októberi 226 000 tonnával.

A lengyel kamionosok a múlt héten blokkolták az utakat három ukrajnai határátkelőnél, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány 2022 februárja, Ukrajna inváziója óta nem kér határátlépési engedélyt az ukrán fuvarozóktól, ami csökkenti a lengyel fuvarosok versenyképességét és hátrányba kerülnek a nem minden esetben korrekten működő külföldi versenytársakkal szemben. Ukrán tisztviselők kedden azt mondták, hogy Kijev és Varsó megint nem állapodott meg a tiltakozások leállításáról.

„A járművek áthaladása a lengyel határon lévő vámellenőrző pontokon csökkent, a napi árumennyiség pedig 4000 tonnára mérséklődött, szemben az egy hónappal korábbi napi 7500 tonnás csúcsértékről” – mondta a Spike Brokers.

Megállapították, hogy a Romániával, Magyarországgal és Moldovával közös határátkelőhelyek forgalma fokozatosan növekszik.

Az ukrán kormány 2023-ban várhatóan 79 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarít be, a 2023/24-es exportálható többlet pedig körülbelül 50 millió tonna lehet.

Biztosítási kedvezmények

Ukrajna és Nagy-Britannia megállapodott egy különleges mechanizmusról a háborús kockázati biztosítás kedvezményeire vonatkozóan a Fekete-tengeri folyosón keresztül történő exporttal kapcsolatban, amely augusztus óta csaknem 4 millió tonna áru szállítását segítette elő – közölték ukrán tisztviselők. 

Kijev „humanitárius folyosót” indított az afrikai és ázsiai piacokra tartó hajók számára, hogy megpróbálják megkerülni a de facto blokádot a Fekete-tengeren, miután Oroszország kilépett az ENSZ által közvetített megállapodásból, amely garantálta Kijev tengeri exportját a háború alatt.

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy a kedvezményeket lehetővé tevő speciális mechanizmus 14 biztosítótársaságot érintett – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

„Lehetővé teszi, hogy az Ukrajnából származó összes termék exportőrei kedvezményt kapjanak a katonai kockázatok elleni biztosítás költségeiből. Ezáltal az exportőrök szélesebb köre számára elérhetőbbé válik a fekete-tengeri folyosó” – mondta Shmyhal a kormányülésen. 

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

2024. május 19. 16:10

Ukrajna 2024. első negyedévi gabonaexportja harmadával kevesebb, mint egy éve. Az oroszországi búzát súlyosan károsította a májusi fagy.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Feloldotta a termőföldek eladási tilalmát Kijev

2021. július 8. 05:47

Ukrajna földpiacának megnyitása évek óta forró politikai téma, és a kritikusok azt vetik fel, hogy ez lehetővé teheti a helyi oligarchák számára, hogy földet halmozzanak fel.

Oroszország profitálhat sokat a háborúk destabilizáló hatásából

2023. október 22. 11:10

A világszerte konfliktusokkal terhelt évben a közel-keleti háborús forgatókönyvek széles skáláját veszik figyelembe elemzők a mezőgazdaság és az általános biztonságpolitika kapcsán a Hamász október 7-i Izrael elleni támadását követően.

Ötvenmillió tonnához közelít az ukrán betakarítás

2023. január 9. 06:47

A gazdálkodók 10,7 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,64 tonnát tesz ki hektáronként.

Az esőzések javítottak az ukrán vetések állapotán

2020. október 7. 06:33

Szeptember végén közölték, hogy Ukrajna 37,6 millió tonna gabonát takarított be 10,3 millió hektárról, vagyis a vetett terület 67 százalékáról.